Widget Recent Post No.

Φτιάχνουμε δικό μας ζαχαροζύμαρο για τα μελίσσια! Συνταγή

 




Όσο προχωράμε προς το Φθινόπωρο οι μελιττοφορίες θα αρχίσουν να τελειώνουν και όσοι δεν έχουν αφήσει πολλές τροφές στα μελίσσια τους καλό θα είναι να φτιάξουν δικό τους ζαχαροζύμαρο γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά. Δεν υπάρχει πιό καλή τροφή από το δικό μας ζαχαροζύμαρο ειδικά αν το μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από τις δικές μας μέλισσες.

Οι συνταγές που ακολουθούν είναι από επιστήμονες του κλάδου και δουλεμένες από μένα κάμποσα χρόνια και είναι για αυτούς που έχουν ζυμωτήριο..

Για τους νέους μελισσοκόμους που κυρίως σε αυτούς απευθύνομαι και δεν έχουν ζυμωτήριο θα βάλουν λιγότερο ζάχαρη άχνη περίπου 25-30% ή θα πάνε σε κάποιον γνωστό τους που έχει ζυμωτήριο-σε φίλο φούρναρη ή ζαχαροπλάστη- να το φτιάξουν.

Για μικρές ποσότητες αρκεί ένα καλό οικιακό μίξερ-ζυμωτήριο κρατώντας βέβαια τις αναλογίες που χωράει.

Σε ένα τσουβάλι ζάχαρη άχνη 50kg θα χρειαστούμε: 12 κιλά μέλι και 4 ποτήρια -του νερού 250 ml- χυμό από ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.


Ο τρόπος παρασκευής είναι ο εξής:
Βάζουμε την ζάχαρη άχνη στο ζυμωτήριο κάνοντας ένα λάκκο στην μέση για να πέσει το μέλι μέσα εκεί και να μην κολλήσει στα τοιχώματα του ζυμωτηρίου και παιδευτούμε.

Ζεσταίνουμε το μέλι στους 70 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο ζυμωτήριο.

Βάζουμε το ζυμωτήριο να δουλέψει και περίπου -ανάλογα με τον τύπο του- σε 20 λεπτά είναι έτοιμο.

Πρέπει όταν το πιάσουμε να μην κολλά στα χέρια σχεδόν καθόλου.Αν δούμε οτι κολλάει προσθέτουμε ζάχαρι άχνη.

Όσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν σκόρδο σκόνη ή χυμό σε αναλογία μισό κεφάλι σκόρδο σε κάθε τσουβάλι ζάχαρης άχνης.

Αφού ζυμωθεί το βάζουμε σε σακκουλάκια νάϋλον ανα κιλό ή ανά 2 κιλά και τα κλείνουμε.

Κάτι πολύ σημαντικό ΔΕΝ βάζουμε μέλια ξυνισμένα γιατί θα καταδικάσουμε τις μέλισσες μας σε θάνατο.

Πολλά προβλήματα επίσης δημιουργούνται όταν βάλουμε μέλια πολύ ρευστά που δεν τα έχουν σφραγίσει οι μέλισσες(κουμαριά)γιατί δημιουργούνται ζυμώσεις και αλλοιώνεται το προϊόν.

Κατά την γνώμη μου πρέπει να μπαίνει ζαχαροζύμαρο είτε έχουν μέλια μέσα είτε όχι για να μην στρεσάρεται η μάνα. Πολλά μελίσσια έχουν χαθεί με μέλια γιατί οι μέλισσες δεν πήγαιναν να τα πάρουν από τα διπλανά τελάρα,ενώ όταν το ζαχαροζύμαρο τοποθετηθεί ακριβώς πάνω στους κηρηθροφορείς πάνω από το κεφάλι τους (μελισσόσφαιρα)το παίρνουν και ας έχει χαμηλές θερμοκρασίες.


ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ  Παριανή μελισσοκομία & idiston.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια