Widget Recent Post No.

Σημαντικές εξελίξεις: Νέα απο το Πεύκο 26 Αυγούστου 2020: Το σίγουρο μέλι ξεκίνησε, γράφει Επαγγελματίας


Επαγγελματίας μελισσοκόμος που πήγε στη Κεντρική Εύβοια μιλά για τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στο πεύκο. Μας είπε χαρακτηριστικά ότι πάνε αρκετά καλά τα μελίσσια. Χθές ήταν στο μισό κιλό, και εκεί κινείτε τις τελευταίες 4 ημέρες περίπου. Πρίν πήγαινε και στα 1-2 κιλά τη μέρα. Φέτος όλοι κάνουν λόγο για παρδαλό, ότι δηλαδή θα δίνει όλη τη περίοδο, και μετά τις 20 Σεπτέμβρη θα ξεκίνσει το σίγουρο μέλι.


Τα μελίσσια δούλευαν, αλλά κάνει σκαμπανευάσματα
Κεντρική Εύβοια πριν 4-5 μερες χτήπαγε 1-2 κιλά.
Τωρα τις τελευταίες ημέρες χτυπάει 500 - 700 -800
Πχ για χθές έστειλε μισό κιλό (500 γραμμάρια)
Είχε μερικές μέρες αέρα καύσωνα. Πιστεύω αυτό τα επηρέασε. Υπάρχει μέλι. Αλλιώς δε θα δούλευαν.
Με παιδιά που μιλάω στη βόρεια εύβοια, κάνει και εκεί σκαμπανεύασματα. Είναι και ο καιρός που παίζει μεγάλο ρόλο.
Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι είναι παρδαλό το πεύκο φέτος. Απο τις ημέρες που ξεκίνησε το Αγιαννιώτικο, έπρεπε να κόψει αλλά αυτό δε συνέβη. Οι περισσότεροι που ειναι πιο έμπειροι απο εμένα λένε ότι θα πάει παρδαλό φέτος, δηλαδή δεν θα σταματήσει να δίνει.
Μικροποσότητες στο μισό κιλό μέχρι να ξεκινήσει το δεύτερο και καλό βάρεμα μετά τις 20 Σεπτέμβρη. Καπου εκεί ξεκινάει το δεύτερο και σίγουρο.



Θεωρείτε το σίγουρο μέλι το δεύτερο βάρεμα με την ιδέα ότι ειναι και ο εργάτης μεγαλύτερος. Εκκρίνει περισσότερο μέλι.
Οι περισσότεροι πάντως λένε ότι θα πάει παρδαλό φέτος. Με την φύση δε τα βάζει κανενας. Θα κάνει μια μικρή κοιλιά λένε δηλαδή θα δίνει μικρότερα νούμερα τωρα μέχρι να ξεκινήσει το δεύτερο που ειναι πιο σίγουρο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Πριν 4-5 μέρες δούλευε καλά έχει 2-3 ημέρες που κάνει κοιλιά λόγω αέρα και καύσωνα και ευελπιστούμε ότι θα πάει καλύτερα. Έγω έχω παρατηρήσει ότι όποτε έχει υγρασία δουλεύουν τα μελίσσια. Εγώ το βλέπω να κινείτε στο μισόκιλο τις επόμενες ημέρες. Το ιδιο πιστεύουν και απο Βόρεια Εύβοια που μίλησα. Το ότι έρχονται μισόκιλα σημαίνει ότι υπάρχει μέλι. Δίνει ο εργάτης. Και υποτίθεται πως αυτές οι ημέρες δεν ειναι οι καλές. Πιστεύω ότι ειναι και θέμα υγρασίας. Είτε στεγνώνει απο τον αέρα είτε έχει καύσωνα



Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Βασίλης, μας ενημερώνει για τη Βόρεια Εύβοια:
Τέλη ιουλίου άδεια μελίσσια έπαιρνε φίλος μου που πήγε μελίσσια. Βασιλάκη μου είπε, τα παίρνω και φεύγω. Τωρα για εμένα. Πήρα μέλια απο τη λυγαριά γύρω στα 400 κιλά, τώρα τα ετοιμάζω για το δευτερο βάρεμα που είναι το σίγουρο μέλι. Και φυσικά το ρείκι. Κατά τις 10 του μηνός ξεκινάει, έχει και αρκουδόβατο κισσό στη Βόρεια έυβοια, οπότε γόνιαζαν κιόλας άλλες χρονιές. 10 - 15 πρέπει να μπούν μέσα τα μελίσσια. Είναι πιο σίγουρο αυτή η περίοδος για το μέλι.

Τωρα δίνει μέλι όχι πολλά πράγματα. Στις 10-15 Σεπτεμβρίου υπολογίζω εγώ για το πεύκο. Εγώ τωρα αυτό που θέλω να κυνηγήσω και τα ρείκια.

Γράφει η Ορεινή Μέλισσα....
Για το πεύκο όπως βλέπεται ακούγονται πολύ καλά νέα. Σύντομα θα έχουμε και άλλη καλύτερη ενημέρωση. Τα λόγια που σας μεταφέραμε παραπάνω, είναι ακριβώς όπως μας τα μετέφεραν άνθρωποι που έχουν βάλει μελίσσια στο πεύκο. Και αρκετές ζυγαριές ενεργοποιημένες.

Προτεινόμενες περιοχές για παραγωγή πευκόμελου, για τη Ν.Ελλάδα (χάρτης Εύβοιας).
α. Εύβοια: κυρίως κεντρική και βόρεια Εύβοια, από Ψαχνά μέχρι και Ιστιαία. Πρόσβαση από οδικώς από Χαλκίδα ή με φερρυ μποτ από Γλύφα
β. Πελοπόννησος: Τρίπολη, Βλαχοκερασιά, Επίδαυρος. Μικρά πευκοδάση, δυσκολία εύρεσης χώρου για μελισσοκομείο. Ειδικά η Τρίπολη τα τελευταία 3 χρόνια παράγει αρκετό πευκόμελο
γ. Αττική: η Πάρνηθα είναι κλασσικός προορισμός, αλλά έχει να δώσει αρκετά χρόνια. Πιο σίγουρο είναι εδώ το ρείκι και η κουμαριά.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια