Widget Recent Post No.

Η απάντηση στον Κηρόσκορο.... B401 και το νέο Xentari!



Προβλήματα με τις κηρήθρες τους αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, και τη καταπολέμηση του κηρόσκορου, του μεγαλύτερου εχθρού της κηρήθρας. Σήμερα έχουμε τη λύση, για το τι χρησιμοποιούν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, και ξεγνοιάζουν απο το πρόβλημα. Όπως γνωρίζουμε εδώ στο blog Ορεινή Μέλισσα, έχουμε διαβάσει πάρα πολλούς τρόπους καταπολέμησης του κηρόσκορου:
 1. είτε με κατάψυξη και μετά σε αεροστεγές σακούλες για να μην αναπνέουν
2. Είτε στην αποθήκες αραιωμένες οι κηρήθρες μεταξύ τους, έτσι ώστε να είναι ευάερες και να μην αναπτύσσετε σκόρος
3. Είτε με διάφορα βότανα όπως πχ φυλλα καρυδιάς που δουλεύουν αποδεδειγμένα


Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που απο κάποιο λάθος οι παραπάνω τρόποι δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικοί, και σήμερα σας έχουμε έναν πιο επαγγελματικό σίγουρο τρόπο, με πολύ λίγα έξοδα, που τον εφαρμόζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Τα 2 σκευάσματα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι στο εμπόριο, είναι τα εξής:



1. B401 
Πρόκειται για ενα 100% βιολογικό σκεύασμα το οποίο λειτουργεί προληπτικά στις κηρήθρες, πρίν την εμφάνιση του κηρόσκορου. Έχει 100% αποτελεσματικότητα, και είναι τελείως ακίνδυνο τόσο για τις μέλισσες και το περιβάλλον, όσο και τον άνθρωπο, εφόσον περιέχει ενεργούς μικροοργανισμούς (βάκιλος) που σκοτώνει τις προνύμφες του κηρόσκορου, όταν γεννιούνται και τρώνε μια μικρή ποσότητα κεριού, μαζί με ίχνη του σκευάσματος. Είναι κατάλληλο για βιολογική μελισσοκομία και κοστίζει μόλις 16 ευρώ τα 160ml...



Oδηγίες χρήσης απο την εταιρία melissoefodia που προμηθεύει το σκεύασμα:
Πριν το χρησιμοποιησετε ανακινηστε πολυ καλα το σκευασμα μετα διαλυστε το προιον σε νερο με αναλογια 1 μερος β401 και 19 μερη νερο(5%συγκεντρωση).το διαλυμα τοποθετειται σε ενα ψεκαστηρακι απλο και ψεκαζεται ομοιομορφα η καθε πλευρα του πλαισιου με μια μονο εφαρμογη.π.χ.για 10 πλαισια θα χρειαστουμε περιπου 20ml β401 με 350-400ml νερου.μετα την εφαρμογη αφηστε τα πλαισια για λιγο να στεγνωσουν.στην πραξη η συσκευασια των 120ml ειναι αρκετη για 60 περιπου πλαισια.προσοχη,το φαρμακο δρα μονο προληπτικα και οχι αφου εχει εμφανιστει ο κηροσκωρος
Bιολογικο σκευασμα βακιλλου β401 για την καταπολεμηση του κηροσκωρου (πεταλουδα) των μελισσων. συσκ.120ml δεν αφηνει υπολειματα στο μελι και ειναι τελειως ακινδυνο.

Όπως γράφει το site beesmart που προμηθεύει το σκεύασμα...
Τo B401 γνωστό επίσης και ως Certan, είναι ένα βιολογικό σκεύασμα για την προφύλαξη των κηρηθρών από τον κηρόσκορο. Είναι ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον, ιδανικό στη βιολογική μελισσοκομία, το οποίο βασίζεται σε ένα πυκνό διάλυμα ενός μικροοργανισμού, τον Bacillus thuringiensis υποείδος aizawai, ένας μικροοργανισμός, ακίνδυνος για τον άνθρωπο & τις μέλισσες. Έχει έως 100% αποτελεσματικότητα έναντι των νυμφών του κηρόσκορου (Galleria mellonella). Το B401 χρησιμοποιείται μετά την συλλογή μελιού, όταν τα πλαίσια αποθηκεύονται, με σκοπό να σκοτώσει τις νεαρές προ νύμφες του κηρόσκορου. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πριν γίνει προσβολή των κηρηθρών από τον κηρόσκορο ώστε μία εφαρμογή να παρέχει 100% αποτελεσματικότητα μέχρι την επόμενη σεζόν. Είναι ένα βιολογικό προϊόν 100%, που δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα στο κερί ή μέλι, δεν μεταβάλλει τη γεύση του μελιού, και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Το B401 είναι κατάλληλο για τη βιολογική μελισσοκομία.



2. XENTARI
Όπως λένε οι μελισσοκόμοι, είναι το ίδιο ακριβώς προιόν, αλλά αρκετά πιο φθηνό. Είναι λιγότερο γνωστό όμως χρησιμοποείτε παρα πολυ απο τους μελισσοκόμο0υς, και είναι εντελώς βιολογικό, όπως και το b401. Η δοσολογία για το xentari είναι:  1 γραμ στο λίτρο  Όπως γράφει μελισσοκόμος για το συγκεκριμένο σκεύασμα:
"Το χρησιμοποιώ πάνω από 10 χρόνια. Το μεγάλο του προτέρημα είναι ότι μπορείς να αφήσεις έξω άδειες κυψέλες τον Φλεβάρη για συλλογή κυρίως άγριων αφαισμών για μείξη της ράτσας. Η τοξίνη ενεργοποιείται μέσα στο στομάχι της κάμπιας σε πρώιμο στάδιο και την σκοτώνει. Δεν έχει καμία επίδραση στις μέλισσες."

Άλλος μελισσοκόμος γράφει:
Έχω δουλέψει και τα δύο αλλά μετά από 3μηνες θέλει επανάληψη για να έχεις το κεφάλι σού ήσυχο. Το B401 πιστεύω ότι είναι καλύτερο από το xentari.

Οι μελισσοκόμοι μπορούν να ψεκάσουν τις κηρήθρες τους, και να επαναλάβουν μετά απο λίγο διάστημα για σίγουρα αποτελέσματα. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ψεκασμός μπορεί να γίνει σε πλαίσια που έχουν και μερικές προμήθειες, εφόσον το σκεύασμα είναι εντελώς βιολογικό και ακίνδυνο για τις μέλισσες. Δεν αφήνει υπολλείματα.

Πρέπει να λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα για να μη βλέπουμε ποτέ τέτοιες εικόνες...




Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Το καλύτερο <> για τον κηρόσκωρο είναι να παραμένουν τα πλαίσια μέσα στα μελίσσια μέχρι 10 με 15 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα τα βάζουμε μέσα στην αποθήκη με κανένα μέτρο προστασίας των πλαισίων, μέχρι τα μέσα Απριλίου του επομένου έτους ή και λίγο παραπέρα. Μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποίησα ποτέ κανένα σκεύασμα και δεν έχασα ποτέ ούτε ένα πλαίσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός.. και γω τοτε τα αφαιρω και ειναι ετοιμα για ταινιες βαρροα μετα το Δεκεμβρη. Μονο μικροπροσβολές μου εχουν τυχει 5 χρονια που ασχολουμαι.. καμια τρυπουλα κτλ που το επιδιορθώνουν μετα οι μελισσες.

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!