Widget Recent Post No.

Αυτό που έκανες με τον γόνο είναι επικίνδυνο! Όχι μόνο για το μελίσσι....



Ο μελισσοκόμος Κωστής Σχολιάζει... Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε, και παρουσιάζεται χειρισμός, όπου κατα το τρύγο υπάρχει και 1 πλαίσιο με σφραγιστό γόνο....

Γράφει ο Μελισσοκόμος Κωστής....
Αυτό που έκανες με τον γόνο είναι επικίνδυνο! Όχι μόνο για το μελίσσι σου που θα πρέπει να καθαρίσει τόσο μεγάλο ψοφιος γόνο ( ήταν τουλάχιστον μία μέρα εκτός μελισσιού και μάλιστα φιγοκεντριστικε για 6 λεπτά) αλλα κυρίως γιατί σε βλέπουν τόσοι νέοι μελισσοκόμοι που επειδή το ιδαν σε εσένα μπορεί να το κάνουν σύστημα στον δικό τους τρύγο. Γιατί θα έχουν λίγα παραγωγικά και πολλές παραφιαδα οπότε θα τους φανεί καλή ιδέα να πάρουν και το μέλη να βοηθήσουν και τα μικρά μελίσσια αφού τρυγισαν τα μεγαλα.
ΠΡΟΣΟΧΉ! ΠΟΤΕ ΓΌΝΟ ΣΤΟΝ ΜΕΛΙΤΟΕΓΑΓΟΓΕΑ
Αυτός ο γόνος θα πρέπει να μπεις σε δυνατό μελίσση για να τον καθαρίσει γρήγορα. Είναι βάρος και κίνδυνος σιψιγονιας και όχι βοήθεια!
Φυσικά αν κάποιος διαφονει να το γράψει να το συζητήσουμε.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
SOS ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ!!!!
ΔΕΝ ΤΡΥΓΟΥΜΕ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΓΟΝΟ!!
Όσοι μελισσοκόμοι τρυγούν πλαίσια με γόνο, αυτός είναι απειροελάχιστος! Η διαδικασία του τρύγου παίρνει μέρες πολλές φορές, άρα ο γόνος μπορεί να νεκρωθεί και αυτό εγκυμωνεί σοβαρά προβλήματα.

Όσον αφορά το βίντεο και τη δική μου εμπειρία...
Η εμπειρία λέει ότι τα πλαίσια με καλό ψημένο γόνο, και να έχει ζέστη εξωτερικά βγαίνει κανονικά.
Εμένα η δική μου εμπειρία λέει το εξής. Δεν ειναι η πρώτη φορά που το έκανα, ως λύση ανάγκης, και για ειδικές περιπτώσεις πλαισίων με λίγο γόνο. Απλως στον τρυγο δεν καθυστερούμε πολύ, πχ να μεινει βράδυ (και να κάνει ζέστη). Επίσης στον μελιτοεξαγωγεα δεν χρειαζεται να το κανουμε πολυ ωρα. Ας μεινει και λιγακι μελι για τις παραφυάδες. Μια χρονιά θυμάμαι, που έδινα μέλι σα τρελός ο έλατος. Έκανα τρύγο επιτοπου στα μελίσσια, με το μελιτοεξαγωγέα δίπλα τους. Αναγκαστικά πήρα αρκετούς γόνους τότε (ηταν ολα ανακατεμένα). Συνέχησαν χωρίς πρόβλημα. (μικρή παρατήρηση: Οταν κανουμε επι τόπου τρύγο, ο γόνος ειναι ζεστός. Το μέλι πολύ ρευστό. Βγαινει πανεύκολα στο μελιτοεξαγωγέα). Φυσικά αποφευγουμε να παίρνουμε γόνους, γιατί δεν ειναι σωστό, αλλά αμα είναι μια σταλιά, και έχει 3 κιλά μέλι τότε το σκέφτεσαι... Γι αυτο διαφραγμα για να μη μπαινουμε σε τέτοιες σκέψεις. Αυτο που εκανα τωρα εγω ειναι εξαιρεση, δεν ειναι σωστό, αλλά ο γόνος θα βγεί κανονικά.... Το προβλημα ειναι με οσα κελια ειχαν ανοιχτό γόνο, που με τη φυγοκέντρηση φεύγουν απο το κελί τους... Οπότε τσάμπα κόπος για τις μέλισσες.... Στο εξωτερικό κυκλοφορούν πολλά βίντεο όπου μελισσοκόμοι τρυγούν και πλαίσια με γόνο. Λάθος μέν, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει... Ελπίζω να το εξήγησα αναλυτικά. Εγώ καταγράφω τις δικές μου εμπειρίες και προς θεού, δεν διεκδικώ το αλάνθαστο! Πάντα προσπαθουμε να γινόμαστε καλύτεροι...

Δείτε το βίντεο και εστιάστε, το πως δυναμώνουμε παραφυάδες με τρυγημένα πλαίσια...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια