Widget Recent Post No.

Πρώιμη τοποθέτηση πατωμάτων: Σημαντική συμβουλή απο την εμπειρία του μεγάλου μελισσοκόμου Μόσχου Ντιώνια


Ένας πολύ μεγάλος και επαγγελματίας μελισσοκόμος συμβουλεύει!!
Πλέον μπήκαμε στον Απρίλιο. Οι σμηνουργίες είναι προ των πυλών. Το φαινόμενο της σμηνουργίας ο μελισσοκόμος πρέπει να το προλαμβάνει. Δε μπορεί να κυνηγάει τα μελίσσια στα δέντρα. Γι αυτό χρειάζονται κάποιοι πολύ σημαντικοί χειρισμοί. Εγώ συμβουλεύω τωρα που μπήκαμε στον Απρίλιο, να τοποθετηθούν πρώιμα πατωματα στα μελίσσια, για πρόληψη κατά της σμηνουργίας. Δηλαδή στα μελίσσια που φτάνουν τα 8 πλαίσια, πάτωμα έτσι ώστε να φρενάρουμε τη σμηνουργία, που τα μελίσσια έχουν τόσο όρεξη.

Βάζοντας πάτωμα προλαβαίνουμε το φαινόμενο της σμηνουργίας αλλά και αλλά και τα μελίσσια αναπτύσσονται καλύτερα. Όπως μάλιστα αναφέρει άλλος ένας μεγάλος μελισσοκόμος... "Για όσους δεν βάλατε ακόμη πατώματα να τα βάλετε σχετικά άγουρα τώρα που ζέστανε. Είναι ένας καλός τρόπος πρόληψης της σμηνουργίας".

Η συμβουλή αυτή έχει να μας δώσει τα εξής:
Τωρα που η θερμοκρασία σκαρφάλωσε πάνω απο 20 βαθμούς... Βάζουμε πατώματα και σε μελίσσια που έχουν 8 πλαίσια πλυθησμό και 6 γόνο. Ο λόγος που βάζουμε τόσο "αγουρα" τα πατώματα, είναι επειδή το μελίσσι αυξάνει την τάση για σμηνουργία όταν νιώσει στριμωγμένο. Προλαμβάνουμε λοιπόν αυτό το φαινόμενο βαζοντας πατωματα. Όσο πιο ανοιχτή νιώθει το μελίσσι αυτή τη περίοδο τη γονοφωλιά του, τόσο λιγότερη τάση για σμηνουργία θα έχουμε αργότερα...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια