Widget Recent Post No.

Το πεύκο θα σώσει τη χρονιά: Αναστάτωση για τις τιμές μελιού στη χονδρική.... Νέα προβλήματα φέτος



Το καλοκαιρινό και φθινοπωρινού μέλι του πεύκου θα διαμορφώσει την τελική εικόνα για τη φετινή παραγωγή μελιού στην Ελλάδα. Οι ελπίδες για μία καλή χρονιά στην Αρκαδία από το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, που θεωρείται από τα καλύτερα, αποδείχθηκαν μάταιες, αφού, όπως μας δήλωσε ο Σταύρος Δημάκος, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, «μόλις το 30% των μελισσοκόμων πήρε παραγωγή, ενώ δεν υπήρξε μέλι και από τις καστανιές, όπου υπήρχαν αυξημένες ελπίδες».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Κέντρου Μελισσοκομίας Πελοποννήσου που εδρεύει στην Τρίπολη, Γιώργος Τσιάπας, μας έδωσε μια άλλη εικόνα, αναφέροντας ότι φέτος «υπήρξε αύξηση των καταθέσεων αιτήσεων μελισσοκόμων για αποζημιώσεις στα οδοιπορικά ή για αντικατάσταση κυψελών. Ο συνολικός αριθμός έφτασε τις 610, από τις οποίες οι 592 αφορούσαν αντικατάσταση κυψελών, ενώ 385 είναι για μετακινήσεις. Την περασμένη χρονιά, είχαν κατατεθεί 510 αιτήσεις».



Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τσιάπας, «αυτήν τη χρονιά υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση του προϊόντος και οι έμποροι δεν δείχνουν διάθεση να αλλάξουν τακτική σε ό,τι αφορά τις οικονομικές τους σχέσεις με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους, ενώ παράλληλα καταγράφονται αθρόες εισροές μελιού από Βουλγαρία και Τουρκία με πολύ χαμηλές τιμές».

«Η αστάθεια του καιρού τα τελευταία χρόνια δεν βοηθά καθόλου τους μελισσοκόμους», τόνισε ο Γιώργος Λάγιος, πρόεδρος των Μελισσοκόμων Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «φέτος, οι μελισσοκόμοι ταλαιπωρήθηκαν στον Ταΰγετο και στον Πάρνωνα παίρνοντας μικρή παραγωγή, ενώ στον Μαίναλο ήταν ακόμα χειρότερα». Όπως σημειώνει, «οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στη λιανική. Περιμένουμε πλέον να δούμε τι θα γίνει με το πεύκο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, κυρίως στην Αρκαδία. Την άνοιξη πήγαμε καλά με το πεύκο και περιμένουμε να δούμε τώρα τι θα γίνει».

Τέλος, από το Κέντρο Μελισσοκομίας ο επόπτης Κώστας Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι «στη Μεσσηνία κατατέθηκαν για αντικατάσταση κυψελών 117 αιτήσεις, ενώ για μετακινήσεις 56 αιτήσεις. Από την περιοχή της Τριφυλίας κατατέθηκαν 35 αιτήσεις για αντικατάσταση και 22 για μετακινήσεις». Στη Μεσσηνία, όπως και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, καταγράφεται αύξηση στις αιτήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια