Widget Recent Post No.

Παρασκευή βάμματος πρόπολης. Όλη η διαδικασία

 



Για να παρασκευάσετε βάμμα πρόπολης θα χρειαστείτε πρόπολη και αιθυλική αλκοόλη. Η μορφή πρόπολης που χρησιμοποιείται ευρέως σε φάρμακα και καλλυντικά είναι το βάμμα, ή αλλιώς αλκοολικό διάλυμα.

Η συνήθης αναλογία που πωλείται σε έτοιμα διαλύματα του εμπορίου είναι 1:3, δηλαδή 1 μέρος πρόπολη και 3 μέρη αιθυλική αλκοόλη. Η αναλογία που προτείνω εγώ για σπιτικό βάμμα είναι 1:2, δηλαδή διπλάσια ποσότητα αλκοόλης από τη ποσότητα πρόπολης.


Πρόπολη, στην καθαρή της μορφή, μπορείτε να προμηθευτείτε από μελισσοκόμο. Τη συλλέγουν στο τέλος της άνοιξης. Αιθυλική αλκοόλη είναι το καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας, γεωργικής προέλευσης, δηλαδή κατάλληλο για εσωτερική κατανάλωση και ΌΧΙ οι αλκοολικές lotion που πωλούνται στα φαρμακεία. Θα τη βρείτε σε ποτοποιεία και, ενημερωτικά πάντα, η τιμή της είναι από ελαφρώς εώς αρκετά τσουχτερή. Κάντε μια έρευνα στο internet σχετικά με το που μπορείτε να τη προμηθευτείτε. 

Το μπλε οινόπνευμα είναι ακατάλληλο, περιέχει πετρέλαιο και είναι δηλητηριώδες εάν καταναλωθεί. Μεγάλη προσοχή.

Την πρόπολη που έχουμε μαζέψει ή αγοράσει τη συντηρούμε μέσα σε σακουλάκια τροφίμων στο ψυγείο ή ακόμη καλύτερα στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να την διατηρήσουμε σχεδόν για ένα χρόνο ή και περισσότερο.

1. Διαδικασία καθαρισμού
Σπάμε τα μπαλάκια ή τις ράβδους σε μικρότερα κομμάτια και αφαιρούμε όλα τα ορατά ξένα σώματα, αν τυχόν υπάρχουν. Στη συνέχεια την θρυμματίζουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και την αναμειγνύουμε με νερό. Αφού την ανακατέψουμε καλά, αφαιρούμε ότι επιπλέει. Στραγγίζουμε από το νερό και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Μη φοβηθείτε το πλύσιμο, είναι αδιάλυτη στο νερό.

Για το θρυμματισμό της πρόπολης καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μεταλλικό γουδί που προηγουμένως έχετε βάλει στην κατάψυξη. Έτσι θα μπορέσετε να δουλέψετε την πρόπολη περισσότερη ώρα, πριν να φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσει να κολλάει. Πάντα πριν δουλέψετε την πρόπολη, να την καταψύχετε. Όταν είναι ζεστή είναι πρακτικά αδύνατο να δουλευτεί. Εάν χρησιμοποιήσετε κάποια συσκευή, όπως multi, θα αχρηστευθεί για μελλοντική κανονική χρήση.

2. Διαδικασία εκχύλισης
Η πρόπολη μπορεί να καταναλωθεί και αυτούσια, ως τσίχλα, μέχρι να πάψει να κολλάει στα δόντια. Έπειτα τη καταπίνουμε ή την απορρίπτουμε.

Για να τη διαλύσουμε και να φτιάξουμε βάμμα χρησιμοποιούμε καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας, όπως προείπαμε, ή δυνατό τσίπουρο. Αν χρησιμοποιήσουμε τσίπουρο απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα εκχύλισης αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ στη γεύση και πιο εύκολα ανεκτό από τους περισσότερους. Εννοείται ότι όσο πιο δυνατό είναι το τσίπουρο τόσο μεγαλύτερη και καλύτερη η διάλυση των συστατικών που μας ενδιαφέρει. Χρησιμοποιήστε μια αναλογία σχεδόν 50% κατά βάρος. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ισχυρό βάμμα πρόπολης. Για πάραδειγμα, εάν χρησιμοποιήσουμε 100gr πρόπολη, θα χρησιμοποιήσουμε 200gr αλκοόλης. Έτσι πετυχαίνουμε την αναλογία 1:2.

Χρησιμοποιούμε γυάλινη ή πλαστική σκουρόχρωμη φιάλη, βάζουμε μέσα τη κοπανισμένη πρόπολη, προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα αλκοόλης και την αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος. Η διαδικασία αλλά και η σωστή διάλυση επιταχύνεται με τη τακτική ανάδευση του διαλύματος αλλά και με τη θέρμανση του δοχείου (αφήστε το δοχείο σε ένα ζεστό σημείο, πχ. στο καλοριφέρ ή πάνω στο ψυγείο).

Σε 30-40 ημέρες φιλτράρουμε το διάλυμα, διαδοχικά σε λεπτότερο φίλτρο, έτσι ώστε να πάρουμε ένα διαυγές αποτέλεσμα. Για τη διαδικασία του φιλτραρίσματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φίλτρο του καφέ, γάζα ή βαμβάκι.

Τοποθετούμε το τελικό διάλυμα σε σκουρόχρωμα φιαλίδια με σταγονόμετρο και είναι έτοιμο για χρήση. Το έτοιμο διάλυμα φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.


Μεγάλη προσοχή να μη λερώσουμε κατά τη διαδικασία παρασκευής του διαλύματος, γιατί καθαρίζει μόνο με οινόπνευμα και αυτό με μεγάλη δυσκολία. Μπορεί να αφήσει λεκέδες σκούρου χρώματος στα πλαστικά σκεύη ή δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε.

Τρόπος χρήσης
Εσωτερικά: Λαμβάνουμε 20-30 σταγόνες διαλύματος αραιωμένο σε γάλα ή νερό, μισή ώρα προ φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως, με μέγιστο χρόνο χορήγησης τον ένα μήνα. Τα παιδιά λαμβάνουν μέχρι 10 σταγόνες.

Εξωτερικά: Κάνουμε επάλειψη ή ενστάλλαξη στο πάσχον σημείο 2-3 φορές ημερησίως. Περιμένουμε να στεγνώσει το διάλυμα στο δέρμα και μετά ακουμπάμε ρουχισμό ή οτιδήποτε άλλο, γιατί το διάλυμα πρόπολης έχει την ιδιότητα να βάφει, χρώμα που δυστυχώς δε φεύγει με το πλύσιμο. Λόγω του οινοπνεύματος που περιέχει το βάμμα, προκαλεί προσωρινά αίσθημα καύσου, που όμως περνάει γρήγορα και επέρχεται η ευεργετική δράση της πρόπολης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανακουφιστικά και σε δήγματα εντόμων. 1-2 σταγόνες σε αυτί ή δόντι που πονάει προσφέρει άμεση ανακούφιση. Δοκιμάστε την άφοβα!

oliviart-gr.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια