Widget Recent Post No.

Πόσο χρονών γεννάει περισσότερο η βασίλισσα; Μυστικά πάνω στη δημιουργία των δυνατότερων μελισσιών. Απαντήσεις μεγάλων μελισσοκόμων



Ερώτηση μελισσοκόμου
Έχουμε μια παραφυάδα με νεαρή βασίλισσα 1 μηνών που ξεκίνησε να κάνει γόνο.  Και δίπλα ένα ίδιο μελίσσι με βασίλισσα περσινή που έχει ξεχειμωνιάσει. Αν έχουν τον ίδιο πλυθησμό, εφαρμόσουμε τους ίδιους χειρισμούς, την ίδια τροφοδότηση, ποιό απο τα δύο μελίσσια θα φτάσει πρώτο; Ποιό μελίσσι θα μπορέσει να γίνει γρηγορότερα διόροφο ή τριόροφο; Ισχύει αυτό που λένε μερικοί μελισσοκόμοι ότι η περσινή μάνα έχει μεγαλύτερη δύναμη επειδή έχει ξεχειμωνιάσει; Η μήπως η καινούργια βασίλισσα λόγω μικρής ηλικίας έχει έκρηξη γέννας και τελικά το μελίσσι αναπτύσσεται πιο γρήγορα;

Απάντηση...
Πολλές οι απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως τι ισχύει τελικά; Απο την εμπειρία μου παρακολουθώντας τη γέννα της βασίλισσας, αλλά διαβάζοντας και βιβλία έχω καταλήξει στην άποψη ότι η περσινή βασίλισσα είναι κατα πολύ δυνατότερη! Αυτό συμβαίνει πράγματι λόγω του ξεχειμωνιάσματος, και της ωριμότητας της ηλικίας της. Η παραγωγικότητα της βασίλισσας είναι πολύ καλή στους 12-24 μήνες, ενώ περνώντας ο καιρός αρχίζει να χάνει μέρος απο τη δύναμης της. Η μικρότερη βασίλισσα που είναι 1-2 μηνών έχει και αυτή μια έκρηξη ενέργειας και μπορεί να γεννήσει αρκετά μεγάλο αριθμό αυγών. Όμως έχει "ταβάνι" η δυνατότητα της. Αυτό που θέλω να πω με απλά λόγια, είναι ότι όταν είναι μικρή μπορεί για παράδειγμα να φτάσει τους 5-6 γόνους ενώ η παλιά βασίλισσα μπορεί να φτάσει τους 10. Αυτό το παράδειγμα σας το λέω για να καταλάβετε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην μια ηλικία και στην άλλη.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι η νεαρή βασίλισσα μόλις επιστρέφει απο τη γαμήλια πτήση της είναι γεμάτη ενέργεια. Μόλις αρχίζει τη γέννα γαζώνει τα πλαίσια. Και το καλύτερο άξιο σχολιασμού είναι οτι πολλές φορές απο τη φόρα που έχει γεννά 2-3 σε κάθε κελί. Δεν είναι λίγες οι φορές που το βλέπει ο μελισσοκόμος κάτι τέτοιο. Αυτό πιστεύεται ότι γίνεται λόγω του νεαρού της ηλικίας, και της απειρίας. Καθώς μαθαίνει τα κόλπα στη κυψέλη γίνεται πιο προσεκτική, πιο γρήγορη, πιο αποδοτική. Ολόκληρος ο οργανισμός, καθώς περνούν οι μήνες ολοκληρώνεται. Το σημαντικότερο στάδιο στην ζωή της βασίλισσας είναι πρίν τη γέννηση της να ταιστεί με πλούσιο βασιλικό πολτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτείνες ιχνοστοιχεία, ορμόνες. Αυτό γίνεται με την παρουσία καλής ανθοφορίας. Τότε που έχει πολλές ανθοφορίες βγαίνουν οι καλύτερες βασίλισσες. Πχ που λένε μερικοί μελισσοκόμοι στο παλιούρι γίνονται οι καλύτερες μάνες, η ακόμα και το φθινόπωρο στη σουσούρα φθινοπωρινό ρείκι.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό στάδιο είναι η εκκόλαψη της βασίλισσας. Όταν απελευθερωθεί πρέπει να υπάρχει πολύς πλυθησμός, καλοταισμένες μέλισσες έτοιμες να προσφέρουν με την προβοσκίδα τους θρεπτικότατο βασιλικό πολτό. Η βασίλισσα με το που βγεί δεν έχει ολοκληρωθεί ο οργανισμός της. Πρέπει να συνεχήσει να τρέφεται με βασιλικό πολτό. Συνεπώς αν το κυψελίδιο γονιμοποιησης έχει μια χούφτα μέλισσες, η βασίλισσα δεν θα φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, γιατί δεν θα υπάρχουν πολλές μέλισσες να την θρέψουν. Πιθανώς να γίνει και μια κακή βασίλισσα.

Σημαντικότατο στάδιο στην ολοκλήρωση του οργανισμού της βασίλισσας είναι το ξεχειμώνιασμα. Η διακοπή της γέννας πρέπει να είναι παρατεταμένη για αρκετές ημέρες, έτσι ώστε η βασίλισσα να παχύνει, να συγκεντρώσει ενέργεια και να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια με τον ερχομό της Άνοιξης θα αυξάνει όλο και περισσότερο γόνο, όπως στήνουμε ένα πύργο. Ξέρετε την περίοδο που το μελίσσι είναι ξεγονιασμένο οι βασίλισσες επικεντρώνονται στο ταίσμα και την περιποίηση της βασίλισσας, και όσος βασιλικός πολτός παράγεται ταίζεται μόνο σε αυτή.

Συμπερασματικά λοιπόν απο την σημερινή ανάρτηση καταλαβαίνουμε ότι η φρεσκογονιμοποιημένη βασίλισσα, μπορεί μεν να αναπτύξει το μελίσσι της αλλά όχι με την ίδια δύναμη που θα το έκανε μια περσινή βασίλισσα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παραφυάδες δεν μπορούν να γίνουν παραγωγικές στον ίδιο χρόνο. Η γίνονται πολύ δύσκολα.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω μερικές πληροφορίες που αντλήσαμε από επαγγελματίες και πολύ έμπειρους μελισσοκόμους του κλάδου.

Η Ερώτηση που τέθηκε σε επαγγελματίες μελισσοκόμους
Έχουμε μια παραφυάδα με νεαρή βασίλισσα 1 μηνών που ξεκίνησε να κάνει γόνο.  Και δίπλα ένα ίδιο μελίσσι με βασίλισσα περσινή που έχει ξεχειμωνιάσει. Αν έχουν τον ίδιο πλυθησμό, εφαρμόσουμε τους ίδιους χειρισμούς, την ίδια τροφοδότηση, ποιό απο τα δύο μελίσσια θα φτάσει πρώτο; Ποιό μελίσσι θα μπορέσει να γίνει γρηγορότερα διόροφο ή τριόροφο;

Απάντηση απο τον Μόσχο...
Αυτό με την περσινή. Η νέα βασίλισσα αποκτά δυναμική γέννας μετά από 4 μήνες Η παραφυάδα σε κάποια φάση δεν θα έχει ισορροπία πληθυσμιακή. Δεν έχει την αναλογία πλυθησμού που είναι απαραίτητη για γρήγορη ανάπτυξη, δηλαδή 1 μέρος συλλέκριες 1 μέρος παραμάνες 1 μέρος γόνο.

Απάντηση απο γνωστό και επώνυμο βασιλοτρόφο...
Γνωρίζεις ότι στο εξωτερικό πωλούνται παλιές μάνες και μάλιστα είναι ακριβότερες; Θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα αυτό που λές. Δηλαδή να πάρουμε 50 μελίσσια με καινούργια μάνα, και 50 με παλιά και να βγάλουμε ένα ποσοστό. Να δούμε ποιά γεννάει περισσότερο. Θα στο θέσω ως εξής. Έχεις δει ποτέ νέα μάνα να μην γεννάει; Απο άκρη σε άκρη γεννά η κανούργια, απο άκρη σε άκρη και η παλιά;

Ο μελισσοκόμος Κώστας Βασιλιάδης γράφει...
Αν υποθέσουμε οτι είναι απολύτος ίδια μελίσσια και ίδιες μάνες τότε η περσινή μάνα θα πάει καλύτερα αν μιλάμε οτι έχει μείνει σε πενταράκι. Δηλ δεν έχει ανεβάσει σε 2-3 ορόφους το μελίσσι άρα είναι ξεκούραστη. Αυτή είναι στρωμένη και θα φύγει την άνοιξη σφαίρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια