Widget Recent Post No.

Μικρές βασίλισσες και συμπεράσματα, πως διακρίνουμε τη καλή παραγωγική μάνα....

 



Θα σας πω κάτι που συμβαίνει στα μελίσσια μου....
Βασίλισσες από παραφυάδες ΦΕΤΙΝΕΣ λίγο μεγαλύτερες από εργάτριες, και γαζωνουν τα πλαίσια φούλ γόνους. Και άλλες διπλάσιες σε μέγεθος που έκανα με βασιλοτροφία δεν τραβάνε τόσο πολύ... Μήπως τελικά το μέγεθος ΔΕΝ μετράει;
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ
Έχω μερικές βασίλισσες κατάμαυρες , μικρόσωμες, που τυχαία τις βλέπεις ... πολύ επιθετικές , αλλά εξεραιτικες στην απόδοση. Έχω αρκετές ιστορίες μελισσιών, που απο κάτι μικρές τοσοδούλες μάνες, έβλεπες καμώματα που αναρωτιώσουν τι συμβαίνει. Εκ πείρας ως μελισσοκόμος, έχω βρεί αρκετές τέτοιες μάνες που μου έκανε τρομερή εντύπωση. Το πιο δύσκολο με αυτές τις μάνες είναι να τις βρείς όταν κόβεις παραφυάδες...

Παρακάτω μια βασίλισσα μικρή σε μέγεθος, αλλά μεγάλη σε χάρη... Έφτιαξε 20άρι μελίσσι φέτος



Σαν γενικός κανόνας τα καλύτερα μελίσσια γενικα εχουν μεγαλόσωμη βασίλισσα. Υπάρχουν κ εξαιρέσεις με μικρες ομως που κι αυτες τα πάνε καλά, όμως στατιστικά αμα δείς όσα μελίσσια βγαίνουν πρώτα στην Άνοιξη, αλλά και τα μεγάλα του φθινοπώρου, έχουν μεγάλες μάνες. Η κοιλιά της μάνας δηλώνει και πόσα αυγά "δημιουργούνται" μέσα στη κοιλιά της. Ουσιαστικά το μέγεθος μερικές φορές καρφώνει και το τι έχει μέσα της... Όμως δεν ειναι ο κανόνας.

Το θέμα με την βασίλισσα δεν είναι πόσο γεννάει αλλά τι γεννάει
Η ποιότητα των αυγών που γεννάει η βασίλισσα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Πολλές φορές ο σκόρπιος γόνος που βλέπουμε, δεν οφείλετε στο ότι δε το γέννησε η βασίλισσα, αλλά το ότι το γέννησε και τα αυγά ήταν τζούφια. Η εκκολαψιμότητα των αυγών, παίζει τεράστιο ρόλο, στο πως ανατράφηκε η βασίλισσα στο βρεφικό της στάδιο, και το πως έγινε η όλη βασιλοτροφία απο το μελισσοκόμο.

Μια πολύ καλή βασίλισσα, νεαρή και σκούρα σε χρώμα...



Στη μάνα μετράει το βάρος και όχι το μέγεθος
Είναι γεγονός πως αυτό είναι το πιο σημαντικό. Υπάρχουν επιστημονικές αναφορές που επιβεβαιώνουν ότι βασίλισσες που πριν τη γονιμοποίηση βρισκόταν ανάμεσα σε 0.15 - 0.20 γραμμάρια, ήταν οι πιο παραγωγικές. Μια μέλισσα ζυγίζει 0.10 γραμμάρια. Οπότε για να καταλάβετε πόσο περίπου είναι το μέγεθος, σκεφτείτε 1.5 - 2 μέλισσες σε βάρος για να είναι ποιοτική μια βασίλισσα.

Εδώ μια βασίλισσα μικρή σχετικά σε μέγεθος, και παρακάτω φαίνεται και το μελίσσι που έφτιαξε. Πυκνό και ωραίο...






Η ποιότητα της βασίλισσας, δηλαδή η αναπαραγωγική της ικανότητα και ιδιαίτερα το φερομονικό της προφίλ καθορίζουν την κοινωνική συμπεριφορά των μελισσών. Οι φερομόνες της ενεργοποιούν άμεσα συγκεκριμένα γονίδια των μελισσών και ρυθμίζουν τα πάντα μέσα στο μελίσσι. Ένα παράδειγμα ότι τα ορφανά δεν πλέκουν, αλλά και μελίσσια με νέες βασίλισσες πλέκουν καλύτερα από αυτά με παλιές.
Κουμάντο κάνει η βασίλισσα στο μελίσσι.
Γι αυτό προσοχή στη βασιλοτροφία.

Αυτή η βασίλισσα παρακάτω θεωρείτε μια αρκετά ικανοποιητική σε μέγεθος....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια