Widget Recent Post No.

Νέα απο τις ανθοφορίες, το πεύκο και τα μελίσσια 1 Σεπτεμβρίου!!



Μπήκε και επίσημα το φθινόπωρο!
1 Σεπτεμβρίου σήμερα, και οι μελισσοκόμοι περιμένουν αγωνιωδώς τις πρώτες βροχές, οι οποίες θα σημάνουν και την άυξηση των γόνων απο την γύρη που θα έρχεται....
Όσοι μελισσοκόμοι είναι στα πεύκα, θα κάνουν μια μικρή παύση, μεταφέροντας τα μελίσσια σε νομές με γύρη έτσι ώστε να γονέψουν.... Πρώτη επιλογή για τους επαγγελματίες μελισσοκόμους που μιλάμε είναι Ο Κισσός!




Κισσός 2020!!!
Φέτος ακούγονται πολύ καλά νέα για το κισσό, και μεγάλο μέρος απο τους επαγγελματίες μελισσοκόμους που μιλάμε θα τον επισκεφτούν. Πχ ο Φίλος Δημήτρης απο την Εύβοια μου είπε σήμερα "Έμαθα ότι δουλεύει πολύ ο κισσος φέτος. Εγώ πάω πυλιο αύριο να δω ένα μέρος που μου έχουν βρει". Ο κισσός αποτελεί πρώτη επιλογή μιας και συνδιάζεται πολλές φορές με τα πεύκα, και υπάρχουν κοντά μέρη. Δίνει μελάκι κυρίως σε μέρη που υπάρχουν και νερά, πχ ρεματιές ημιορεινά κλπ...





ΠΕΎΚΟ ΖΥΓΑΡΙΕΣ

1η ζυγαριά  Τρίπολη
-100 γραμμάρια 

2η ζυγαριά ΕΥΒΟΙΑ (Περιοχή Μαρούλι)
+210 γραμμάρια

3η ζυγαριά ΕΥΒΟΙΑ (Περιοχή Ελληνικά)
-30 γραμμάρια

4η ζυγαριά ΕΥΒΟΙΑ (Περιοχή Κεχριές)
+400 γραμμάρια



Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η καλύτερη περίοδος για την εκμετάλλευση του πευκόμελου, που διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αρκετοί μελισσοκόμοι βασίζονται μόνο σ΄ αυτή την περίοδο για την παραγωγή μελιού. Προϋποθέσεις για την πληρέστερη εκμετάλλευση του πευκόμελου είναι:
1. Έγκαιρη μεταφορά (συνήθως 15 – 20 Σεπτεμβρίου).
2. Μελίσσια με πολλά πλαίσια γόνου.
3. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποθέματα γύρης.
4. Μελίσσια «νηστικά» κατά την έκφραση των μελισσοκόμων, δηλ. τρυγημένα.
Αυτό αναφέρει ο γνωστός μελισσοκόμος...
Δημήτρης Τσέλλιος
Γεωπόνος Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
Διευθυντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΠΟ του Αγρίνου
Σήμερα βρέθηκα στα μελίσσια που έχω στο σταθερό μου μελισσοκομείο στο κάμπο.
Επικρατεί ΠΕΙΝΑ
Τα μελίσσια διατηρούν περίπου 2 ΓΟΝΟΥΣ
Θα δώσω γυρεόπιτα μιας και δεν υπάρχει η επιλογή μεταφοράς σε κάποια ανθοφορία.
Γενικά πέριση ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με φέτος....

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πρώτη φορά χρησιμοποίησα γυρεόπιτα στην μελισσοκομική μου καριέρα,, του εμπορίου, δοκιμαστικά σε 5 πέντε μελίσσια μου από ένα κιλό στο καθένα, τον περασμένο Φλεβάρη-Μάρτη. Όχι ότι έπασχαν από γύρη. Ήταν δυνατά μελίσσια και τα πέντε. Χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες να πάρουν το ένα κιλό. Αυτή ήταν η πρώτη και θα είναι μάλλον και η τελευταία φορά. Δεν ξέρω τους λόγους αυτής της τόσο μεγάλης καθυστέρησης. Πιθανόν η ύπαρξη γύρης στο περιβάλλον τους να απέτρεψε την συντομότερη κατανάλωσή της. Καλό φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!