Widget Recent Post No.

Επείγον, σφίξιμο μελισσιών τον Οκτώμβρη: Πριν το ξεχειμώνιασμα...

 



Ο πιο επείγον χειρισμός για να καταφέρουμε να φτιάξουμε δυνατα και ωραία μελίσσια...
Το σφίξιμο των μελισσιών ξεκινάει σιγά σιγά απο τις αρχές Οκτωμβρίου. Πχ αν έχουμε ένα 5άρι μελίσσι, και η κυψέλη έχει 10 πλαίσια, εμείς πρέπει σίγουρα να πάρουμε τα 6 πλαίσια. Και αυτό στη περίπτωση που το μελίσσι έχει 2-3 φυσιολογικούς για την εποχή γόνους.
Σε ένα 6άρι μελίσσι που έχει μείνει διόροφο, βγάζουμε το περιττό πάτωμα, και βγάζουμε 2 απο τις άδειες κηρήθρες που σίγουρα θα έχει επάνω.

Ο λόγος που ειναι τόσο σημαντικός ο χειρισμός αυτός, είναι επειδή το μελίσσι τείνει να υπερασπίζεται καλύτερα τις κηρήθρες του όταν είναι λίγες, και ο πλυθησμός δεν αναγκάζεται να διασκορπίζεται σε παρα πολλά πλαίσια.

Το ζούμι του σημερινού μας θέματος λοιπόν είναι να αφήσουμε στα μελίσσια όσα πλαίσια χρειάζονται, και εξαίρεση αποτελούν όσοι μελισσοκόμοι είναι στο πεύκο και τα μελίσσια μαζεύουν μέλι, όπως επίσης και σε ανθοφορίες όπως το ρείκι που τα μελίσσια έχουν περιθώριο να μεγαλώσουν λίγο περισσότερο.

Το κανονικό σφίξιμο, που βγάζουμε ΟΛΑ τα άδεια πλαίσια γίνετε το Νοέμβριο τοτε που τα κρύα μας έχουν φτάσει για τα καλά....


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια