Widget Recent Post No.

Θέλω να κάνω θεραπεία για βαρρόα αλλα τα μελισσια μου έχουν γόνους... ΠΡΟΣΟΧΗ!


Άλλη μια ανάρτηση απο την Ορεινή Μέλισσα.... Τωρα ειναι η πιο κρίσιμη εποχή, ξεκινώντας τη θεραπεία για τη βαρρόα, και στη συνέχεια με τα πρωτοβρώχια του Σεπτεμβρίου τη 2πλή θεραπεία για τη νοζεμίαση. Μην ανησυχείτε, όμως καθώς ακούτε όλα αυτά, είναι πολύ απλά, και θα σας τα εξηγήσω με όλη μου την εμπειρία....

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
Διαπίστωσα ότι όταν γίνετε ένα ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΛΑΦΡΩΜΑ της βαρρόα, τον Αύγουστο τα μελίσσια προχωράνε πολύ δυναμικά το φθινόπωρο. Και επειδή μου αρέσει να σας λέω παραδείγματα, θα σας πώ ένα. Πρίν κάποια χρόνια άφησα όλα τα μελίσσια χωρίς θεραπεία για τη βαρρόα. Καθώς πέρασε το Καλοκαίρι, τα μετέφερα για το ξεχειμώνιασμα. Δεν έβλεπα αρχικά βαρρόα, όμως όταν ήταν ήδη αργά, κατάλαβα το μεγάλο λάθος που είχα κάνει. 



Συμπέρασμα
Μελίσσια με βαρρόα το φθινόπωρο, δεν μεγαλώνουν σωστό γόνο, κουβαλούν αρρώστιες, χάνονται το χειμώνα
Την επόμενη χρονιά έκανα το εξής. Μόλις έγινε ο δεύτερος τρύγος στον έλατο, έβαλα ταινίες οξαλικού, μαζί με τη VN extra power της beenectar. Πανεύκολη θεραπεία, και εντελώς βιολογική. Τον ερχόμενο χειμώνα είχα 95% σχεδόν επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα. Πλέον πάντα κάνω την επέμβαση πρίν έρθει το φθινόπωρο. Γενικά αν καθαρίσουμε τωρα τη βαρρόα, η νοζεμίαση μετά πολεμιέται πανεύκολα.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Για την επιτυχία του μελισσοκόμου, η θεραπεία βαρρόα, πρέπει να γίνει αρκετά νωρίτερα απο τους φθινοπωρινούς γόνους, δηλαδή τότε που παράγονται οι ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ. πχ αν δεν ταιστούν όπως πρέπει, αντί να ζήσουν 3-4 μήνες μπορεί να πεθάνουν σε 2 και αυτό οδηγεί σε άδειες κυψέλες τον Δεκέμβριο.

Για τη νοζεμίαση εγώ δεν κάνω κάτι φοβερό. Απλώς δίνω την τροφή απο την BeeNectar 1 έως 2 φορές ανα μελίσσι. 


ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑ ΜΕ ΓΟΝΟ
Γενικά όλα σας είπα για τον αυγουστό ισχύουν για ύπαρξη λίγου γόνου. Πχ στο μέγεθος της παλάμης σε 2-3 πλαίσια περίπου. Εμείς τον αύγουστο δε θέλουμε θεραπεία, αλλά ξελάφρωμα. Πχ αν η κυψέλη έχει 1000 βαρρόα να σκοτωθούν σίγουρα τα 700-800. Το παράδειγμα είναι τυχαίο. 

ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΜΕΛΙΑ.
Αν σκοπεύουμε ή βρισκόμαστε στο πεύκο, για τρύγο, τότε η ιδανική θεραπεία είναι οι ταινίες οξαλικού οξέος. Βάζουμε τις ταινίες όπου υπάρχει γόνος, και με υψηλές θερμοκρασίες δεν αντιμετώπισα πρόβλημα όσες φορές το έκανα.


Ένα καλό μυστικό....
Ο σκόρπιος γόνος έιναι ένδειξη έλλειψης τροφής ή βαρρόα ή κακής βασίλισσας. Αυτή την εποχή συμβαίνουν τα πρώτα 2. Με καλό φαί - γυρεόπιτα - και μια καλή καταπολέμηση βαρρόα, ο γόνος θα βελτιωθεί μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Όταν λέμε σκόρπιο γόνο εννοούμε πλαίσιο με πολλές τρύπες πχ σαν αυτό....



Ενώ ο συνεκτικός - συμπαγής γόνος δείχνει έτσι


\

Σαν τους παραπάνω γόνους, θέλουμε να πετύχουμε έως το φθινόπωρο


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια