Widget Recent Post No.

Εναλλακτικές λύσεις για κάπνισμα των μελισσιών: Συγκλονιστική εμπειρία μελισσοκόμου...



Καλησπέρα, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε πολλές πυρκαγιές στα δάση μας και αυτό με στενοχωρεί πάρα πολύ. Έκανα μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ για να δω πως  να αντικαταστήσω το καπνιστήρι με μια άλλη συσκευή που να μπορώ να καπνίσω τις μέλισσες μου χωρίς φωτιά. Πέρα από κάτι σπρέι που βρήκα τι άλλο υπάρχει; και αν υπάρχει πείτε το σε όλους εμάς τους μελισσοκόμους που θέλουμε να προσέχουμε τα δάση μας. Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση...
Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω σε όλους τους συναδέλφους ότι όσο προσεκτικοί και να είναι καμιά φορά δεν ξέρεις πως μπορεί να συμβεί το κακό με το καπνηστήρι. Μπορεί να αρπάξει φωτιά απο αμέλεια εκεί που δεν το περιμένεις. Θα σας πω μια εμπειρία.

Θυμάμαι ένας παλιός μελισσοκόμος που μου έλεγε πριν λίγες ημέρες μια εμπειρία του που πήγε να καταλήξει σε "τραγωδία". Ήταν στα μελίσσια του και επιθεωρούσε τις κυψέλες. Καθώς λοιπόν τελείωσε με την εργασία του σβήνει το καπνηστήρι αδειάζοντας όλο το περιεχόμενο σε ασφαλές σημείο, και έπειτα το τοποθετεί άδειο πάνω στην καρότσα του μελισσοκομικού του φορτηγού.

Μετά απο αρκετή ώρα μια παράξενη μυρωδιά (καπνού) τράβηξε την προσοχή του (σαν κάτι να καίγεται) όμως ήταν σίγουρος οτι δεν προέρχεται απο αυτόν εφόσον είχε σβήσει ο ίδιος το καπνηστήρι και μάλιστα είχε ρίξει και νερό στα απομεινάρια που είχε αδειάσει.

Μόλις έφτασε στα μελίσσια του η κάπνα ήταν πιο έντονη, και εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε πως κάτι καίγοταν κάπου κοντά στα μελίσσια του. Αμέσως δραστηριοποιήθηκε (μπορείτε να φανταστείτε την αίσθηση)  και μόλις γυρνά προς τη μεριά του μελισσοκομικού φορτηγού διαπίστωσε πως εκεί πήγαζε η φωτιά! Το καπνηστήρι που είχε τοποθέτησε άδειο στο αμάξι είχε αρπάξει και ήταν έτοιμο να πετάξει φλόγα.



Έκανε το λάθος να μην προσέξει οτι ακριβώς κάτω απο το καπνηστήρι υπήρχαν ξεραμένα φύλλα (πέφτουν κατά την μεταφορά μπόλικα) αλλά και άλλα υλικά όπως μια ξύλινη επιφάνεια σαν κόντρα πλακέ και παρόλο που ήταν άδειο πήγε να κάνει μεγάλη ζημιά. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ αυτο που έγινε και ότι ένα άδειο καπνηστήρι μπορεί τόσο εύκολα να προκαλέσει ανάφλεξη με ασύλλυπτες συνέπειες για τον ίδιο (θα καίγοταν τα μελίσσια και το αμάξι του) αλλά και το περιβάλλον (θα καιγόταν το δάσος).

Δεν μπορείτε να φανταστείτε συνάδελφοι πόσο προσοχή χρειάζεται το καπνιστήρι αυτή την "ευλεκτή" και πολύ επικύνδινη περίοδο του Καλοκαιριού. Ο λόγος που σας είπα αυτή την εμπειρία είναι για να δώσετε και εσείς σημασία για το πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε το καπνηστήρι μιας και αυτή την ξηρή περίοδο πρέπει να το αποφεύγουμε.

Μια εναλλακτική λύση εξίσου αποτελεσματική που διαδίδεται απο αρκετούς μελισσοκόμους είναι με ψεκασμό νερού. Οι μελισσοκόμοι αντί για καπνιστήρι κουβαλούν μαζί τους ένα ψεκαστήρα ο οποίος πετά νερό και ακινητοποιεί τις μέλισσες που αν επιτεθούν δεν μπορούν να πετάξουν λόγω νερού στα φτερά. Ο ψεκαστήρας νερού χρησιμοποιείτε με τον ίδιο τρόπο όπως και το καπνηστήρι.

Επίσης αρκετή μερίδα έμπειρων κυρίως μελισσοκόμων δεν χρησιμοποιούν καν καπνηστήρι. Αυτό όπως ισχυρίζονται το κάνουν όχι μόνο στις παραφυάδες (τα μικρά μελίσσια είναι πάντα τα πιο ήρεμα) αλλά και στα μεγαλύτερα μελίσσια με μεγάλη επιτυχία. Δοκιμάστε λοιπόν και χωρίς καπνιστήρι ειδικά αν έχετε μικρά μελισσάκια!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλησπέρα ,
    Σχετικά με το καπνιστήρι εγώ το βάζω μέσα σε ένα ντενεκέ τύπου σκουπιδιών γαλβάνιζέ με καπάκι και το κουβαλάω κατά όλη την διάρκεια που δουλεύω στα μελίσσια μέσα στον ντενεκέ είναι κουραστικό μεν αλλά αισθάνομαι κάποια ασφάλεια (καπνίζω μέσα στον ντενεκέ και πάλι τα ίδια). Του έχω κάνει τάπες και αρκετή ώρα πριν φύγω το ταπώνω και σβήνει ενώ είναι στο τενεκέ
    Με εκτίμηση
    Αλέκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!