Widget Recent Post No.

Μέχρι 50.000 ευρώ θα μπορεί να φθάσει το πριμ εξόδου των 55άρηδων αγροτών....Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε ήδη βρίσκεται στα σκαριά, ένα σχέδιο για πριμοδότηση έως 50.000 ευρώ σε 55άρηδες αγρότες, έτσι ώστε να μπούν νέοι στο επάγγελμα. Η μελισσοκομία θεωρείτε ως αγροτική εκμετάλευση στα μάτια της Ευρωπαικής ένωση και παραμένει άγνωστο το πως θα κινήθει μια τόσο μεγάλου ύψους πριμοδότηση στο μέλλον....
Γράφει η σελίδα agronews.gr...
Νέα σελίδα για τους αγρότες της Ελλάδας με πρόσφατη ανακοίνωση να αναφέρει την πιθανή εφάπαξ ενίσχυση εξόδου µέχρι 50.000 ευρώ σε παλιούς αγρότες, έτσι ώστε να μπούν νέοι στο επάγγελμα. Ο όρος θα ειναι η πλήρης µεταβίβαση της εκµετάλλευσης σε νέους. Θα περιλαμβάνει Ανανέωση δυναµικού, ενσωµάτωση νέας τεχνολογίας και επικέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας, συγκροτούν το πλαίσιο στο οποίο καλείται να κινηθεί τα επόµενα χρόνια η ελληνική γεωργία, πιθανότατα και ως ακρογωνιαίος λίθος του νέου οικονοµικού µοντέλου της χώρας.

Για το πώς θα γίνει αυτό, υπάρχουν τρόποι, αυτό που χρειάζεται είναι σταθερός σχεδιασµός και συνέπεια στους στόχους. Όπως έγραφε και την περασµένη εβδοµάδα στο πρωτοσέλιδό της η Agrenda, στις Βρυξέλλες δείχνει να ωριµάζει η ιδέα για ένα πριµ εξόδου αγροτών ηλικίας άνω των 55 ετών και µάλιστα µε γενναία εφάπαξ ενίσχυση η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα µπορεί να φθάνει ακόµα και τα 50.000 ευρώ.

Το πώς ακριβώς θα οικοδοµηθεί αυτό το µέτρο µένει να φανεί στην πορεία, ωστόσο πληθαίνουν οι υποστηρικτές που προκρίνουν την ταυτόχρονη εφάπαξ ενίσχυση µε πλήρη µεταβίβαση των στοιχείων της αγροτικής εκµετάλλευσης (δικαιώµατα και γη) και τον συνδυασµό της παρουσίας του µεταβιβάζοντας σε έναν ρόλο mentoring, δηλαδή εκπαιδευτή του νέου κατόχου της φάρµας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για την υιοθέτηση µιας τέτοιας λύσης, καθώς συµπίπτει µε την ψηφιακή επανάσταση στους αγρούς και την ταυτόχρονη στροφή της ευρωπαϊκής γεωργίας σε ένα µοντέλο διαχείρισης απόλυτα φιλικής προς το περιβάλλον και µάλιστα µε στόχο την παραγωγή αυθεντικών προϊόντων ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Ελλάδα, η εφαρµογή ενός τέτοιου µέτρου κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η παρακµή των αγροτικών εκµεταλλεύσεων χαµηλής τεχνολογίας και υψηλών επιδοτήσεων είναι πλέον ορατή, ενώ την ίδια στιγµή, η πλειοψηφία των κατόχων αυτών των εκµεταλλεύσεων δεν είναι σε θέση ούτε να αντιληφθεί τα κελεύσµατα των καιρών, πολλώ δε µάλλον να στηρίξει αποφασιστικά την ενσωµάτωση της νέας τεχνολογίας στην καθηµερινή πρακτική των µονάδων. Η γεωργία της νέας εποχής χρειάζεται αναµφίβολα λιγότερους αγρότες, οι οποίοι, εκτός από εξοικείωση µε τις νέες τεχνολογίες να διαθέτουν επάρκεια επιστηµονικών γνώσεων και να έχουν οικονοµική αντίληψη των πραγµάτων.

Είναι πάντως σαφές ότι σ’ αυτή την νέα φάση για την ελληνική γεωργία, η κρίσιµη παράµετρος δεν θα είναι το µέγεθος της εκµετάλλευσης.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, στις περισσότερες των περιπτώσεων πολλά θα κριθούν από τις ειδικότερες καλλιεργητικές επιλογές (ποικιλίες, κατεύθυνση προϊόντων κ.α.), όπως επίσης και από τη δυνατότητα των παραγωγών να καθετοποιήσουν κατά κάποιο τρόπο τις µονάδες τους. Σηµαντικές θα είναι επίσης οι συνεργασίες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια