Widget Recent Post No.

Προσέχετε που βάζετε τα μελίσσια

 


Τα χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα μελισσοκόμο, είναι να βρεί τα μελίσσια του κατεστραμμένα απο φυσική καταστροφή. Τα τελευταία χρόνια κρατώντας ένα τεράστιο αρχείο, έχουμε δεί να συμβαίνουν τεράστιες καταστροφές, και δεν είναι οι πυρκαγιές, αλλά οι πλυμμήρες, και τα φουσκώματα ποταμών. Οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να προβλέψουν πολλές φορές τα νερά που μπορεί να κατεβούν σε μια μεγάλη καταιγίδα με αποτέλεσμα να χάνονται μελίσσια.
Θυμάμαι έναν μεγάλο μελισσοκόμο οταν δούλευα στα πρώτα μου βήματα όταν και ξεκίναγα τη μελισσοκομία... Μου είχε πεί το μυστικό του, στην τοποθέτηση μελισσιών. Ξέρεις μου είχε πεί, ποτέ δεν τοποθετώ τα μελίσσια κοντά σε ξηριάδες, χειμάρους. Αλλά το πιο σημαντικό σε επίπεδα μέρη! Τον ρώτησα τι εννοεί σε επίπεδα μέρη, και μου απάντησε ότι το μυστικό για να ειναι σωστά τα μελίσισα, όχι μονο απο θέμα πλυμμήρας, αλλά και απο θέμα νοζεμίασης, είναι να μην λιμνάζει νερό στο χώμα. Δηλαδή μεριές που ειναι επίπεδες και μπορεί να μαζευτεί νερό. Πάντα για το χειμώνα μεριές με κλίση, να φεύγει το νερό. Αυτή η κουβέντα μου έκατσε, και ποτέ δεν την ξέχασα. Και νομίζω είναι η σημαντικότερη συμβουλή για να βάλει κάποιος τα μελίσσια του για ξεχειμώνιασμα!

Πολλές φορές βεβαια ειναι απρόβλεπτα κάποια φαινόμενα. Έχουν παρασυρθεί μελίσσια σε μεριές που δεν θα έλεγες ότι περνάει ποτέ νερό. Και όμως σε κάποιες καταστροφικές καταιγίδες, έχουν συμβεί τρελά περιστατικά. Θέλω λοιπόν να σας πω, να μην υποτιμάτε ποτέ την δύμανη της φύσης.

Υπάρχουν μελισσοκόμοι που ενώ γνωρίζουν την επικινδυνότητα ορισμένων σημειών, βάζουν μελίσσια. Γνωρίζουμε ότι σε μια φυσική καταστροφή υπάρχουν αποζημειώσεις που αποδίδονται απο τον ΕΛΓΑ σε όσους μελισσοκόμους είναι εγγεγραμένοι, όμως οι αποζημειώσεις αυτές είναι μηδαμινές μπροστά στα πραγματικά έξοδα των μελισσιών που χάθηκαν. Ξέρουμε μελισσοκόμους που έχασαν δεκάδες μελίσσια, και ο ΕΛΓΑ μπόρεσε να καλύψει ένα πολύ μικρό ποσό ανα μελίσσι, το οποίο αν θυμάμαι καλά δεν ξεπερνούσε τα 100 ευρώ ανα μελίσσι. Τι να κάνει ένα τέτοιο ποσό, όταν μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν, η αξία τους είναι πραγματικά τεράστια!!! Κανονικά θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως η περίοδος που χάθηκαν τα μελίσσια, τα πλαίσια που είχαν μέσα κλπ...

Δυστυχώς το καλύτερο πράγμα είναι όλες αυτές οι πληροφορίες που σας δίνω να μην χρειαστουν ποτέ σε κανέναν. Αλλά όποιος διαβάζει αυτό το μήνυμα, είμαι σίγουρος πως πήρε ένα μικρό μάθημα, ακόμα και αν ήδη γνώριζε αυτά τα πράγματα. Η πρόληψη λένε ότι είναι η καλύτερη θεραπεία, και έχω μάθε πλέον πως ισχύει παντού στη μελισσοκομία!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια