Widget Recent Post No.

Έχτισαν κηρήθρες γεμάτες μέλι πάνω από τα πλαίσια... Θα ήθελα την χρήσιμη άποψή σας!

 


Σήμερα που πήγα να δω τα μελισσάκια μου, σε ένα από αυτά (το πιο επιθετικό) αντίκρισα αυτό το θέαμα σε 10άρι μελίσσι:





Έχτισαν κηρήθρες γεμάτες μέλι πάνω από τα πλαίσια κολλημένα και στο καπάκι.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το δεύτερο και τρίτο πλαίσιο ήταν καλοχτισμένα από την άνοιξη αλλά απείραχτα. Δηλαδή θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν εκεί και δεν το έκαναν. Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση, γιατί άφησαν μια χαρά πλαίσια και δούλεψαν στην κορυφή και έξω από αυτά.


Δεν ήξερα πως να αντιμετωπίσω την κατάσταση και το ξανάκλεισα όπως ήταν.
Μεθαύριο που θα τα μεταφέρω στο ρείκι μάλλον θα χρειαστόυν όροφο.
Επίσης ήθελα να αναφέρω ότι το ακριβώς δίπλα από αυτό μελίσσι είχε μια χούφτα μέλισσες χωρίς γόνο και βασίλισσα και ίχνη κηρόσκορου σε ελαφριά μορφή.
Τίναξα τις όποιες μέλισσες και μετέφερα τα πλαίσια σε άλλες 8άρες κυψέλες.
Θα ήθελα την χρήσιμη άποψή σας.
Ευχαριστώ προκαταβολικά
Λευτέρης

Απάντηση....
Το έχουμε παρατηρήσει και εμείς αρκετές φορές αυτό το φαινόμενο.
Αρχικά το πιο σημαντικό!
Οι μέλισσες πάντα όταν συλλέγουν μέλι, τους αρέσει να το βάζουν απο πάνω! Ο λόγος ίσως είναι ότι το μέλι προστατεύεται καλύτερα όταν βρίσκετε σε μια άσφαλή θέση, και ο εχθρός θα πρέπει να περάσει ένα στρατό μέλισσες για να το κλέψει.... Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές να βάζουμε χτισμένα πλαίσια, και το μελίσσι να προτιμά να χτίσει δικές του.... Απο πάνω! Ο λόγος είναι καθαρά μέσα στην επιβίωση του μελισσιού και το πως σκέφτεται! Εφαρμόζει τη δική του διάταξη, που για κάποιο λόγο πιστεύει ότι θα το βοηθήσει περισσότερο....

Όπως και να έχει είναι κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά, όμως γίνετε, και δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Συχνά με τις επιθεωρήσεις μας χαλάμε αυτές τις γλώσσες πρίν μεγαλώσουν πολύ!

Εγώ όταν βρω τέτοιες γλώσσες χαίρομαι, γιατί πάω φρέσκια κηρήθρα στο σπίτι μου. Τωρα στη περιπτωση που ειναι άδειες μαζεύω το κερί σε ένα μπαλάκι για να φτιάξω κεραλοιφές. Γενικά δεν πηγαίνει τίποτα χαμένο, και κάθε "κακό" που μπορεί να συμβεί ο μελισσοκόμος θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί σε καλό..

Αυτά λοιπόν για τις γλώσσες στα μελίσσια και ελπίζω να βοήθησα...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια