Widget Recent Post No.

Πως ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια στο εξωτερικό. Πολύ περίεργο...

 




Ξέρετε πως ξεχειμωνιάζουν οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ξέρουμε ότι λόγω του ήπιου χειμώνα, τα μελίσσια πετάνε όλο το χρόνο. Το ξεχειμώνιασμα είναι τελείως διαφορετικό εδώ από ότι στο εξωτερικό. Εκεί οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, και φτάνουν πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν. Δεν μπορεί να φανταστεί ένας μελισσοκόμος εκεί, πως θα ήταν να άφηνε μια κυψέλη, όπως οι δικές μας, και το χιόνι βουνό έξω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όπως απορούμε εμείς πως ξεχειμωνιάζουν εκεί, έτσι απορούν και μας ζηλεύουν, που είναι τόσο πρόσφορο το έδαφος εδώ για μελισσοκομία!


Στο εξωτερικό λοιπόν δεν φτάνουν ούτε τα κηρόπανα ούτε η μόνωση εσωτερικά! Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο. Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι προκειμένουν να προφυλάξουν τα μελίσσια απο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, φορτώνουν όλες τις κυψέλες και τις βάζουν σε μεγάλες αποθήκες, εσωτερικού χώρου. Τα μελίσσια εκεί λόγω θερμοκρασίας δεν διανοούνται να πετάξουν. Και προφυλλάσονται απο τους δυνατούς βορεινούς ανέμους. Οι μέλισσες περιμένουν μήνες μέχρι να κάνουν την πρώτη τους πτήση. Κάθε επέμβαση από το μελισσοκόμο απαγορεύεται λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Πολλοί μελισσοκόμοι μάλιστα αφήνουν ανοιχτά τα πορτάκια απο τις κυψέλες και οι μέλισσες ότι μέλισσες ψωφάνε καθαρίζουν τις κυψέλες τους.

Άλλος τρόπος στο εξωτερικό είναι το ντήσιμο των κυψελών με θερμομονωτικό μαύρο ύφασμα. Τυλίγουν χαρακτηριστικά όλες τις κυψέλες γύρω γύρω με αυτό το ύφασμα, την καθε μια χωριστά και με αυτό το τρόπο οι βορεινοί άνεμοι δεν χτυπάνε το σμήνος μέσα.



Φυσικά οι κυψέλες στο εξωτερικό δεν έχουν θήρες όπως οι δικές μας εδώ, υπάρχει εσωτερικό ξύλινο καπάκι για επιπλέον προστασία και η είσοδος είναι απόλυτα προστατευμένη. Δείτε πως ξεχειμωνιάζουν και οι επαγγελματίες. Αναλυτικά φωτογραφίες...









Εδω ραντίζονται με νερό οι διψασμένες μέλισσες. Εφόσον δεν έχουν πρόσβαση σε βρόχινο νερό, οι μελισσοκόμοι τους δίνουν νερό μόνοι τους και είναι απαραίτητο...



Δειτε η θερμική κάμερα πόσο κρύα δείχνει τα μελίσσια. Πολύ κρύο!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια