Widget Recent Post No.

Σεπτέμβριος: Σιρόπι με θυμόλη για την νοζεμίαση

 


Η θυμόλη αν χρησιμοποιηθεί σωστά στο σιρόπι έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νοζεμίασης. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε μελίσσια της Αυστραλίας όπου για πρώτη φορά προστέθηκε στο σιρόπι για να διατηρείτε περισσότερο και να μην ξινίζει. Η δράση της όμως δεν περιορίστηκε μόνο στο ξίνισμα αλλά προσέφερε εν συνεχεία σε όλους τους μελισσοκόμους μια φυσική λύση στην αντιμετώπιση των σπορίων της νοζεμίασης. Ερευνητές απ΄ όλο τον κόσμο παρατήρησαν οτι με την χρήση της, τα σπόρια της νοζεμίασης που αναπτύσσονται στο μέσο έντερο της μέλισσας άρχισαν να μειώνονται χρόνο με το χρόνο φτάνοντας σε σημείο να απαλλαχτούν ολοκληρωτικά απο αυτόν το επιπλέον μπελά!
Μετά απο διάφορες έρευνες έχει επικρατήσει η γνωστή αναλογία: 1 γραμμάριο θυμόλης σε 15 λίτρα σιροπιού(1:1).
Η αναλογία σιροπιού 1:1 (δηλ. 1kg Ζάχαρη:1lt Νερό) είναι η πιο συνηθέστερη, μπορεί να εφαρμοστεί αναλογία 2:1 ακόμη και 1:2 ανάλογα την εποχή, περιοχή, θερμοκρασία, χειρισμούς και άλλους παράγοντες.
Η πρώτη ερώτηση που θα σκεφτεί κάποιος αρχάριος..

Πού θα βρώ κρυσταλλική θυμόλη;
Οι λύσεις είναι 3εις με σειρά προτεραιότητας απο φτηνότερη προς ακριβότερη. Διαλέγετε και παίρνετε ανάλογος που μένετε κ τι σας βολεύει:
Κατάστημα με χημικά π.χ εγώ παίρνω απο Καλογερόπουλο Αττική
Μελισσοκομικό κατάστημα
και τέλος Φαρμακείο.
Αφού προμηθευτούμε την κρυσταλλική θυμόλη θα χρειαστούμε καθαρό οινόπνευμα το γνωστό 95 βαθμών(Το άσπρο-διάφανο όχι το μπλε) και φυσικά, ζάχαρη και νερό.

Η διαδικασία έχει ως εξής:
– Διαλύουμε την ζάχαρη στο νερό. Προσωπικά δεν αφήνω να βράσει το νερό, αφού ζυματίσει ελαφρώς, ρίχνω μέσα την ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί πλήρως.
Η αναλογία για τον υπολογισμό των ml είναι η εξής: 1 συσκευασία του κιλού ζάχαρη και 1 λίτρο νερό μας δίνουν 1.6 λίτρα σιροπιού. Αντίστοιχα για μεγαλύτερες ποσότητες 10 κιλά ζάχαρη και 10 λίτρα νερό μας δίνουν 16.6 λίτρα σιροπιού κ.ο.κ
– Ετοιμάζουμε την θυμόλη. Εδώ θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του οργανισμού μας ώστε να μην την εισπνεύσουμε και να μην την πιάσουμε με γυμνά χέρια κ.α. Χρησιμοποιούμε πάντα μάσκα και γάντια. Η θυμόλη μυρίζει πολύ έντονα.
Θέλουμε λοιπόν 1 γραμμάριο θυμόλης να το διαλύσουμε σε 1 ml καθαρό οινόπνευμα ώστε να προκύψει το επιθυμητό διάλυμα.
Άν έχετε ζυγαριά απλά ζυγίστε την θυμόλη και κάντε την διάλυση. Αν ανακατέψετε το μείγμα σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχει διαλυθεί. (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύριγγα για να μετρήσετε τα ml του οινοπνεύματος).
Αν δεν έχετε ζυγαριά, σίγουρα κάπου στο σπίτι σας θα υπάρχει ένα κουτάκι με τα κλασικά χάπια του Depon. Γεμίστε δύο κενές θέσεις δισκίων Depon με την θυμόλη και πατήστε τες με ένα κουταλάκι για να καλυφθεί όλος ο όγκος. Όταν οι θήκες γεμίσουν πολύ καλά ως πάνω, έχουμε 1 γραμμάριο θυμόλης !
– Ρίχνουμε το διάλυμα της θυμόλης μέσα στα 15 λίτρα σιρόπι. Απο αυτό το μείγμα γεμίζουμε τα μπουκάλια μας και τροφοδοτούμε. Όσο πιο φρέσκο και διατηρημένο σε θερμοκρασία δωματίου είναι το μείγμα τόσο καλύτερα για τις μέλισσες.

Πότε εφαρμόζεται η θεραπεία; Απο το Α.Π.Θ οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ανεξάρτητα εάν κάποιο μελίσσι έχει η όχι Νοζεμίαση εμείς χρησιμοποιούμε την θεραπεία ανελλιπώς κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο για τουλάχιστον 10 χρόνια. Σε κάθε δεκάρι μελίσσι δίνονται 3-4 λίτρα σιροπιού με θυμόλη.

Τί γίνεται όμως με αυτούς που διαχειρίζονται λίγα μελίσσια;
Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πυκνότερο διάλυμα, το οποίο μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο κάνοντας χρήση όποτε εμείς θέλουμε. Οι αναλογίες που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε το διάλυμα:
1 γραμμάριο θυμόλης (το οποίο διαλύεται όπως είπαμε πιο πάνω σε λίγο οινόπνευμα) αραιώνεται σε 1.5 λίτρο σιρόπι (10 φορές πιο πυκνό).
Απο το διάλυμα αυτό παίρνουμε κάθε φορά 100 ml τα οποία προστίθενται σε 900 ml κοινό σιρόπι ζάχαρης. Έτσι θα έχουμε δημιουργήσει 1 λίτρο σιρόπι με την σωστή αναλογία σε θυμόλη.

ΠηγήMelissokomiaNet.gr με την πολύτιμη βοήθεια του Α.Π.Θ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
    γεια σε όλους
    Ευχαριστώ πολύ τον Θεό που επανέφερε τον ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ στο δρόμο μου.
    Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή εάν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, απλά επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ και θα λάβετε απόλυτη ικανοποίηση.
    Αυτή η σπουδαία γυναίκα μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 30.000 € και αυτό είναι υπεραρκετό για μένα.
    Είναι γυναίκα με καρδιά, χάρη σε αυτή την υπέροχη γυναίκα, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
    Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
    Email: kikivas86@gmail.com
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Σημείωση
    Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε απόσχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!