Widget Recent Post No.

Μυστικά παλιού για αύξηση του εισοδήματος στη μελισσοκομία: Πως ένας βγάζει από 200 μελίσσια 10 τόνους μέλι, και γιατί μερικοί τα παρατάνε;

 



Είναι αλήθεια ότι πάρα πολλοί μελισσοκόμοι, ενώ διατηρούν μελίσσια 20 και 30 χρόνια, δεν κατορθώνουν να σταθούν επαγγελματικά, ενώ στον ίδιο χώρο δίπλα τους άλλοι προοδεύουν. Οι μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι γραμμένοι σε όλα τα μελισσοκομικά Βιβλία και στα μελισσοκομικά περιοδικά. Τα διαβάζουμε, τα καταλαβαίνουμε, μας τα λένε οι γεωπόνοι και οι καθηγητές στα σεμινάρια και οι μεγάλοι μελισσοκόμοι, αλλά στην εφαρμογή μπερδευόμαστε. Δοκιμάζουμε μια και δυο, αποτυγχάνουμε και εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. ‘Εχουμε ξαναγράψει ότι η μελισσοκομία ενεργείται στην αρχή παράλληλη με κάποιαν άλλην απασχόληση. Σε 4-5 χρόνια αποκτάς κάποιες μελισσοκομικές γνώσεις και δημιουργείς τα πρώτα 40-50 μελίσσια, μπορεί και παραπάνω «αλλά».


Η πρώτη σου απασχόληση σε κρατάει δεμένο και δεν σου δίνει περιθώρια χρόνου να ασχοληθείς σωστά με τη μελισσοκομία και αρχίζουν τα προβλήματα και στις δυο δουλειές, π.χ. Πολλοί μελισσοκόμοι, παρά τις προσπάθειες δεν τα καταφέρνουν να κάμουν βασιλοτροφία, όπως δεν τα κατάφερα κι εγώ. Το "γιατί" χρειάζεται μεγάλης ανάλυσης. Είναι χειρισμοί που απαιτούν λεπτομέρειες, όπως την κατάλληλη εποχή, τις ακριβείς ημέρες και ώρες, τα κατάλληλα μελίσσια και στην κατάλληλη περιοχή με επί πρόσθετο εξοπλισμό.

Η βασιλοτροφία είναι μια ξεχωριστή εργασία που ο πολυάσχολος θα κάμει σίγουρα λάθη. Για παράδειγμα θα αναφέρω κάποια λάθη ή «παραλείψεις».
1ον Να μη ταΐσει τα επιλεγμένα μελίσσια 4-5 ημέρες σαν πρώτη εργασία, προσποιούμενος ότι είναι άνοιξη και τα μελίσσια έχουν τροφές.
2ον Να μη τα μεταφέρει χωριστά από τα άλλα του τα μελίσσια.
3ον Στον εμβολιασμό μπορεί να του ξεφύγει κάποιο μεγαλύτερο σκουλήκι και να εκκολαφτεί γρηγορότερα η βασίλισσα και να χαλάσει τα άλλα Βασιλικά κελιά στην κυψέλη αποπεράτωσης.
4ον Να του τύχει μια κακοκαιρία την ημέρα σχηματισμού των παραφυάδων και να μη μπορεί να δουλέψει.
Αποτέλεσμα.

Για τους ποιο πάνω λόγους, χωρίς βασιλοτροφία ο μελισσοκόμος είναι ερασιτέχνης. Στα 200 μελίσσια τα 70 είναι παραφυάδες, τις οποίες δημιούργησε την άνοιξη και από τις οποίες θα πάρει λίγο μέλι τον φθινόπωρο. Τα 40 θα έχουν γερασμένες Βασίλισσες, μέτριας απόδοσης και τα υπόλοιπα 90 ακμαία-παραγωγικά. Είναι όμως κάτοχος 200 μελισσιών και όχι 90 ή 130. Σημειωτέο ότι και από τα 200 μελίσσια θα πάρει, όπως αναφέραμε πιο πάνω ανάλογα, λίγο ή πολύ μέλι, όπου θα μετρηθεί στο σύνολο των μελισσών, το κατά κιλό.

Με όλα αυτά και πολλές άλλες μελισσοκομικές παραλείψεις χάνεις ει-σόδημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατα-στροφή. Δουλεύεις με τους παραδοσιακούς τρόπους, δεν κάμνεις Βασιλοτροφία, κάμνεις αύξηση με μοιρασιές και προφανώς με ολίγα μεροκάματα παίρνεις ολιγότερο μέλι. Έτσι είσαι ημιεπαγγελματίας μελισσοκόμος και παίρνεις μισή παραγωγή το χρόνο από κάθε μελίσσι. Αφού όμως κάμεις τις αναγκαίες μεταφορές, κυνηγώντας τις ανθοφορίες και αφού επιμελείσαι τις ασθένειες και τους εχθρούς, όπως είναι οι σφήκες. Ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος έχει την ευχέρεια να πουλήσει από την παραγωγή του, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, απευθείας στον τελικό καταναλωτή, «λιανικώς». Ανάλογα και με τον κύκλο που μπορεί να έχει μέσα από την κύρια δραστηριότητά του.

Και τώρα ένας δεύτερος μελισσοκόμος!

Έχουμε αναφέρει άλλοτε ότι η μελισσοκομία είναι «αρρώστια, πάθος, μαγνήτης, χόμπι». Αλλά με όλα αυτά το μεροκάματο είναι αναγκαίο «μεροκάματο εργαζομένου”. Οι καθηγητές μελισσοκόμοι γράφουν ότι, ο μελισσοκόμος πρέπει να δουλεύει το κάθε μελίσσι 8 ώρες τον χρόνο, που σημαίνει ότι για 200 μελίσσια απαιτούνται 200 μεροκάματα. Εδώ χρειάζεται μια ανάλυση σ’ αυτόν τον ορισμό, όπου εγώ, γνωρίζω ότι ο κάθε μελισσοκόμος μετράει τα μελίσσια του με τα δικά του μαθηματικά. Για παράδειγμα διάβασα ένα κείμενο με τίτλο «0 Γιάννης που μπορεί».

Ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος βγάζει από 200 μελίσσια 10 τόνους μέλι από τα έλατα. Άρα 50 κιλά ανά κυψέλη με τον εξής χειρισμό: Την άνοιξη τα 200 τα μοιράζει και τα κάμνει 400, τα βοηθά, τα ταΐζει όλο το καλοκαίρι και τα κάμνει διώροφα 400, όπου τα μεταφέρει στα έλατα και τα ενώνει δυο-δυο. Τα κάμνει 200 τετραώροφα, οπότε τρυγά 200 τετραώροφα. Το ερώτημα είναι: 200 ή 400 μελίσαια δουλεύει; Άρα 200 ή 400 οκτάωρα εργασίας θέλει;
2ος διαλογισμός
Δεν θα έχει και άλλα 60-70 τριπλό-κυψελίδια ή 100 διπλόκυψελίδια, για την παραγωγή των 200 βασιλισσών που χρειάζεται κάθε χρόνο, όταν μοιράσει τα 200 μελίσσια να τα κάμει 400; Άρα 500 μελίσσια θα δουλεύει. Με όλα τα παραπάνω χρειαζόμαστε μαθηματικά με τους 10 τόνους μέλι για να βρούμε πόσες ώρες δουλεύει, πόσο είναι το μεροκάματό του. Αφού αθροίσουμε τις ώρες εργασίας και τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης, όπως τροφές, πετρέλαια πήγαινε-έλα από τα μελίσσια, φάρμακα, μεροκάματα βοηθών και πολλά άλλα. Τα αφαιρέσουμε από τις εισπράξεις του μελιού, που θα πουληθεί σίγουρα χοντρικώς, λόγω όγκου σε τιμή που θα του προσφέρει ο έμπορος. Ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος είναι επαγγελματίας και παίρνει 25 κιλά κατά διώροφο μελίσσι, ενώ ο πρώτος γνωρίζει και δεν μπορεί· παίρνει το ήμισυ.
Προσωπική μου άποψη.

Και οι δυο είναι καλοί μελισσοκόμοι. Ο πρώτος είναι ευχαριστημένος με τους χειρισμούς που μπορεί και ο δεύτερος με αυτά που ξέρει και μπορεί και εφαρμόζει. Είναι και οι δύο μελισσοκόμοι. Για όλα τα πιο πάνω παραδείγματα βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Ο κάθε επαγγελματίας εργάζεται με τους χειρισμούς που μπορεί και όταν στο τέλος του χρόνου τα οικονομικά του ανταποκρίνονται στα οικογενειακά του Βάρη, είναι πετυχημένος. Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι το αγροτικό προϊόν έχει μεγάλο κόστος παραγωγής και η διάθεση του προϊόντος καταπονείται, «Βάλλεται». Από εισαγόμενα υποβαθμισμένα προϊόντα, που τα πλασάρουν επιτήδειοι σαν εγχώρια σε χαμηλή τιμή. Βάλλεται ακόμα και από διπλανούς συναδέλφους με τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Υπάρχουν όμως και χρονιές με μειωμένη παραγωγή λόγο καιρικών συνθηκών.

Ο μελισσοκόμος αγωνίζεται για τον επιούσιο, έχοντας όμως και τη δυνατότητα να εργαστεί περισσότερο, να μάθει περισσότερα για να αυξήσει το εισόδημά του Αλλά δεν το συνιστώ αυτό. «Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη». Και μια τε-λευταία ενημέρωση στους νέους. Προσοχή στα δάνεια και στα χρέη, διότι δύσκολα αποπληρώνονται. Ξεκινάμε με μικρά βήματα και προσέχουμε τα οικονομικά μας. Την αγροτική ενασχόληση την γνωρίζω πολύ καλά· το να πλουτίσει ο αγρότης, είναι «όνειρο απατηλό». Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγρότης-μελισσοκόμος και εργάτη να προσλάβει, πρέπει να είναι και ο ίδιος παρόν, να ελέγχει το κάθε του βήμα για την πρόληψη ζημίας.
Και τελευταία σύσταση στους νέους «ου κλέψεις μελίσσια»

Υ.Γ. Μελισσοκομικοί χειρισμοί σημαίνει, μεθοδευμένη εργασία χωρίς πολλά λάθη.
Ευχές για καλή πρόοδο στους νέους και καλούς τρύγους στους μεγάλους.

Ο παππούς
ΠΗΓΗ | ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Γεια σας, Χρειάζεστε μια αξιόπιστη και αξιόπιστη εταιρεία για να λάβετε δάνειο για τη χρηματοδότηση του έργου σας, επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο ή στεγαστικό δάνειο; Μην κοιτάτε μακρύτερα από την Sunshine Financial Group Inc. Προσφέρουμε όλα τα είδη δανειακών υπηρεσιών, τόσο με εξασφαλισμένα όσο και χωρίς εξασφάλιση, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και πολλά άλλα με επιδοτούμενο επιτόκιο 3% ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447360502110 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή

    Γνωρίζω ότι η λήψη ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα. επιτόκιο, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, αναλογία χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό σκορ ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

    Μην ανησυχείτε άλλο, γιατί, Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    Λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για ένα δάνειο.
    * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών από την έγκριση.
    * Προσιτό επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης - Έχετε 99,9% πιθανότητες να λάβετε το δάνειο
    * Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή ηλεκτρονική εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Όχι άλλοι χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις στην τράπεζα. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου το χρειάζεστε.

    Παρέχουμε 24ωρες υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Στείλτε ένα email στο sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +447360502110 | & Λάβετε απάντηση αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!