Widget Recent Post No.

Τρυγάμε τις παραφυάδες και τα μικρά μελίσσια;



Μια ανάρτηση σήμερα, που εσείς οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι μας ζητήσατε. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο οι παραφυάδες να βάζουν τόσο μέλι, που να μας μπαίνουμε σε πειρασμό να το τρυγήσουμε. Πχ σκεφτείτε να έχετε μια παραφυάδα 6 πλαισίων, και τα δύο ακρινά πλαίσια, όπως και τα φρύδια μέσα στον γόνο να είναι γεμάτα μέλι. Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση, μπορούμε να τρυγήσουμε τις παραφυάδες;

Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος μου έλεγε για μια εμπειρία του που θα μου μείνει αξέχαστη. Είχε πάει τα μελίσσια του Καλοκαίρι στον Ηλίανθο, για να αναπτυχθούν. Όλα ήταν παραφυάδες αλλά και κυψελίδια για σύζευξη βασιλισσών. Μόλις πήγε λίγο καιρό μετά για μια επιθεώρηση αυτό που αντίκρισε τον άφησε με το στόμα ανοιχτό. Τα μελίσσια ακόμα και τα πιο μικρά είχαν μπλοκάρει με μέλια απο τον ηλίανθο. Τρύγησε το μέλι, φυσικά για να βοηθήσει και τα ίδια τα μελίσσια.

Στις παραφυάδες υπάρχει ένας κανόνας. Τρυγάμε αν δουμε βαριά πλαίσια με μέλι, αλλά ποτέ δεν παρεμβαίνουμε στα πλαίσια με τον γόνο. Δεν πρέπει να γονατίσουμε τα μελίσσια σε καμία περίπτωση παίρνοντας όλο το μέλι τους.

Θα σας πω ένα παράδειγμα και ένα λάθος που γίνετε πολύ συχνά. Έχουμε μερικές παραφυάδες με μπόλικο μέλι, και μπαίνουμε σε πειρασμό να τις τρυγήσουμε. Τρυγάμε όλο το μέλι αφήνοντας ελάχιστο μέσα στη κυψέλη. Και προκειμένου να μη χάσουμε τα μελίσσια και να αντικαταστήσουμε το μέλι ταίζουμε με ζαχαροζύμαρο. Είναι δυνατό όμως να αντικαταστήσει το ζαχαροζύμαρο το μέλι; Σε καμία περίπτωση! Αν τρυγήσουμε ολοσχερώς ένας μελίσσι μπορούμε ακόμα και να το καταστρέψουμε γονατίζοντας την όποια ανάπτυξη είχε σκοπό να κάνει. Το μέλι που έχει συλλέξει το μελίσσι είναι σημαντικό και πάντα πρέπει να αφήνουμε μια ποσότητα πόσο μάλλον και στις παραφυάδες που η τροφή που έχουν μαζέψει μαζευτηκε με υπερβολική δυσκολία.

Αν βέβαια μια παραφυάδα βάλει στις άκρες μέλια και τα πλαίσια είναι βαριά, μπορούμε να τα πάρουμε, υπο τις προυποθέσεις: 1ον ότι το μελίσσι έχει ήδη κάποια μέλια ακόμα, και 2ον ότι θα βάλουμε και ένα ζαχαροζύμαρο για να αποθηκεύσει πάλι τροφή το μελίσσι μας.

Μπορεί να ακούσετε μελισσοκόμους να λένε "εγώ τρυγάω όλο το μέλι, δεν αφήνω τίποτα στα μελίσσια μέσα". Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι μελισσοκόμοι, όμως εξαρτάται και το πότε θα γίνει ο τρύγος. Πχ αν είμαστε στο έλατο και κάνουμε τρύγο κάπου στη μέση της νομής πχ στις αρχές Ιουνίου, τότε μπορούμε να τρυγήσουμε ότι μέλι υπάρχει στα μελίσσια εφόσον μένουν αρκετές ημέρες για να αναπληρώσουν τα μελίσσια κάποιες απο τις χαμένες ποσότητες μελιού.

Φυσικά στα μικρότερα μας μελίσσια δεν τρυγάμε το μέλι τους, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, δηλαδή μόνο αν τα μελισσάκια αυτά έχουν μπλοκάρει με μέλι. Κατα κανόνα δεν ακουμπάμε μέλια απο μελίσσια με πλυθησμό κάτω των 4-5 πλαισίων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια