Widget Recent Post No.

Αναπτύσσονται τα μελίσσια με ζαχαρυζύμαρο και σιρόπι χωρίς ανθοφορία; Πως μεγαλώνουν γρηγορότερα τα μελίσσια αυτή τη περίοδο;



Μπορούν να αναπτυχθούν τα μελίσσια και οι παραφυάδες μας ταΐζοντας μόνο ζαχαροζύμαρο ή σιρόπι, χωρίς να δουλεύει η ανθοφορία έξω; Και άλλη μια ερώτηση. Οι παραφυάδες που είναι 3-5 πλαίσια, πως μπορούν να αναπτυχθούν γρηγορότερα αυτή τη περίοδο; Έχω κάποια μελίσσια τα οποία τροφοδοτώ το τελευταίο καιρό, πήραν τα πάνω τους με μπόλικους γόνους αλλά μόλις διαπίστωσα ότι το 1 κιλό βανίλιας που τους είχα βάλει τελείωσε. Αν δεν ξανά ταΐσω τροφή, και η ανθοφορία δεν πάει τόσο καλά, υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν να αναπτύσσονται;

Απάντηση...
Η ανθοφορία είναι το βασικότερο πράγμα στην ανάπτυξη του μελισσιού. Χωρίς ανθοφορία τα μελίσσια δεν αναπτύσσονται και δεν μπορούν να θρέψουν τον γόνο. Για παράδειγμα το καλοκαίρι τον Αύγουστο με την έντονη ξηρασία που δεν υπάρχουν λουλούδια και η έλλειψη γύρης νέκταρ είναι μεγάλη, οδηγεί τα μελίσσια να μην φτιάχνουν γόνο δηλαδή να μην αναπτύσσονται. Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι ότι χωρίς ύπαρξη ανθοφορίας, γύρης και νέκταρ, ανάπτυξη δεν μπορούμε να έχουμε. Τα συστατικά που χρειάζονται οι μέλισσες για να ταίσουν τον γόνο, είναι γύρη δηλαδή πρωτείνες, μέλι δηλαδή ενέργεια, και τρίτο βασιλικό πολτό, ο οποίος παράγεται μόνο όταν οι μέλισσες τρέφονται με θρεπτική γύρη και πλούσιο νέκταρ. Η ζάχαρη το μόνο που προσφέρει στις μέλισσες είναι μια extra ώθηση, δίνει μόνο ενέργεια, η οποία είναι σαν άχυρο χωρίς καμία άλλη θρεπτική ουσία. Σε συνδιασμό με την ανθοφορία όμως μπορεί να επιφέρει σημαντική ανάπτυξη.
Επειδή ξέρω ότι καταλαβαίνετε καλύτερα όταν σας λέω απλά παραδείγματα θα σας πω ένα!

Κόβουμε 10 παραφυάδες τον Μάιο. Οι ανθοφορίες έξω δεν δίνουν μέλι, αλλά απο γύρη όλο και κάτι έρχεται. Τα μελίσσια έχουν μικρό πλυθησμό δηλαδή περίπου 3 πλαίσια. Τι πρέπει να κάνουμε για να αναπτυχθούν καλύτερα αυτά τα μελίσσια; Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα δύσκολο. Αρκεί να τους βάλουμε μια δίκιλη βανίλια και να ανοίξουμε μια μικρή τρυπούλα - μισό δάχτυλο περίπου - στο κάτω μέρος, και να τη βάλουμε στη μέση του πλυθησμού. Προσθέτουμε άχτιστα πλαίσια, και το μελίσσι θα αναπτυχθεί γρήγορα. 

Το μεγαλύτερο λάθος είναι να αφήσουμε τις παραφυάδες χωρίς τροφή. Είναι σαν να πιέζουμε ένα αμάξι να πάρει μπρός χωρίς να έχει καύσιμα μέσα. Η βασίλισσα για να γεννήσει πρέπει να ταίζεται με βασιλικό πολτό, και οι παραμάνες να είναι χορτάτες. Ποτέ δεν αφήνουμε την παραφυάδα χωρίς τροφή λοιπόν. Μια δίκιλη απαραίτητη λοιπόν! Με την ύπαρξη προμηθειών η βασίλισσα θα αρχίσει να γαζώνει τα πλαίσια με γόνο σχεδόν άμεσα. Και το μελίσσι θα αρχήσει να αναπτύσσεται...

Θα σας πω άλλο ένα παράδειγμα. Έχουμε τον Μάιο 10 παραφυάδες με 5 πλυθησμό και 4 γόνο. Η βασίλισσα γεννά ωραίο συμπαγή γόνο απο άκρη σε άκρη. Για να συμβεί αυτό όμως είχαν τροφοδοτηθεί με ζυμάρι την προηγούμενη περίοδο. Η τροφή όμως τελείωσε. Τι κάνουμε; Υπάρχει περίπτωση αν δεν ταίσουμε η γέννα να πέσει κατακόρυφα;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Φυσικά και μπορεί να σταματήσει να αναπτύσσεται. Αν το μελίσσι δεν έχει προμήθειες στα στεφάνια πάνω απο τον γόνο, και μέσα στις γύρες, τότε σημαίνει οτι θα τελειώσουν οι προμήθειες. Είναι σχεδόν αδύνατο να κρατηθεί το μελίσσι με τόσους γόνους αν δεν έχει αρκετές συλλέκτριες, και μια καλή ανθοφορία ή μελιτοφορία να το τροφοδοτεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις το πεύκο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις παραφυάδες μας, αν βρίσκεται κάπου κοντά ένα μικρό δάσος με εμβολιασμένα δέντρα. 

Τελικά όμως δεν απαντήσαμε στην ερώτηση "Αναπτύσσονται τα μελίσσια με ζαχαρυζύμαρο και σιρόπι χωρίς ανθοφορία". Χωρίς ανθοφορία όχι! Μαζί με ανθοφορία όμως τα μελίσσια μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθούν τα μελίσσια είναι με σιρόπι και διέγερση με μικρές ποσότητες καθημερινά. Όμως αυτός ο τρόπος έχει περισσότερη ταλαιπορία και το καλοκαίρι με τα διώροφα τριόροφα μελίσσια υπάρχει κίνδυνος να προκύψει λεηλασία. Ξέρετε τα μεγάλα μελίσσια όταν δεν βρίσκουν μέλι, είναι πολύ επίφοβο να επιτεθούν στις παραφυάδες που δεν μπορούν να προστατέψουν σωστά τη κυψέλη τους. Ενώ με το ζυμάρι δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Αυτά τα ολίγα για σήμερα!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!