Widget Recent Post No.

Διάφραγμα 4 πλαισίων για «τεχνητό» μπλοκάρισμα της βασίλισσας και αύξηση παραγωγής μελιού


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Διάφραγμα 4 πλαισίων για συλλογή μελιού...
Το θυμάρι κοντά στη θάλασσα άρχισε δειλά - δειλά να ανοίγει μπουμπουκάκια, οι μέλισσες στα νότια τείνουν να φτάσουν στο μέγιστο σημείο ανάπτυξής τους και θα πρέπει σύντομα να περιοριστεί η γέννα της βασίλισσας προκειμένου να περισσέψει λίγο μελάκι και για το μελισσοκόμο.

Διότι όπως είναι γνωστό, οι μέλισσες καταναλώνουν τα αποθέματα τροφών που υπάρχουν στη διάθεσή τους για να ταΐσουν το γόνο που έχει γεννήσει η βασίλισσα της κυψέλης.
Επίσης η κάθε μέλισσα για να γίνει συλλέκτρια ώστε να μπορέσει να κουβαλήσει νέκταρ στο σπιτικό της, θα πρέπει να περάσουν περίπου 2 εβδομάδες από τη γέννησή της.

Άρα με αυτά τα δυο δεδομένα θα πρέπει να κάνουμε "επιστημονικούς" σχεδιασμούς για τη δική μας περιοχή ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό συγχρονισμό...

Να περιοριστεί η γέννα της βασίλισσας, ώστε να μην έχουμε μεγάλη κατανάλωση τροφών για το γόνο και παράλληλα να έχουμε έτοιμο χρονικά το μέγιστο αριθμό συλλεκτριών προκειμένου να πάρουμε το πολυπόθητο μέλι που προσδοκούμε.

Θεωρητικά.

Στη πράξη, προσπαθείς να το πετύχεις και...ελπίζεις.

Για φέτος επιλέχτηκαν τα διαφράγματα 4 πλαισίων προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η γέννα της βασίλισσας.





Ως τώρα τα μελίσσια είχαν δουλευτεί ή με διάφραγμα ορόφου 10 πλαισίων ή ορφανά κατά τη διάρκεια συλλογής.

Φέτος λοιπόν οι κυψέλες που είναι υποψήφιες για να μαζέψουν μέλι ..."φοράνε" τεσσαράκι σπαστό διάφραγμα.

Αυτό το πλαστικό διάφραγμα αποτελείται από δυο κομμάτια...





που ενώνονται με κλιπ ...















ώστε να είναι εύκαμπτο και να μας επιτρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό που θέλουμε.



Αφού λοιπόν βρούμε τη βασίλισσα της κυψέλης (καλή τύχη και υπομονή, είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα) τη βάζουμε όπως είναι με το πλαίσιο που είναι επάνω, στην άκρη της κυψέλης όπου θα γίνει ο διαχωρισμός των 4 πλαισίων.
Φροντίζουμε τα υπόλοιπα 3 πλαίσια να μην είναι μπλοκαρισμένα και να έχουν διαθέσιμο χώρο ώστε να μπορεί να γεννάει η βασίλισσα όσο καιρό θα κρατήσει ο εγκλεισμός της στο πλαισιοδιάφραγμα.

Έχοντας 9 πλαίσια στον πρώτο όροφο τοποθετούμε απαλά το διάφραγμα ανάμεσα στο 4 με 5 πλαίσιο.









Μετά τοποθετούμε και το δέκατο καπνίζοντας και πιέζοντας απαλά ώστε να μην συνθλίψουμε πολλές μέλισσες...




Παρατήρησα ότι στο σημείο που γίνεται η ένωση των δυο τμημάτων του διαφράγματος το κενό είναι λίγο.. μεγαλούτσικο.

Φοβούμενη ότι ίσως η βασίλισσα καταφέρει να περάσει από τη σχισμή, ιδιαίτερα αν είναι μικρόσωμη, σκέφτηκα να κλείσω τη δίοδο με ταινία αλουμινίου.






Τοποθετήθηκαν από πάνω οι όροφοι με πρόβλεψη για έξτρα έξοδο ανάμεσα σε δεύτερο και τρίτο όροφο ώστε να διευκολύνεται η κίνηση...



και ευελπιστώ σε ότι καλύτερο.

Σύντομα θα γίνει έλεγχος στο τμήμα των πλαισίων που είναι εκτός του διαφράγματος για να εντοπιστούν τυχόν βασιλοκέλια που δημιουργήθηκαν και ή θα καταστραφούν ή θα πάνε για εμβολισμό, όταν σφραγιστούν, στις παραφυάδες που δεν κατάφεραν να βγάλουν βασίλισσα από τη τελευταία βασιλοτροφία.

Το διάφραγμα 4 πλαισίων αν μπει σε δυόροφη κυψέλη δεν χρειάζεται έξτρα έξοδο γιατί οι κηφήνες μπορούν να βγουν από την κύρια είσοδο...το διάφραγμα απλά "πατάει" στον πυθμένα της κυψέλης αφήνοντας ελεύθερη την έξοδο για τα αγόρια (στη τριώροφη μπαίνει για αποσυμφόρηση, όχι για τους κηφήνες όπως στο διάφραγμα 10 πλαισίων).




Στη τελική διάταξη που θα γίνει σε λίγες μέρες, το μελίσσι θα "σφίξει" όσο αυτό είναι δυνατόν προσθέτοντας πλαίσια με σφραγισμένο γόνο και αφαιρώντας μισογεμάτα πλαίσια που δεν πατάνε καλά οι μέλισσες.

Ελπίζοντας όταν με το καλό εκκολαφτούν όλοι οι γόνοι και η κυψέλη θα είναι γεμάτη με πολλές διαθέσιμες συλλέκτριες να γίνει και η μεγαλύτερη συλλογή μελιού, αφού το μελίσσι δεν θα έχει ανάγκες για εσωτερικές τροφούς μιας και η βασίλισσα έχει μόνο 4 πλαίσια στη διάθεσή της για να γεννήσει.

Θεωρητικά πάλι.
Στη πράξη ...θα δούμε.
Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία !!

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος
Πηγή κειμένου: olameliladistimani.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια