Widget Recent Post No.

Ανάπτυξη παραφυάδων το Φθινόπωρο: Διέγερση νέες κηρήθρες για χτίσιμο και οι καλοί χειρισμοί!



Φτάνει η "μικρή Άνοιξη" των μελισσών, το Φθινόπωρο! Την ονομάζουμε μικρή Άνοιξη, μιας και τα μελίσσια ρίχνουν αρκετούς γόνους και αναπτύσσονται, τόσο που ένας μελισσοκόμος νομίζει ότι ήρθε η Άνοιξη. Το φθινόπωρο έχουμε αρκετές ανθοφορίες, και τα μελίσσια φέρνουν τόσο γύρη όσο και νέκταρ. Σήμερα λοιπόν έχουμε να πούμε μερικούς χειρισμούς για το πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε τα νέα μας μελίσσια, και να αυξήσουν τον πλυθησμό τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια σίγουρη επιβίωση το χειμώνα που έχει κρύο!


Όπως σας έχω ξανα πεί η βασική προυπόθεση για να αναπτυχθεί τώρα το φθινόπωρο ένα μελίσσι είναι να είναι καθαρό απο βαρρόα. Όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει ήδη να έχουν καθαρίσει τα μελίσσια τους απο το παράσιτο, πρίν τα μελίσσια αυξήσουν τους γόνους. Ξέρουμε ότι το καλύτερο ξελάφρωμα τώρα το Καλοκαίρι γίνετε τότε που τα μελίσσια έχουν τους λιγότερους γόνους. Συνήθως η καταλυτότερη περίοδος είναι μέσα στον Αύγουστο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι εφαρμόζουν την θεραπεία αφού τρυγήσουν και τα τελευταία μέλια πχ το πεύκο τον Αύγουστο. Η θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί είναι σίγουρα με κάτι πολύ δραστικό, για παράδειγμα ταινίες. Αποφεύγουμε το οξαλικό και άλλα οργανικά οξέα, όπως η θυμόλη διότι με τις θερμοκρασίες μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Επίσης η θυμόλη και το οξαλικό δεν έχουν αποτελεσματικότητα όταν υπάρχει ακόμα και ένα πλαίσιο με γόνο!

Στα μελίσσια μας για να αναπτυχθούν, πρέπει να τους εξασφαλίσουμε πρώτιστα ένα καλό μέρος. Μια ωραία θέση μελισσοκομείου! Δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να μην έχει κάποια ανθοφορία τώρα το Φθινόπωρο όπως είναι ο κισσός η ερείκη η κουμαριά και πολλές άλλες. Εφόσον υπάρχει γύρη και νέκταρ έστω και σε μικρές ποσότητες, τότε μπορούμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ τα μελίσσια μας να αναπτυχθούν!

Το φθινόπωρο τα μελίσσια δεν έχουν τόσο όρεξη για χτίσιμο. Δηλαδή για να μιλάμε απλά, αν βάλουμε άχτιστες κηρήθρες δεν τις χτίζουν. Αλλά και να τις χτίσουν δεν τις κάνουν καλά. Πόσο μάλλον οι παραφυάδες μας που έχουν μικρό πλυθησμό. Γενικά στο ρείκι, αν δώσει μέλι, οι μέλισσες εκεί χτίζουν, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων σας συμβουλεύω να μην βάλετε άχτιστες κηρήθρες! Εφόσον το Φθινόπωρο όλοι οι μελίσσοκόμοι έχουμε σκούρες κηρήθρες που μας περισσεύουν αυτές πρέπει να βάλουμε στα μελίσσια!

Τις σκούρες κηρήθρες τις τοποθετούμε 1 σε κάθε μελίσσι, στο τοίχωμα της κυψέλης εκεί που χτυπά ο ήλιος. Τώρα το φθινόπωρο φτάνει και πάλι η περίοδος που τα μελίσσια χρειάζονται τη ζέστη απο τον ήλιο για να θερμάνουν τον γόνο τους! Ο λόγος που βάζουμε μια κηρήθρα, είναι επειδή θέλουμε να κάνουμε σφιχτά μελίσσια και να μην βάζουμε περιττές κηρήθρες. Και μην ξεχνάμε ότι τα μελίσσια δεν έχουν και καμία τρελή ανάπτυξη το φθινόπωρο. Για παράδειγμα άντε μια παραφυάδα 5 πλαισίων να γίνει 7, κάπου εκεί για να φανταστείτε τι περίπου παίζει απο θέμα ανάπτυξης. Εννοείτε πως δεν κόβουμε τον γόνο για κανένα λόγο, ούτε με κτισμένη αλλά ούτε και με άκτιστη κηρήθρα!

Μόλις δούμε ότι τα μελίσσια ξεκινούν πάλι να δουλεύουν και οι βασίλισσες να γεννάνε, δηλαδή μετά τα πρωτοβρόχια μπορούμε να ξεκινήσουμε τις τροφοδοσίες μας. Πηγαίνουμε με σιροπάκι ζάχαρης, 1 προς 1 (1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό) και δίνουμε απο 500ml σε κάθε μας μελίσσι κάθε 4-5 μέρες περίπου. Δεν θέλει υπερβολές. Την ίδια δουλειά θα κάνουμε είτε βάλουμε πολύ είτε λίγο. Εμείς ανάπτυξη θέλουμε δεν θέλουμε να το αποθηκεύσουν. Μετά το Χειμώνα έτσι και αλλιώς θα βάλουμε και το ζυμαράκι για να κάνουν τις προμήθειες τους!

Πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικοί είναι οι φθινοπωρινοί γόνοι για το ξεχειμώνιασμα! Θα το λέω και θα το ξανα λέω μέχρι να το καταλάβετε. Ένα πλήρες πλαίσιο με γόνο το χειμώνα είναι δύο πλαίσια πλυθησμού στο ξεχειμώνιασμα. Αυτές οι μέλισσες πρέπει να είναι καλοταισμένες για να ζούν το μέγιστο δυνατό. Αυτές οι μέλισσες είναι που θα τα δώσουν όλα νωρίς την Άνοιξη για να ξεκινήσει το πάρτυ. Και είναι σίγουρο πως όποιος δεν ασχοληθεί καθόλου τώρα με τα μελίσσια του θα έχει πολύ περισσότερες απώλειες το χειμώνα και πολύ μικρότερη ανάπτυξη νωρίς την Άνοιξη!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια