Widget Recent Post No.

Τρύγος μελισσιών επι τόπου στο μελισσοκομείο χωρίς μεταφορές!




Αναρωτιέστε πως θα κάνετε εύκολα τρύγο χωρίς να μεταφέρετε τα πλαίσια από το μελισσοκομείο στην αποθήκη; Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι που τρυγάνε επι τοπου στα μελίσσια, για να γλιτώσουν όλο το φόρτωμα - ξεφόρτωμα των πατωμάτων με το μέλι, έτσι ώστε να επιστρέφονται όλες οι κηρήθρες μέσα σε λίγες ώρες πίσω στα μελίσσια. Όμως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια! Όταν γίνεται τρύγος δίπλα στα μελισσια οι μέλισσες δεν πρεπει να μπλέκονται στα πόδια μας. Δηλαδή η δουλεια πρέπει να γίνει βράδυ η αλλιώς μέσα σε κάποια αποθηκούλα! Το βράδυ δεν πετάνε οι μέλισσες, και στην αποθηκούλα προστατεύονται!

Για παράδειγμα αν αποφασίσουμε να κάνουμε τρύγο δίπλα στα μελίσσια, πάρουμε ένα χειροκίνητο μελιτοεξαγωγέα και μια πιρούνα για απολέπιση, καταλαβαίνουμε ότι οι μέλισσες δεν πρόκειται να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Μολις μυριστούν το μέλι, και βρίσκονται σε περίοδο που έχει κόψει και η τροφή απο εξω, θα λεηλατησουν κυριολεκτικά τις κηρήθρες που τους έχουμε πάρει μέσα σε λίγα λεπτά! Ο τόπος που τρυγάμε θα γεμισει μέλισσες και δεν πρόκειται να γίνει έτσι εργασία!

Φα σας πω μια εμπειρία μου για να καταλάβετε το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε. Ημουν κάποια μέρα στα μελίσσια, και λέω θα πάω να τρυγήσω μερικές παραφυάδες. Γρήγορα θα γίνει η δουλειά, τσακ μπαμ δίπλα στα μελίσσια, θα φορτώσω και το μελιτοεξαγωγέα στο αγροτικό και το μέλι θα έμπαινε σε πλαστικά δοχεία. Μόλις έφτασα στα μελίσσια με ένα φίλο μου, δεν πέρασαν 10 λεπτά δουλειάς, οι μέλισσες άρχισαν να κάνουν ντού στα ξεμελιασμένα πλαίσια! Μέσα σε 30 λεπτά ξεκίνησε το φινάλε, οι μέλισσες ερχόταν μιλιούνια και έμπαιναν ακόμα και μέσα στο μελιτοεξαγωγέα. Λέω στο φίλο μου, τι να σε κάνω θα σε βάλω μέσα στην αποθήκη να ξεμελιάσεις, γιατί έτσι δεν πρόκειται να τελείωσουμε ποτέ. Μπήκε λοιπόν μέσα στην αποθήκη δίπλα στα μελίσσια, και έτσι η εργασία έγινε πολύ γρήγορα αυτοματοποιημένα και δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα. Κάποιος θα σκεφτεί, γιατί όταν έρθουν οι μέλισσες να μην πάμε 10 μέτρα πιο πέρα. Για χαζές τις έχετε τις μέλισσες; Μυρίζουν το μέλι απο δεκάδες μέτρα!

Άλλοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι ξεμελιάζουν το βράδυ, και αν ο μελιτοεξαγωγέας και τα μαχαίρια είναι ηλεκτρικά εγκαθιστουν και μια μικρη γεννήτρια. Θυμάμαι στο χωριό μου, απο τα παλιά χρόνια καταλαβαίναμε πότε τρυγούσαν οι μελισσοκόμοι στον έλατο, επειδή βλέπαμε το φώς το βράδυ, απέναντι μέσα στο βουνό. Γινόταν τον Ιούλιο πάντα! Οι μελισσοκόμοι αυτοί έπερναν τα πατώματα με το μέλι την ημέρα, και το βράδύ σε αυτοσχέδιο μέρος με φώς που έστηναν ξεμέλιαζαν τις κηρήθρες. Μέχρι την επόμενη ημέρα το μεσημέρι επέστρεφαν όλες οι κηρήθρες στα μελισσια, και τα μέλια έφευγαν ωραία και καλά με το αμάξι, χωρίς πολύ κόπο. Τα μελίσσια τους τα επερναν μέχρι το τέλος του Ιουλιου. Τι ευχαρίστηση όμως να τρυγάς το μέλι μέσα σε τέτοια μέρη, κατευθειαν απο τα μελίσσια στο τενεκέ εε;

Γενικά ο τρύγος δίπλα στα μελίσσια βολεύειε πάρα πολύ. Γίνετε με πολύ λιγότερο κόπο. Θα έχετε παρατηρήσει άλλωστε ότι πολλοί μεγάλοι μελισσοκόμοι που έχουν μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες, δίπλα στο κτήμα με το στατικό μελισσοκομείο τους έχουν και μια αποθηκούλα για να γίνονται αυτές οι εργασίες. Αυτό λοιπόν που πιστεύω είναι το σημαντικότερο, είναι να μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές μας πιο εύκολες και να μην ιδρώνουμε τοσο πολύ όταν μπορούμε να αποφύγουμε ένα μεγάλο μέρος κούρασης. Τα παραπάνω σας τα έγραψα για να παίρνετε ιδέες και να σκέφτεστε πιο πέρα, ότι ακόμα και ο τρύγος μπορεί να γίνει μια πιο εύκολη υπόθεση!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια