Widget Recent Post No.

Ώστε θέλεις να γίνεις μελισσοκόμος; Προσοχή στις παγίδες!Κρίση, ανεργία και επερχόμενη φτώχεια μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα που καταρρέει... Πολλοί είναι εκείνοι που κατανοούν ότι η περίπτωση να πάρουν μια θέση ως υπάλληλοι στο σύστημα είναι μάλλον απίθανη, και στρέφονται προς την φύση,  στα παλαιότερα παραδοσιακά επαγγέλματα. Ένα από αυτά είναι και του μελισσοκόμου.


Το επάγγελμα του μελισσοκόμου από μακριά φαίνεται ευκολότερο και αποδοτικότερο από τα υπόλοιπα επαγγέλματα της φύσης, γιατί δεν χρειάζεται να έχεις δική σου γη (μεγάλα κεφάλαια) όπως χρειάζεται ο αγρότης, ούτε να είσαι δεμένος πάνω στην εργασία σου όλη μέρα κάθε μέρα όπως ο κτηνοτρόφος. Επίσης, υπάρχει μια ρομαντική ατμόσφαιρα γύρω από τη μέλισσα και το μέλι που ασκεί γοητεία στους ανθρώπους. Όποιος μαθαίνει ότι είμαι μελισσοκόμος (ειδικά οι γυναίκες) αμέσως με βομβαρδίζει με ερωτήσεις … Μύθος!

Ωραία λοιπόν - θα πεί κάποιος - θα πάμε στην επαρχία, θα έχουμε 200 μελίσσια x 30 κιλά μέλι το καθένα = 6τόνους μέλι x 10€ το κιλό = 60.000€ κάθε χρόνο, και θα λύσουμε το πρόβλημά μας μια και καλή!

Αν σκέπτεσαι έτσι, είσαι και εσύ μέσα σε αυτούς τους κακόμοιρους που ξεκινούν να ξοδεύουν χρήματα σε σεμινάρια μελισσοκομίας, συνεχίζουν να ξοδεύουν αγοράζοντας κυψέλες, μελίσσια και μελισσοκομικά μηχανήματα, ταΐζουν την βιομηχανία μελισσοκομικών ειδών, μετά από 3-5 χρόνια έχουν ξοδέψει μια περιουσία και δεν έχουν πάρει στάλα μέλι, και ο κύκλος κλείνει άδοξα με μια αγγελία στην εφημερίδα : "Πωλούνται κυψέλες σε καλή κατάσταση , τροφοδότες, μελιτοεξαγωγέας, κηροτήκτης σε τιμή ευκαιρίας".

Αγαπητέ φίλε η μελισσοκομία εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση σήμερα, έχει καταντήσει ένα ακριβό χόμπι για αριστοκράτες. Για να γίνεις επαγγελματίας μελισσοκόμος χρειάζεσαι το λιγότερο:

1-. 200 κυψέλες (χωρίς τις μέλισσες) 3 πατωμάτων με τροφοδότη, βασ. διάφραγμα, συνδετήρες, μπογιές κλπ, με κόστος η κάθε μία περί τα 70€ +φπα = 86€ Δηλαδή 17.200€

2-. 6,000 φύλλα κεριού με 0,70 λεπτά = 4.200€

3-. Ξεκινάς αγοράζοντας 30 μελίσσια (πληθυσμός μελισσών) με 120€ = 3.600€

4-. Μελιτοεξαγωγέα, πάγκο απολεπισμού, και άλλα μηχανήματα … 5.000€ (για μια αρχή. Αργότερα θα χρειαστείς πολύ  περισσότερα).

Σύνολο 30.000€ για αρχή!

5-. Αν θα μεταφέρεις τα μελίσσια σου (να είσαι βέβαιος ότι θα τα μεταφέρεις) χρειάζεσαι και φορτηγό αυτοκίνητο 4x4 ή αγροτικό με τρέιλερ.
Στην Ελλάδα με τα πολλά ορεινά και τους δασικούς δρόμους το 4x4 είναι απαραίτητο!

6-. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε ΧΩΡΟ! Αίθουσα 70- 120 τμ και άλλο τόσο εξωτερικό ακάλυπτο χώρο.

7-. Χρειάζεσαι πολλές ΓΝΩΣΕΙΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΜΕΡΑΚΙ και να είσαι εργατικός.

Η μελισσοκομία χρειάζεται χώρο και μηχανήματα.

Αν δεν διαθέτεις γνώσεις εμπειρία και μεράκι, αν φοβάσαι τα έντομα, αν δεν είσαι πολύ εργατικός, τότε ξέχνα την μελισσοκομία. Δεν είναι για εσένα.

Μελισσοκόμος θα γίνεις γιατί γνώρισες την μέλισσα και την αγάπησες τόσο πολύ, ώστε δεν μπορείς να μην ασχοληθείς με αυτήν. Τότε μόνον μπορείς να ασχοληθείς μαζί της και επαγγελματικά.

Μελισσοκόμος δεν θα μπορέσεις να γίνεις επειδή ψάχνεις για μια δουλειά να ζήσεις, ή για να έχεις ένα συμπληρωματικό εισόδημα, γιατί στην καλύτερη περίπτωση απλά θα παίρνεις πίσω τα χρήματα που ξοδεύεις κάθε χρόνο δίχως να έχεις κάποιο κέρδος.

8-. Χρειάζεται επίσης να είσαι επικοινωνιακός χαρακτήρας για να αποκτήσεις πελατεία. Αν είσαι άνθρωπος εσωστρεφής και ιδιόρρυθμος, θα καταλήξεις να δουλεύεις για τους εμπόρους.

Έγραψα αυτή την ανάρτηση γιατί βλέπω όλο και περισσότερους νέους (με το μυαλό πάνω από το κεφάλι να αερίζεται), να τρέχουν στα σεμινάρια μελισσοκομίας του ΙΓΕ, σε σημείο που οι θέσεις φοίτησης να εξαντλούνται τα πρώτα 10 λεπτά που ξεκινούν οι εγγραφές, και να μένουν εκατοντάδες απ’ έξω! Βλέπω ότι αυτό το φαινόμενο το παρατήρησαν και κάποιοι επιχειρηματίες και έσπευσαν να καλύψουν το κενό παραδίδοντας ιδιωτικά μαθήματα έναντι αδράς αμοιβής.

Γλυκά κέρδη από την μελισσοκομία έχουν μόνον όσοι μελισσοκόμοι την αγαπούν πραγματικά και έχουν τουλάχιστον 10 χρόνια που ασχολούνται. Τα πρώτα 5 – 7 χρόνια έχαναν χρήματα, και μετά μπήκαν σε μια σειρά.

Γλυκά κέρδη από την μελισσοκομία βγάζουν επίσης και όλοι όσοι πωλούν σε μελισσοκόμους, δηλαδή οι κατασκευαστές και έμποροι μελισσοκομικών ειδών και μελισσοκομικών γνώσεων. Το τελευταίο θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί σας υπόσχομαι ότι όσα σεμινάρια και να παρακολουθήσετε, όσα χρήματα και να ξοδέψετε σε δίδακτρα, βρίσκεστε ακόμα σε βρεφονηπιακή κατάσταση αν δεν περάσετε τουλάχιστον 3-5 χρόνια πλάι στις μέλισσες.

Όχι δεν προσπαθώ να σας αποθαρρύνω, προσπαθώ να σας λογικέψω.  Λυπάμαι αυτά τα νέα παιδιά που κάποιος τους γέμισε το κεφάλι με όνειρα, και όσους νομίζουν ότι αν παρακολουθήσουν μελισσοκομικά σεμινάρια και δώσουν 2.000€ για να αγοράσουν 20 μελίσσια θα καταφέρουν να συμπληρώνουν το ετήσιο εισόδημά τους με μερικές χιλιάδες ευρώ.
Αν έχω άδικο παρακαλώ ας με διορθώσει κάποιος.

Παρακολούθησα τα μελισσοκομικά σεμινάρια του ΙΓΕ, και είχα την τύχη να έχω έναν πολύ καλό διδάσκαλο. Προς το τέλος των σεμιναρίων στο τμήμα μου είχαμε μείνει μόνον 5 άτομα , και από αυτά σήμερα ασκώ μελισσοκομία μόνον εγώ. Οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν.

Πηγή: ixnilatis33.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. το θεμα ειναι να το δεισ πρωτα σαν χομπι με πεντε μελισσακια και αν σου αρεσει προχωρασ αν το δεισ σαν επειχιρηση θα φασ τα μουτρα σουκαι πρωτοσ εγω δεκα χρονια εκανα να συνελθω οικονομικα οσο για τη διαδυκικη πληροφορηση αστα ναπανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!