Widget Recent Post No.

Γεμίζουν μέλι τα μελίσσια σε αυτή τη περιοχή; Μήπως μας κοροϊδεύουν;

 Αρκετοί μελισσοκόμοι στέλνετε εξοργισμένοι μηνύματα, για το πως γίνετε αυτά που λέμε για την απόδοση μιας ανθοφορίας να μην ισχύουν στα δικά σας μελίσσια, με αποτέλεσμα να βγαίνουν λάθος συμπεράσματα, και να δημιουργούνται εσωτερικές διαμάχες. Για παράδειγμα: Γράφουμε σήμερα ότι το πεύκο στην τάδε περιοχή δίνει πολύ μέλι, και κάποιος απο την ίδια περιοχή βγαίνει και λέει, ότι εγώ έχω μελίσσια σε αυτή τη περιοχή, έχω τοποθετήσει και μελισσοκομική ζυγαριά, και τα μελίσσια δεν δουλεύουν καθόλου. Πως γίνετε λοιπόν και οι δύο πλευρές να έχουν τόσο διαφορετικά δεδομένα, όταν βρίσκονται στην ίδια ακριβώς περιοχή; Μήπως κάποιος λέει ψέματα;


Μα φυσικά και όχι συνάδελφοι. Στην μεχρι τώρα πορεία μου ως μελισσοκόμος, έχω δεί πολλές περιπτώσεις, όπου μια περιοχή να δίνει ακατάπαυστα μέλι, και λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στην ίδια ακριβώς περιοχή να μην μπαίνει σταγόνα μέλι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά και στον έλατο, πολύ πρόσφατα, όπου ενός μελισσοκόμου έβαζαν 1 κιλό οι ζυγαριές, και λίγο πιο μακριά τα μελίσσια λιμοκτονούσαν.

Παρατηρώντας τους μελισσοκόμους στο διαδίκτυο, όλες οι διαφωνίες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό το θέμα, ήταν όσες φορές γράψαμε οτι μπαίνει μέλι στις κυψέλες, και όχι το αντίθετο. Δηλαδή όσες φορές είπαμε ότι η τάδε περιοχή δίνει μέλι, αμέσως υπήρξαν μελισσοκόμοι, που με μεγάλη αυταπάρνηση δήλωναν ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μέλι. Όμως γιατί να ισχυρίζεται με τέτοια μανία ένας μελισσοκόμος κάτι τέτοιο; Όπως είπαμε ως επι τον πλείστον οι περιπτώσεις αυτές είναι αλήθεια, δηλαδή συμβαίνει πάντοτε μια περιοχή να έχει τεράστιες διακυμάνσεις, ανάλογα με την τοποθεσία του μελισσοκομείου, την απόσταση απο τη μελιτοφορία, το υψόμετρο, ακόμα και τη ποιότητα των μελισσιών, δηλαδή πόσο καλά προετοιμασμένα είναι και πόσο πλυθησμό έχουν.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να αποκλείσω και μια μερίδα "κακών" μελισσοκόμων, που ο μόνος λόγος που ισχυρίζονται ότι μια περιοχή δεν δίνει μέλι είναι για να μην έρθουν συναδέλφοι τους και τους πάρουν το μέλι. Προσωπικά έχω δεχτεί και απειλές, απο συντοπίτες μου, αν αποκαλύψω τη μεριά που έχω τα μελίσσια μου, διότι έτσι θα ρθούν "ξένοι" και θα τους πάρουν το μέλι.

Παρατηρώντας τους μελισσοκόμους και ειδικά τους παλιούς έχω πλέον πειστεί ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη μυστικοπάθεια. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, όταν μια ανθοφορία δουλεύει και δίνει μέλι, κανένας δεν μιλά και κανένας δεν λέει τίποτα. Επικρατεί μια σιωπή. Και όταν γίνεται κουβέντα, δεν το λένε τις περισσότερες φορές. Όταν πάλι μια ανθοφορία δε δουλεύει, ο ντόρος που γίνεται και τα παράπονα είναι δεκάδες. Μόλις όμως περάσουν λίγοι μήνες, έως και χρόνια, ακούς να λέει ένας μελισσοκόμος η κουμαριά πέριση δούλεψε απίστευτα. Και μόλις τότε θυμάσαι ότι εκείνη τη περίοδο, επικρατούσε σιωπή για τη συγκεκριμένη ανθοφορία, η έλεγαν ψέματα.

Συνάδελφοι οφείλω να ομολογήσω, πως μέσα στη μελισσοκομεία μπορεί να έχω γνωρίσει κάποιους πραγματικά άξιους και εργατικούς ανθρώπους, υπόδειγμα για τη σημερινή κοινωνία, αλλά δυστυχώς έχω βιώσει και πάρα πολύ κακία, μίσος και ζήλια. Μακάρι να μπορούσα να κάνω να μην υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα, γιατί αυτά μας πάνε πίσω. Αν όλοι προσπαθούσαμε μαζί για το καλύτερο, όλα θα ήταν διαφορετικά. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει η νοοτροπία "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Βλέπετε που φτάσαμε με αυτή τη νοοτροπία...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια