Widget Recent Post No.

3 οφέλη που έχει το μέλι σύμφωνα με ένα διατροφολόγο

 


Το μέλι συχνά αναφέρεται ως υγρός χρυσός, και αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Και αυτό είναι συναρπαστικό, δεδομένου ότι το μέλι είναι μια πολύ φυσική, εύκολα διαθέσιμη και σχετικά προσιτή επιλογή για τα περισσότερα νοικοκυριά. Έχει όμως κάποια οφέλη για την υγεία σου που πρέπει να γνωρίζεις

#1. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients εξέτασε τις προστατευτικές επιδράσεις του μελιού για το μεταβολικό σύνδρομο (MetS), ένα σύμπλεγμα συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου που βρέθηκαν στο ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ. Για να διαγνωστείς με MetS, πρέπει να έχεις τουλάχιστον τρεις από τις πέντε καταστάσεις: μεγάλη περιφέρεια, υψηλή πίεση του αίματος, υψηλό επίπεδο επιβλαβών τριγλυκεριδίων στο αίμα, χαμηλή «καλή» χοληστερόλη HDL και υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Στην εργασία, οι ερευνητές αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των συνθηκών. Πρώτον, το μέλι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης και βοηθά στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Το μέλι έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση βάρους και βελτιώνει το μεταβολισμό των λιπιδίων μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, καθώς και την ολική χοληστερόλη και την «κακή» LDL χοληστερόλη, ενώ αυξάνει την «καλή» HDL.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού συμβάλλουν επίσης στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ένας από τους κεντρικούς μηχανισμούς του MetS. Με λίγα λόγια, το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Για αυτούς τους λόγους, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενσωματωθεί το μέλι στη διαχείριση του MetS, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

#2. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου

Μια πρόσφατη ανασκόπηση της χρήσης του μελιού που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Integrative Medicine Insights, αναφέρει ότι το μέλι διαθέτει πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα πρεβιοτικά βοηθούν στη ζύμωση ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, συμπεριλαμβανομένων των bifidobacteria και των lactobacilli. Αυτή η μετατόπιση έχει συνδεθεί με ισχυρότερη ανοσολογική λειτουργία και αυξημένη ψυχική ευεξία. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης την αντι-ιική δραστηριότητα του μελιού.

#3. Το μέλι παρέχει θρεπτικά συστατικά

Εκτός από τη φυσική ζάχαρη και τα αντιοξειδωτικά του, το μέλι περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, ενώ οι ποσότητες είναι μικρές ανά μερίδα, 31 μέταλλα έχουν βρεθεί στο μέλι - συμπεριλαμβανομένων όλων των κύριων ορυκτών, όπως φωσφόρου, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου. Το μέλι περιέχει επίσης περίπου 600 πτητικές ενώσεις που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στις πιθανές βιοϊατρικές επιδράσεις του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια