Widget Recent Post No.

Τάισμα μελισσιών το φθινόπωρο: Πότε, πόσο, με τι τροφή και πόσες μέρες;


Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για τάισμα. Πρέπει να επενδύσουμε λίγα χρήματα, ακόμη και αν δυσκολευόμαστε, να ταίσουμε τα μελισσάκια μας, για να μπορέσουν να κάνουν γόνους, καινούργιους δυνατούς πλυθησμούς που θα βγάλουν το χειμώνα. Αν δεν παραχθούν παχιές και δυνατές καλοταισμένες μέλισσες τώρα, το χειμώνα θα δημιουργηθούν προβλήματα! Έρευνες λένε ότι όταν οι μέλισσες δεν θρέφονται σωστά στο στάδιο της ανάπτυξης τους, προσβάλλονται εύκολα απο νοζεμίαση, βαρρόα και ιούς που κουβαλάει, και ζούν πολύ λιγότερα. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο τις ταίσουμε τις μελισσούλες μας, και τιγκάρουν τον γόνο με φαγητό, τόσο πιο δυνατά μελίσσια θα φτιάξουμε, όχι τώρα, αλλά και το επόμενο έτος που έρχεται!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να μοιραζόμαστε τις πιο πολύτιμες πληροφορίες. Τι τροφή να βάλουμε στα μελίσσια; Προσωπικά σαν μελισσοκόμος που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, σας προτείνω να αγοράσετε κάτι εξίσου οικονομικό, που να αντέχει η τσέπη σας, και να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όλα τα μελίσσια και να μην μείνει κανένα νηστικό. Κάποιες τροφές που είναι πολύ οικονομικές, και δοκιμασμένες στα δικά μου μελίσσια είναι αυτές, και όπως θα δείτε κοστίζουν λιγότερο απο 1 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά τις βανίλιες, και τις άλλες τροφές του εμπορίου, υπάρχουν πολλές που είναι πολύ καλές, οπότε μπορείτε να κάνετε και τις δοκιμές μόνοι σας να δείτε ποιά σας φαίνεται καλύτερα. Δυστυχώς μακάρι να μπορούσα να κάνω μια λίστα με τις τροφές που θα αγόραζα και δεν θα αγόραζα για τα μελίσσια μου, επειδή πετρώνουν, η λιώνουν κλπ κλπ, αλλά δυστυχώς έτσι μόνο προβλήματα θα μπορούσα να δημιουργήσω, εφόσον καμία εταιρία δεν θέλει να ακούει κακά πράγματα για το προιόν της! Το μόνο που μπορώ να σας λέω, είναι τι δοκίμασα και έμεινα ευχαριστημένος!

Πόση τροφή να βάλω στα μελίσσια; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση! Και εξαρτάται απο την κατάσταση που βρίσκονται τα μελίσσια, πχ είναι 10άρια η 5άρια; Έχουν καθόλου προμήθειες μέσα, και πόσους γόνους; Αν για παράδειγμα έχουμε μια παραφυάδα 4 πλαισίων με δύο γόνους και ελάχιστες προμήθειες, τότε πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε 1 κιλό τροφή και μετά απο ένα μήνα ίσως χρειαστεί άλλο ένα κιλό. Αν ένα μελίσσι είναι μεγαλύτερο, τότε ίσως έχει τη δυνατότητα να συλλέγει περισσότερες τροφές και να μην έχει τόσο ανάγκη. Γενικά μιλώντας πάντως ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος βάζει 1 κιλό σε κάθε μελίσσι αυτή την εποχή, και το επόμενο ταίσμα γίνεται μετά απο δύο μήνες. Φυσικά αυτά τα νούμερα είναι για μελίσσια που δουλεύουν και κάτι λίγα απο έξω, δεν έχουν μικρίνει πολύ απο κοψίματα παραφυάδων, και έχουν λίγες προμήθειες μέσα! Το χειμώνα οι μεγάλοι μελισσοκόμοι βάζουν δύο κιλά βανίλια ανα μελίσσι, για να κρατήσει όλη την επόμενη περίοδο.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Για παράδειγμα είναι ένας μεγάλος μελισσοκόμος και έχει τα μελίσσια του σε ένα μέρος που τα μελίσσια δεν δουλεύουν πολύ καλά (πχ στο ρείκι σε μια μέτρια χρονιά). Ο μελισσοκόμος αν δεί ότι τα μελίσσια έχουν πολλούς γόνους, μπορεί να βοηθήσει με 1 κιλό βανίλια σε κάθε μελίσσι, για να μεγαλώσουν καλοταισμένες και παχιές μέλισσες. Μετά αφού μεταφέρει τα μελίσσια πιο χαμηλά για το ξεχειμώνιασμα, και δεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά μέλια χρειάζεται άλλη μια δίκιλη τροφή.

Την τροφή συνήθως οι μέλισσες το φθινόπωρο την καταναλώνουν σε 7-10 μέρες περίπου, αλλά αυτό εξαρτάται και απο τα μελίσσια. Στο ζυμάρι κάνουμε μια τρυπούλα όσο ένας μεγάλος αναπτήρας σε μήκος και πλάτος και να κοιτάζει κάθετα στους κηρηθροφορείς. Αυτές οι συμβουλές για σήμερα. Ελπίζω να γίνουν χρήσιμες!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ειμαι καθαρα ερασιτεχνης. Παλαιοτερα διατηρουσα 4 - 5 κυψελες για το σπιτι. Καποτε τις εχασα..
    Φετος επιασα ενα αφεσμο και προσπαθω να τον διατηρησω. Εχουν περασει 2 μηνες και δε βλεπω βελτιωση.
    Ειναι πολυ μικρος . Ειχε ενα κενο απο πλαισια το κουτι και εχτισαν δυο κερυθρες απο την οροφη. Ετσι δεν ειναι ευκολο να επεμβω, και τις αφηνω ησυχες οσο μπορω. Τους εχω βαλει ενα σακουλι απλη παστα και μερικες φορες σαχαρονερο 1 προς ενα. Τι αλλο να κανω? Δεν βλεπω να προκοβουν. Ευχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!