Widget Recent Post No.

Διώροφο μελίσσι γέννησε 10 πλαίσια γόνου: Δείτε όμως τι συνέβη στην επιθεώρηση...

 


Μελισσοκόμος ρωτάει...
Μπορείς κάποιος να μου εξηγήσει τη παίζει εδώ. Βασίλισσα φετινή γεννά έτσι, έχει 10 τελάρα γόνο, φρέσκο γόνο ημέρας, γιατί έχει τόσα κελιά;
Τα μελίσσια είναι το φθινοπωρινό ρείκι




Απάντηση...
Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ένα μελίσσι που δουλεύει απίστευτα καλά την ανθοφορία. Το ρείκι όπως φαίνεται στη περιοχή σου πάει πολύ καλά, και γι αυτό η βασίλισσα γέννησε τόσα πολλά πλαίσια. Το ερώτημα είναι όμως γιατί κατέβασε κελιά; Στο βίντεο όπως βλέπω την μια πλευρά, τα κελιά είναι όλα τζούφια με κηφήνες μέσα. Δηλαδή οι μέλισσες αντί για εργατικό γόνο έκαναν βασιλικά κελιά απο κηφήνες. Φυσικά δεν πρόκειται να βγεί βασίλισσα απο αυτά, ανοιξέ τα μόνο σου και δές. Απο την άλλη πλευρά του πλαισίου δεν μπορώ να δω καθαρά, αλλά είναι πιθανό να έχει εκεί βασίλισσα.

Το θέμα είναι γιατί τέτοια εποχή να κάνουν κάτι τέτοιο; Απο το βίντεο που δείχνεις και τις κινήσεις των μελισσών δεν φαινεται για ορφανό μελίσσι. Και εφόσον είδες αυγό, σημαίνει οτι υπάρχει όντως βασίλισσα. Το φαινόμενο αυτό που βλέπω είναι απο Άνοιξη και όχι απο Φθινόπωρο. Μάλλον η ανθοφορία τρέλανε τις μέλισσες και δεν ξέρουν τι κάνουν. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν θα συμβεί σμηνουργία! Ακόμη και αν "μπερδευτεί" το μελίσσι, υπάρχουν μηχανισμοί που θα το απορρίψουν. Η βασίλισσα δεν επιτρέπει κελιά τέτοια εποχή, εκτός αν γίνετε αντικατάσταση. Ο λόγος που τα μόνο κελιά έμειναν ζωντανά είναι αυτά με τους κηφήνες πάει να πεί ότι η βασίλισσα ήδη σκότωσε τυχών βασίλισσες.

Αν ήταν ορφανό το μελίσσι πάντως, δεν θα έβλεπες κελιά εκεί κάτω αλλά παντού. Αν πάλι ηταν αντικατάσταση τα κελιά θα ήταν κεντρικά. Ομολογώ πως είναι πολύ παράξενο το φαινόμενο.





Μελισσοκόμος σχολιάζει...
Καλησπέρα στην παρέα. Ακριβώς το ίδιο έπαθα και εγώ με το 20% απο τα μελίσσια μου. Η περιοχή που τα έχω δίνει άφθονη γύρη 4 πλαίσια και η μάνα γεννάει ασταμάτητα. Έχω μελίσσια αυτή την στιγμή με 12 πλαίσια γόνο και το 20% από αυτά μου κατέβασαν κελιά σμηνουργιας. Επίσης είδα αύξηση κηφηνογοννου. Όλα τα μελίσσια έχουν φετινές μάνες και από αυτά δεν είναι κανένα ορφανό.Ρωτησα αρκετούς συναδέλφους αλλα απάντηση τεκμηριωμένη δεν πήρα. Ίσως η μεγάλες ποσότητες με γύρη να μπέρδεψε τα μελισσακια και βλέπουν άνοιξη και όχι φθινόπωρο. Παντός κάθε άποψη συναδέλφου είναι ευπρόσδεκτη.
Βασίλης
Μελισσοκόμος σχολιάζει...
θα σμηνουργισει!!
Μελισσοκόμος σχολιάζει...
Έκανα μια επίσκεψη στα μελίσσια μου σήμερα και είδα πάρα πολλές μελισσες στο πορτακι. Πανω απο 100 μελισσες. Και στα 5 μελισσια που εχω. Το καθε μελισσι μου εχει 7 με 8 πλαισια. Μπορει να μου πει κανεις τι συμβαινει;
Μελισσοκόμος σχολιάζει...
1ον η εχουν πολυ πληθυσμο.2ον κατι τα ενοχλει.3ον υπαρχει αφθονια γυρης η μελιου εξω και υπαρχει συνωστισμός στην εισοδο απο τους φυλακες κ της συλλεκτριες που ερχονται.
Μελισσοκόμος σχολιάζει...
1ον η εχουν πολυ πληθυσμο.2ον κατι τα ενοχλει.3ον υπαρχει αφθονια γυρης η μελιου εξω και υπαρχει συνωστισμός στην εισοδο απο τους φυλακες κ τηςσυλλεκτριες που ερχονται.Αν συμβαινει το 1ο σηκωσε πατωμα.Αν το δευτερο παρακολουθησε τα κ παρε μετρα.Αν το το τριτο..μη φοβασαι ολα καλα αλλα δωσε χωρο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια