Widget Recent Post No.

Kαταπολέμηση ξελάφρωμα της βαρρόα τώρα το Καλοκαίρι: Πως καταφέρνουμε μέγιστη αποτελεσματικότηταΚαλησπέρα απο Αγρίνιο!
Είμαι νέος μελισσοκόμος περίπου 2 χρονια τώρα ασχολούμαι εντατικά με την μελισσοκομία.  Ήθελα την εμπειρία σας σχετικά με την καταπολέμηση-ξαλάφρωμα της βαρροα? Οι ταινίες κατά της βαρρόα κάνουν δουλειά; Ή πρέπει να πάω σε οξαλικό ή θυμόλη?
Σε επιθεώρηση του μελισσοκομείου μου προχτές διαπίστωσα αρκετό πλήγμα βαρροα..
Ευχαριστω!

Απάντηση...
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία τώρα το Καλοκαίρι για τη βαρρόα γίνεται με ταινίες. Και όταν λέω ταινίες εννοώ με δραστική ουσία το οξαλικό οξύ, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε τη φλουμεθρίνη, η την αμιτράζη. Όσον αφορά την χρήση χημικών σκευασμάτων, Πλέον στην Ελλάδα είναι εγκεκριμένες και οι δύο αυτές χημικές ουσίες και υπάρχουν αντίστοιχα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή τα εγκεκριμένα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ ακριβά, και οι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι περισσότεροι επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα να φτιάχνουν μόνοι τους τις ταινίες η να προμηθεύονται άλλες ταινίες μη εγκεκριμένες, οι οποίες να έχουν την ίδια ακριβώς δραστική ουσία. Δύο χαρακρητιστικές περιπτώσεις είναι το βαροστόπ, που έχει ίδια δραστική ουσία με το bayvarol (φλουμεθρίνη), όπως επίσης και το tak tik που έχει ίδια δραστική ουσία με κάποιες ταινίες που εγκρίθηκαν πρόσφατα, αλλά δεν θυμάμαι το όνομα τους.

Άλλοι μελισσοκόμοι στρέφονται σε θεραπείες όπως είναι το οξαλικό οξύ, η θυμόλη, το μυρμικικό κλπ. Απο προσωπική εμπειρία μπορώ να πώ ότι το οξαλικό οξύ και η θυμόλη, κάνουν πολύ λίγη δουλειά και ταυτόχρονα δημιουργούν σημαντικές απώλειες πλυθησμού στα μελίσσια. Δεν θα τα συνιστούσα να τα χρησιμοποιείσει κάποιος το Καλοκαίρι, που χρειαζόμαστε τόσο πολύ τους πλυθησμούς που με κόπο έχει στήσει. Το οξαλικό οξύ έχει καλή αποτελεσματικότητα μόνο το Χειμώνα και για τότε το προτείνω και σε εσάς να το βάλετε.

Το Καλοκαίρι όπως είναι φυσικό δεν κάνουμε θεραπεία αλλά ένα καλό "ξελάφρωμα". Δηλαδή σκοτώνουμε ένα 50-70% απο τον συνολικό πλυθησμό της βαρρόα. Σκοπός μας είναι να σκοτώσουμε τα περισσότερα ακάρια, έτσι ώστε τα μελίσσια μας το Φθινόπωρο να μπορέσουν να γεννήσουν δυνατές μέλισσες, ικανές να ξεχειμωνιάσουν. Γίνεται ξελάφρωμα επειδή ποτέ το Καλοκαίρι δεν μπορούμε να έχουμε ξεγονιασμένα μελίσσια. Ο γόνος που υπάρχει έστω και σε 1-2 πλαίσια είναι αρκετός για να εγκλοβίσει πολλά βαρρόα. Και ξέρετε όσα βαρρόα είναι κρυμμένα μέσα στον γόνο δεν επηρεάζονται καθόλου απο τη θεραπεία που θα εφαρμόσουμε!

Όπως μας γράφει παραπάνω ο μελισσοκόμος "Σε επιθεώρηση του μελισσοκομείου μου προχτές διαπίστωσα αρκετό πλήγμα βαρροα". Θα αναρωτιέστε σίγουρα πως μπορούμε να το καταλάβουμε εύκολα με το μάτι; Ο πρώτος τρόπος είναι κοιτώντας στα πλαίσια να εντοπίσουμε βαρρόα στη πλάτη της μέλισσας. Πρακτικά αν καταφέρουμε και εντοπίσουμε έστω και μια βαρρόα επάνω στις μέλισσες, αυτό σημαίνει ότι το μελίσσι έχει τεράστια προσβολή. Και αυτό γιατί οι περισσότερες βαρρόα είναι κρυμμένες στη κοιλιά των μελισσών και μέσα στον γόνο άρα δεν τις βλέπουμε!

Ο δεύτερος τρόπος να καταλάβουμε ότι έχουμε μεγάλη προσβολή απο βαρρόα, σε σημείο που να χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, είναι οι νεογέννητες μέλισσες με μασημένα φτερά και ο διάσπαρτος γόνος. Όταν βλέπουμε διάσπαρτο γόνο και δεν οφείλετε ούτε σε κακή βασίλισσα ούτε σε κάποια αρρώστια τότε είναι σίγουρα λόγω της βαρρόα. Για να επιβεβαιώσουμε το πρόβλημα σπάμε μερικά κελιά και κοιτάζουμε στον πάτο να δούμε αν υπάρχει βαρρόα. Έτσι και δούμε σημαίνει πολύ βαριά προσβολή και χρειάζεται άμεσα θεραπεία με ταινίες, συγκεκριμένα της φλουμεθρίνης που είναι οι πιο αποτελεσματικές κατά τη γνώμη μου.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

 1. Με καιόμενες ταινίες τακ τικ κάνουμε και διάγνωση αλλά και θεραπεία. Σκοτώνουμε σε ελάχιστο χρόνο όλες τις Βαρρόα που είναι εκτός του γόνου. Δεν δοκίμασα ακόμα την αποτελεσματικότητα του σκαμπατόξ. Όταν σε νεαρές μέλισσες, μόλις βγαίνουν από τα κελιά τους, βρίσκουμε στην κοιλιά τους Βαρρόα καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι απαραίτητο να ανοίξουμε κελιά εργατικά.. Ανοίγουμε κυρίως κηφηνοκελιά για να διαπιστώσουμε αν έχουμε ή όχι Βαρρόα στα μελίσσια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  γεια σε όλους
  Ευχαριστώ πολύ τον Θεό που έβαλε το ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ ξανά στο δρόμο μου.
  Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή εάν αντιμετωπίζετε οικονομική δυσκολία, απλώς επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ και θα έχετε πλήρη απόλυτη ικανοποίηση.
  Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό 18.000 €, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για μένα.
  Είναι άνθρωπος της καρδιάς, χάρη σε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
  Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
  Email: giorgosbak89@gmail.com
  Σας ευχαριστώ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ
  Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε να απέχετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!