Widget Recent Post No.

Κοπή παραφυάδων, Αποδοχή νέας βασίλισσας



~ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ~

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ

Θα ήθελα να αναφέρω κάτι που μου συνέβη σε παραφυάδες που έκοψα. Έφτιαξα 3 παραφυάδες με 2 πλαίσια σφραγισμένου γόνου και 2 με τροφές η κάθε μια, χωρίς να μετακινήσω.

Αυτό για να επιστρέψουν οι συλλέκτριες και να γίνει πιο εύκολα η αποδοχή της γονιμοποιημένης βασίλισσας που έκανα 6 ώρες μετά. Στον έλεγχο αποδοχής μετά από 3 ημέρες Τα 2 μελισσάκια αποδέχθηκαν τη νέα μάνα ενώ στο τρίτο οι  εργάτριες της επιτέθηκαν μόλις την απελευθέρωσα.

Αμέσως ξαναέβαλα τη βασίλισσα στο κλουβί. Σκέφτηκα πως χρειάζεται κι άλλο χρόνο αλλά και πως αν άλλαζα θέση με μια παραφυάδα από αυτές που είχαν αποδεχτεί τη βασίλισσα, τότε η  αποδυνάμωση του από συλλέκτριες θα έκαναν πιο εύκολη την αποδοχή και σε αυτό το μελίσσι. Έτσι και έπραξα. Την επόμενη μέρα, απελευθέρωσα τη βασίλισσα στο μελίσσι αυτό και οι εργάτριες δεν την πείραξαν.

Έκπληκτος όμως βρήκα νεκρή στην είσοδο της κυψέλης τη βασίλισσα από την παραφυάδα που που άλλαξα θέση και την είχε αποδεχθεί (έτσι φαινόταν τουλάχιστον). Μπορείτε να μου πείτε γιατί συνέβη αυτό? Έφταιγε η αμοιβαία αλλαγή θέσης, έφταιγε κάτι άλλο? Μήπως τα παρά...σκάλισα...?Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Ευχαριστώ

Απάντηση...
Μάλλον το παραέκανες.Καταρχάς όταν εισάγουμε μια νέα βασίλισσα καλό είναι να μην ανοίγουμε το πορτάκι για 2-3 μέρες.Ανοίγουμε σε 2 μέρες και βλέπουμε αν επιτίθινται στο κλουβάκι.Αν όχι βγάζουμε την τάπα,αν ναι το αφήνουμε 2-3 μέρες ακόμα. Απο την στιγμή που θα ανοίξουμε την τάπα δεν ενοχλούμε το μελίσσι για 7 ημέρες διότι σε αυτο το διάστημα μπορεί πολυ εύκολα να κοπεί η βασίλλισα. Εσύ αναστάτωσες πολύ το μελισσι και με την αλλαγή θέσης.Έπρεπε να το κάνεις μετά απο μια εβδομάδα ή καλύτερα αν ήθελες ενίσχυση με ψημένο γόνο χωρίς μέλισσες απο άλλο. Φιλικά Μάρκος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια