Widget Recent Post No.

Λίγες συμβουλές για τα μελίσσια τον Απρίλιο: Από τον μελισσοκόμο Κώστα Μυγδανάλευρο



Του Κώστα Μυγδανάλευρου...
Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που έχει πολλά σπαρμένα. Όμως ο Μάρτης φέτος έριξε νερά αλλά και χιόνια στα ημιορεινά και πάνω σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλης, ο μήνας του γόνου, ο μήνας που, από θέμα ανάπτυξης, κάνει τα μελίσσια να τινάζονται στα ύψη. Μιας και είναι και Πασχαλινός, να είναι ζεστός και φωτεινός και να μας αποζημιώσει.
Τον Απρίλη τα μελίσσια μοιάζουν σαν χείμαρρος που δεν μπορεί τίποτε να τα σταματήσει, ή έστω να τα φρενάρει λίγο. Η διάρκεια της ημέρας πλέον έχει μεγαλώσει και αυτό οι βασίλισσες το καταλαβαίνουν, όπως επίσης καταλαβαίνουν τις ποσότητες φρέσκιας γύρης και νέκταρος που μπαίνουν στις κυψέλες. Αυτό τις διεγείρει και τις κάνει να γεννούν ακατάπαυστα. Η διέγερσή τους είναι σε υψηλά επίπεδα.
Μέλημα των μελισσοκόμων είναι να προσπαθούν να ξεμπλοκάρουν τα μελίσσια να δίνουν χώρο με σκουρόχρωμες καλοκτισμένες κηρήθρες για να αυξηθεί ο γόνος

"Η γέννα κάθε καλής βασίλισσας ξεπερνά τα 1000 αυγά ημερησίως."

Ο Απρίλιος λοιπόν είναι ο μήνας του μελισσοκομικού έτους που παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη εκτροφής γόνου σε κάθε κυψέλη των περιοχών της Κρήτης, Κύπρου, Δωδεκανήσων, Πελοποννήσου και στην νοητή γεωγραφική γραμμή που ορίζεται από το μέσον των Ιονίων νήσων, περνά από Στερεά Ελλάδα και καταλήγει στο μέσον περίπου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στις περιοχές της Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης που η άνοιξη είναι πιο όψιμη, ο δείκτης εκτροφής του γόνου αγγίζει τον υψηλότερο βαθμό κατά τις αρχές με μέσα Μαΐου.


Συλλέκτρια σε άνθος του φυτού Κρέπις (Crepis-vesicaria), ή γλυκοσυρίδα, ή πικρούσα
Η γέννα κάθε καλής βασίλισσας ξεπερνά τα 1000 αυγά ημερησίως. Για να έχουμε ένα δυνατό μελίσσι πρέπει να έχουμε μια πολύ καλή βασίλισσα. Με λίγο σιρόπι τάισμα κάθε 2η ημέρα, τα μελίσσια μας χτίζουν πολλές κηρήθρες. Χρειαζόμαστε πάντα τις νέες κηρήθρες για να αλλάξουμε τις παλιές που είναι φορτωμένες με σπόρια ασθενειών. Επίσης έχει μικρύνει και η διάμετρος των κελιών, με αποτέλεσμα οι μέλισσες που γεννιούνται σ΄αυτά τα κελιά να είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, συγκρινόμενες πάντα με τις μέλισσες που γεννιούνται σε καινούργιες κηρήθρες με κελιά κανονικού μεγέθους.
"Αν οι νέοι μελισσοκόμοι δεν έχουν κηρήθρες να αντικαταστήσουν αμέσως κάποιες παλιές που τους προκύψανε από τις αγορές μελισσοσμηνών, καλό είναι να τις βάζουν στις ακριανές θέσεις για μέλια και με τον πρώτο τρύγο να τις αντικαταστήσουν."
Κατά τις επιθεωρήσεις μας ελέγχουμε για:
1. Την ύπαρξη πολλών εργατριών και καλά κτισμένων κηρηθρών, χωρίς κηφηνοκέλια και χωρίς βασιλικά κελιά.
Οι καλά κτισμένες κηρήθρες και οι καλές βασίλισσες είναι η μαγική συνταγή για δυνατά μελίσσια. Τα δυνατά μελίσσια δίνουν μέλια ακόμη και σε φτωχές ανθοφορίες.

2. Ολόκληρα πλαίσια με αυγά, προνύμφες και σφραγισμένα κελιά.
 Ο γόνος είναι το μέλλον του μελισσιού μας, συμπαγής εργατικός γόνος χωρίς κενά σημαίνει υγιές και δυνατό μελίσσι. Ο διάσπαρτος γόνος θα πρέπει να μας προβληματίσει και να ψάξουμε την αιτία: κάποια ασθένεια του γόνου, ακόμη και έλλειψη νερού ή γύρης, ή παλαιά βασίλισσα. Αν συνεχίσει έτσι το μελίσσι θα αδυνατίσει σύντομα. Τροφές στα στεφανώματα των πλαισίων αλλά και στα ακριανά πλαίσια.

3. Αρτιμελείς βασίλισσες
Επιδιώκουμε να δούμε τις βασίλισσες αν είναι αρτιμελείς χωρίς να τους λείπουν κάποια φτερά ή πόδια. Αν δεν είναι αρτιμελείς σίγουρα οι μέλισσες θα τις αντικαταστήσουν, πρέπει να τις προλάβουμε να βάλουμε εμείς βασίλισσες επιλεγμένες με αγορά από βασιλισσοτρόφους ή να κάνουμε εμείς βασιλισσοτροφία από δοκιμασμένα δυνατά και παραγωγικά περσινά μελίσσια μας. Οι μήνες Απρίλιος Μάιος και Αύγουστος είναι οι μήνες που γίνονται βασιλισσοτροφίες.

4. Κατανομή τροφών
Ελέγχουμε επίσης για την ύπαρξη αρκετών τροφών και την σωστή κατανομή τους μέσα στις κυψέλες. Στις άκρες των κυψελών τα μέλια και μετά οι γύρες.

Άλλες εργασίες

Κόβουμε τα χόρτα που πιθανόν κλείνουν τις εισόδους των κυψελών εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο των μελισσών, βγάζουμε τις χειμωνιάτικες πόρτες και αφήνουμε τις εισόδους τελείως ανοικτές. Αφαιρούμε επίσης τις λινάτσες και τα χειμωνιάτικα προστατευτικά κερόπανα.

Τοποθετούμε βαρέλια με νερό μέσα στο μελισσοκομείο μας κατάλληλα κατασκευασμένα για να μην πνίγονται οι μέλισσες όταν παίρνουν το νερό αλλά και να μην τους τελειώνει γρήγορα. Τα βαρέλια πρέπει να είναι σκεπασμένα και τοποθετημένα στον ήλιο αυτόν τον μήνα. Στις μέλισσες αρέσει το νερό που παίρνουν να είναι προς το ζεστό.

Προσέχουμε για την δυναμικότητα των μελισσιών μας. Δεν θα πρέπει να έχουμε μελίσσια δυο ή τριών ταχυτήτων μέσα στο μελισσοκομείο μας, επαγγελματίες και μη. Ο Απρίλιος είναι ο κατάλληλος μήνας ενίσχυσης των μικρών μελισσιών μας με γόνο από δυνατότερα καθώς μας το επιτρέπουν οι ανεβασμένες θερμοκρασίες της εποχής. Ενισχύουμε τα αδύνατα μόνον από υγιή μελίσσια που έχουν πάνω από 6-7 πλαίσια γόνο και όχι από άρρωστα με ασκοσφαίρωση ή σηψηγονίες.

Τις παραφυάδες τις μεταφέρουμε σε απόσταση 3 χιλιομέτρων μακριά από το μελισσοκομείο μας
Κάνουμε αύξηση των μελισσιών μας κόβοντας παραφυάδες από τα δυνατά μας μελίσσια. Ακόμη, μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρά μελισσάκια σε τριπλοκυψελίδια 3 χωρισμάτων, των τριών πλαισίων ή σε κυψέλες Αργώ των 4 χωρισμάτων, των 5 πλαισίων. Αυτές τις έχουμε για ενίσχυση ή αντικατάσταση βασιλισσών μέσα στο καλοκαίρι από τυχόν ατυχήματα κατά τις επιθεωρήσεις ή τις μεταφορές. 

"Τις παραφυάδες τις μεταφέρουμε σε απόσταση 3 χιλιομέτρων μακριά από το μελισσοκομείο μας."


Σφένδαμος (Acer sp), δίνει πάρα πολύ γύρη και νέκταρ

Έλεγχος για βαρρόα. Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε καταπολέμηση και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου στην βαρρόα τότε το μελίσσι μας θα έχει μεγάλα προβλήματα κατά το φθινόπωρο. Η βαρρόα αυξάνεται μέσα στο μελίσσι όσο αυξάνεται και ο γόνος. Αν δεν την καταπολεμήσουμε και αυξηθεί, το μελίσσι μας θα κλονιστεί πολύ σύντομα και δεν θα μαζέψει το μέλι που επιθυμούμε.

Μπορούμε να συλλέξουμε γύρη με την τοποθέτηση γυρεοπαγίδων στα δυνατά μας μελίσσια. Η λαδανιά (κουνούκλα), ο ασφόδελος και το ανοιξιάτικο ρείκι μπορούν να μας δώσουν σημαντικές ποσότητες αλλά και καλής ποιότητας γύρη. Αν έχουμε 10 μελίσσια και θέλουμε να κάνουμε γυρεοσυλλογή τότε ή βάζουμε σε όλα γυρεοπαγίδες και τις αφαιρούμε κάθε 4η ημέρα και τις επανατοποθετούμε μετά 2 ημέρες, ή τοποθετούμε στις μισές εναλλάξ και μετά απο 4 ημέρες αλλάζουμε τις γυρεοπαγίδες και τις τοποθετούμε στις άλλες μισές.


Ταξιανθία αγριαχλαδιάς ή γκορτσιάς (Pyrus spinosa)

Ανθοφορίες
Κατάλληλες ακόμη και για τρύγο (αν έχετε δυνατά ξεχειμωνιασμένα μελίσσια) είναι το πεύκο στο ανοιξιάτικο "βάρεμα" και οι πορτοκαλιές, που έχουν πλούσια νεκταροέκκριση και δίνουν άριστης ποιότητας μέλι. Ακόμη και το δενδρολίβανο αυτόν τον μήνα δίνει πολύ νέκταρ και γύρη.

Τα αρμυρίκια έχουν την τιμητική τους τον Απρίλιο, δίνοντας γύρη και νέκταρ. Οι ασφόδελοι, οι λαδανιές, η άγρια λεβάντα, ή ελαιοκράμβη και οι ιτιές είναι φυτά που βρίσκονται επίσης παντού, από Κρήτη μέχρι Χαλκιδική και Έβρο και από Άρτα μέχρι την Κω και την Ρόδο δίνουν νέκταρ και γύρη. Οι παπαρούνες επίσης είναι μια αρκετά καλή και πλούσια πηγή γύρης σε χρώμα μαύρο.

Πολλές επίσης οι βοηθητικές ανθοφορίες: γεμάτα τα λιβάδια από Κρέπις (γλυκοσυρίδες), Ταραξάκους, Μουσκάρι, Ιτιές, Σφένδαμους κλπ.

Γενικά ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης είναι καταπράσινος και λουλουδιασμένος, δίνοντας δουλειά πολύ στις μέλισσες και χαρά μεγάλη στους μελισσοκόμους.

Επιμέλεια: Κώστας Μυγδανάλευρος - Μελισσοκόμος
Πηγή κειμένου: melissomania.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια