Widget Recent Post No.

3 εμπειρίες μελισσοκόμων με κακά αποτελέσματα...



Σας αναφέρω το δικό μου πάθημα για να μας γίνεται μάθημα...
Παλαιότερα πριν 5-6 χρόνια είχα ένα μελίσσι 4-5 πλαίσια (παραφυάδα) και άργησα να τού βάλω πορτάκι, με αποτέλεσμα να κλείσει μόνο του την είσοδο με πρόπολη. Εγώ λοιπόν απρόσεκτα του βάζω το πορτάκι και φεύγω. Στην επόμενη επίσκεψη το βρίσκω σκασμένο. Πεθαμένες όλες οι μέλισσες. Γιατί; Απλά τού έκλεισα την είσοδο με το πορτάκι στα δεξιά που είχε μόνο του. Και στο κέντρο που είχε το πορτάκι είσοδο είχε σφραγισμένο με πρόπολη και δεν μπόρεσε μετά να την ανοίξει. έτσι το βρήκα σκασμένο με λίγες μισοζώντανές μέλισσες στα τελευταία τους. Συμπέρασμα σε όλα θέλει προσοχή χωρίς βιασύνη.


Άλλη περίπτωση που χάθηκε μελίσσι έτσι ξαφνικά...
Πήγα στα μελίσσια για μια συνηθησμένη επιθεώρηση. Ταίζα βανίλιες μιας και βρήκα όλες τις παραφυάδες μου νηστικές. Μόλις έφτασα στο τριπλοκυψελίδιο, διαπίστωσα ότι δεν χωρούσε το κομμάτι με το ζυμάρι επάνω απο τα πλαίσια. Έτσι μπόρεσα και το χώρεσα στο πλάι, δηλαδή δίπλα ακριβώς απο την είσοδο, η οποία μάλιστα ήταν και πολύ μικρή. Για κακή μου τύχη το σακουλάκι μόλις άδειασε μετακινήθηκε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φράξει η είσοδος και το μελίσσι να ψωφήσει. Επίσης παρατήρησα σε πολλά μελίσσια να μετακινούν το σακουλάκι με τον ίδιο τρόπο για να το πετάξουν έξω απο τη κυψέλη. Μεγάλη προσοχή λοιπόν, μόλις δούμε άδειο σακουλάκι το πετάμε για να μην δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα και χαθούν μελίσσια τσάμπα.

Περιστατικό μετά από μεταφορά μελισσιών...
Είχα μεταφέρει γύρω στα 100 μελίσσια. Η μεταφορά έγινε το σούρουπο, και το φόρτωμα έγινε πολύ γρήγορα. Καθώς φτάσαμε εκεί που ήταν να αφήσουμε τα μελίσσια, αρχίσαμε να κατεβάζουμε τις κυψέλες μια προς μια. Είχα βοηθό μαζί μου έτσι ώστε να γίνει γρήγορα η δουλειά. Λίγο πρίν τελειώσει η μεταφορά, άνοιξε τα πορτάκια, και όπως του είχα υποδείξει έλεγξε τις κυψέλες μια προς μια για να διαπιστώσει ότι όλα τα μελίσσια είχαν ανοιχτεί και ανέπνεαν κανονικά. Μόλις τελειώσαμε λοιπόν με διαβεβαίωσε ότι τα κοίταξε δεύτερη φορά και τα πορτάκια ήταν όλα ανοιγμένα. Μετά απο 2-3 ημέρες που έγινε η πρώτη επίσκεψη μετά τη μεταφορά διαπίστωσα την τραγωδία! Υπήρξαν κυψέλες που δεν είχαν ανοιχτεί τα πορτάκια τους. Αμέσως πήρα τον ίδιο, αλλά μου ορκίστηκε ότι αυτός είδε όλες τις κυψέλες ανοιχτές. Αυτό το περιστατικό σας το λέω για να ξέρετε ότι μόνο εσείς οι ίδιοι πρέπει να ελέγχετε τόσο σοβαρά θέματα, γιατί μια στιγμή απροσεξίας μπορεί να αποβεί μοιραία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια