Widget Recent Post No.

Πρόβλημα με μελίσσι χωρίς βασίλισσα, καθόλου γόνο και κανένα κελί αντικατάστασης...



Όπως σας είχα πει τελειώνοντας την προηγούμενη ανάρτησή μου, σήμερα θα αναφερθώ σε ένα πρόβλημα που παρατήρησα σε μία από τις κυψέλες μου. Δεν θα το έκανα θέμα, αν δεν το είχα παρατηρήσει και σε μελίσσια που έχουν φίλοι μου μελισσοκόμοι. Την ανησυχία μου εντείνει το γεγονός ότι διάβασα γι' αυτό και στο τεύχος της "Μελισσοκομικής Επιθεώρησης".










Συγκεκριμένα, στην στήλη "Οι μελισσοκόμοι ρωτούν" του τεύχους που προανέφερα, ο μελισσοκόμος Θόδωρος Νίτης ρωτάει:

"Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε συναντήσει την περίπτωση όπου ενώ το μελίσσι είχε βασίλισσα και όλα πήγαιναν καλά ξαφνικά δεν έχει βασίλισσα, καθόλου γόνο και κανένα κελί σμηνουργίας ή αντικατάστασης. Κάνω κάπου λάθος; Στην περίπτωση που είναι σωστή η παρατήρηση μου, ποιο γεγονός οδήγησε σε αυτή την κατάσταση;"

Η απάντηση που δίνεται στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι η παρακάτω:


"Η περίπτωση που αναφέρετε είναι περίεργη ιδιαίτερα από το σημείο που βασίλισσα και γόνος εξαφανίζονται. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε διότι υπάρχει ένα κενό σε αυτήν την παρατήρηση. Ακόμα και στην περίπτωση που βλέπατε σφραγισμένο γόνο και δεν παρατηρούσατε για αυγά, θεωρούσατε ότι έχετε βασίλισσα ενώ δεν είχατε, θα έπρεπε να σχηματιστεί κάποιο βασιλικό κελί αντικατάστασης ή ορφάνιας. Υπάρχει περίπτωση να είδατε σε κάποια φάση ένα τέτοιο κελί, να το θεωρήσατε σμηνουργίας, να το χαλάσατε και να απομακρύνατε κάθε πιθανότητα να βγάλει νέα βασίλισσα. Ίσως μια πιο προσεχτική ματιά στο ημερολόγιο του συγκεκριμένου μελισσιού να μας βοηθούσε περισσότερο."

Η απάντηση δείχνει ότι αυτό που περιγράφεται σαν πρόβλημα είναι περίεργο και μάλλον ο φίλος μελισσοκόμος θα έχει κάνει κάποιο λάθος. Γι' αυτό και ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες από το ημερολόγιο του συγκεκριμένου μελισσιού.






Δυστυχώς όμως το πρόβλημα αυτό το αντιμετώπισα κι εγώ σε μία από τις κυψέλες μου καθώς και τρεις φίλοι σε δικές τους. Η αλήθεια είναι ότι όταν για πρώτη φορά μας το ανέφερε στην μελισσοκομική μας παρέα ο ένας από τους φίλους μου, η απάντηση που έδωσα ήταν παρόμοια με του περιοδικού. Κάποιο λάθος θα έκανε ο φίλος μου, κάτι θα του διέφυγε. Αυτό του είπα.

Σταδιακά όμως άρχισα να ανησυχώ, γιατί και οι υπόλοιποι φίλοι μελισσοκόμοι της παρέας μού είπαν ότι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα και μάλιστα ήμουν παρών και έκανα κι εγώ επιθεώρηση σε κάποια από αυτά τα προβληματικά μελίσσια των φίλων μου.

Πριν 3 εβδομάδες συνέβη και σε ένα δικό μου μελίσσι. Κατά την επιθεώρηση παρατήρησα ότι δεν υπήρχε βασίλισσα, κανένα αυγό, καθόλου γόνος και κανένα κελί αντικατάστασης ή σμηνουργίας. Το μελίσσι συνέχιζε να δουλεύει και γέμιζε τα πλαίσια με μέλι, μια και δεν υπήρχε κατανάλωση από το γόνο που θα έπρεπε να τραφεί. Έκανα διπλό και τριπλό έλεγχο για να βεβαιωθώ και στη συνέχεια ένωσα το μελίσσι αυτό με ένα άλλο για να το σώσω. 





Όπως καταλαβαίνετε αυτό με ανησύχησε πάρα πολύ. Αν η βασίλισσα είχε πρόβλημα, γιατί το μελίσσι δεν την αντικατέστησε; Αν το μελίσσι ήθελε να αλλάξει βασίλισσα, θα έπρεπε να κάνουν κελιά αντικατάστασης. Τίποτε όμως από όλα αυτά. Η βασίλισσα σταμάτησε να γεννάει και εξαφανίστηκε (πέθανε; τη σκότωσαν;) και το μελίσσι σαν υπνωτισμένο δεν αντέδρασε στις 3 ημέρες που είχε περιθώριο για να κάνει βασιλικά κελιά αντικατάστασης με τα φρέσκα αυγά, αν υπήρχαν...

Δεν ξέρω αν το έχει αντιμετωπίσει κάποιος άλλος μελισσοκόμος και αν ξέρει τι συνέβη. Ήταν τυχαίο; Μήπως έχει να κάνει με κάποιο παράπλευρο σύμπτωμα του φαινομένου κατάρρευσης των μελισσιών; Κάναμε όλοι οι φίλοι και ο συνάδελφος που ρωτάει στο περιοδικό κάποιο λάθος χειρισμό; Φταίνε μήπως τα νέο-νικοτινοειδή φυτοφάρμακα;

Θέλω να ελπίζω ότι αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε εγώ και οι φίλοι μου ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι δεν είναι κάποιο νέο πρόβλημα με το οποίο σιγά - σιγά θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι στο μέλλον. Αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει κάτι πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα ήθελα να ακούσουμε την άποψή του και να μας διαφωτίσε

Καλησπέρα αντιμετωπίζω κι εγώ αυτό το πρόβλημα και σκέφτομαι να αγοράσω μια βασιλλισα και να τιν τοποθετήσω ανάμεσα στα πλαίσια πράττω σωστά η όχι ? (καινούριος στην μελισσοκομία).

Αν διαβάσεις και τα επόμενα posts που έχω κάνει θα δεις ότι το πρόβλημα σ' εμένα ήταν ότι τα μελίσσια ήταν άρρωστα με τη νέα νοζεμίαση, τη Nosema Ceranae. 

Αν τα μελίσσια σου είναι άρρωστα δεν θα καταφέρεις κάτι με το να αγοράσεις βασίλισσα και να την βάλεις μέσα. Καλύτερα να πάρεις ένα πλαίσιο με γόνο ημέρας από κάποιο άλλο μελίσσι σου και αφού το τινάξεις μέσα στην κυψέλη του για να μη έχει μέλισσες επάνω του, να το βάλεις στην κυψέλη που έχει το πρόβλημα και να περιμένεις να δεις αν θα φτιάξουν βασιλικά κελιά για να βγάλουν νέα βασίλισσα.

Αν δεν βγάλουν, ή υπάρχει κάπου βασίλισσα και δεν την έχεις βρει και θα αρχίσει να γεννάει σε λίγο οπότε όλα είναι μια χαρά, ή το μελίσσι είναι άρρωστο και έχει πρόβλημα, οπότε θα πρέπει να το πάρεις από την περιοχή που έχεις τα υπόλοιπα μελίσσια σου και να δεις αν θα ανακάμψει.

Αν ανακάμψει το επιστρέφεις αργότερα εκεί που έχεις και τα υπόλοιπα, αλλιώς θα πρέπει να απολυμάνεις τα πλαίσια αυτού το μελισσιού με οξικό οξύ, όπως γράφω στην τελευταία μου ανάρτηση, πριν τα χρησιμοποιήσεις στα υπόλοιπα μελίσσια σου, αλλιώς κινδυνεύεις να μεταδόσεις την ασθένεια.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά, αλλά ό,τι και να γίνει, θα πάρεις αρκετή εμπειρία για τα επόμενα βήματά σου στο συναρπαστικό κόσμο της μελισσοκομίας!


Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Aντιμετώπισα και εγω το ιδιο πρόβλημα φετος σε 5 κυψέλες που κατόπιν συνένωσα Το προβλημα εντόπισα μετα απο τον τρυγο Δεν μπορεσα να δώσω εξηγηση σαν ερασιτεχνης μελισσοκόμος που ειμαι εδω και 5 χρονια Καμια αλλη φορα δεν ειδα τετοιο προβλημα Το μελισση δουλευη κανονικα και βαζει μονο μελια χωρις κελια χωρις αυγα χωρις φασαρία στο μελίσσι και πουθενα βασίλισσα Το αντιλαμβανεσε μετα απο τον ελενχο στα πλαίσια Κανω στατικη μελισσοκομια χωρις μετακινήσεις απο ιδιο μερος εδω και 4 χρονια οποτε δεν μπορω να πω οτι κόλλησα απο καπου κατι,, Φοβουμε οτι εχουμε νεο προβλημα στα μελισσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είχε γύρη σταμάτησε η γέννα και μετά χάθηκε η βασίλισσα και δεν έχουνε γόνο για να κάνει αντικατάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tην περίοδο αυτή που χειμωνιάζει και έχουν γίνει και επεμβάσεις για την βαρώα , κάποιες βασίλισσες (Β) στειρώνονται ή και αρρενοτοκούν. Αφού δεν έκαναν βασιλοκέλια (ΒΚ), σημαίνει ότι η Β παρέμεινε κάποιες μέρες στην κυψέλη χωρίς να γενά (στειρώθηκε από τις επεμβάσεις εναντίον της βαρώα) και μετά την έκοψαν οι μέλισσες άρα τώρα είναι χωρίς ΒΚ και χωρίς Β. Το επόμενο στάδιο είναι να αρχίσει το μελίσσι να σκορπάει δηλ να εγκαταλείπει την κυψέλη μεγάλος αριθμός συλλεκτριών και στη συνέχεια να εμφανιστούν οι αρρενοτόκες εργάτριες οπότε η κυψέλη οδεύει προς αφανισμό. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις όπου κάποια από αυτά τα ορφανά σμήνη παραμένουν συγκροτημένα χωρίς αρρενοτοκία και ξεχειμωνιάζουν κανονικά, οπότε με κατάλληλη επέμβαση τον Μάρτιο ξαναγίνονται κανονικά μελίσσια. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηρηστικά του μελισσιού μεταξύ των οποίων και το ελάχιστο έως καθόλου ΄΄κλάμα΄΄ από την απώλεια της βασίλισσας. Την αναφερόμενη εξαίρεση έχω παρατηρήσει μόνο κατά την περίοδο του χειμώνα. meliapollon.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!