Widget Recent Post No.

Διέγερση της βασίλισσας και χτίσιμο νέων κηρηθρών: Τεχνικές ανάπτυξης για δυνατά μελίσσια και παραφυάδες



Μια μέθοδος για διέγερση της βασίλισσας και χτίσιμο κηρηθρών ταυτόχρονα! Πολλοί μελισσοκόμοι συμβουλεύουν τους νέους να ταίζουν με αραιό σιρόπι 2 προς 1 (δηλαδή 2 λίτρα νερό και 1 κιλό ζάχαρη) και να δίνουν 300 γραμμάρια κάθε κάθε 1-2 ημέρες. Ένα τέτοιο σιρόπι σε τόσο μικρή ποσότητα δεν μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, πόσο μάλλον αν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε δυνατά τριόροφα μελίσσια και να κόψουμε πολλές παραφυάδες. Το αραιό σιρόπι δυσκολεύει πολύ ένα μικρό σμήνος στην εξάτμιση και είναι πολύ φτωχό σε θερμίδες. Ένα μελίσσι για να αυξήσει γόνο και να αναπτυχθεί χρειάζεται πολλές χιλιάδες θερμίδες σε ενέργεια, γύρη και μέλι.

Εκτός του ότι το αραιό σιρόπι δεν έχει μεγάλο αποτέλεσμα στο κτίσιμο των κηρηθρών και στην εκτροφή του γόνου, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι εμείς οι μελισσοκόμοι δεν μπορούμε να είμαστε κάθε 1-2 ημέρες στα μελίσσια. Ο μελισσοκόμος χρειάζεται να ταΐζει τα μελίσσια μια φορά κάθε 5-7 ημέρες και να βλέπει μέγιστο αποτέλεσμα! Αποτέλεσμα στο κτίσιμο των κηρηθρών και μεγάλη αύξηση γόνου στις μικρές παραφυάδες - αδύνατα μελίσσια έχει ο σημερινός χειρισμός με πυκνό σιρόπι αναλογίας 1 μέρος νερό 2 μέρη ζάχαρη.

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ταίζουν με σιρόπι αναλογίας 1 προς 1 όμως με διπλή ζάχαρη έχουμε και διπλό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο σιρόπι δηλαδή 2:1 (με πολύ ζάχαρη) το δίνουμε κυρίως το χειμώνα για το ξεχειμώνιασμα να φτιάξουν προμήθειες τα μελίσσια. Σαν πλεονέκτημα εκτός απο τα αποτελέσματα στα μελίσσια, το πυκνό σιρόπι δεν ξινίζει εύκολα διότι η ζάχαρη είναι φυσικό συντηριτικό. Τα μελίσσια εφόσον φέρνουν γύρη θα χρησιμοποιήσουν την ενέργεια που τους δίνουμε με καλύτερο τρόπο.

Δίνοντας πυκνό σιρόπι δίνουμε τροφή να ταϊστεί ο γόνος και άφθονη ενέργεια για να φτιάξουν νέες κηρήθρες. Ξέρετε ένα πλαίσιο γόνου χρειάζεται πολύ μέλι για να μεγαλώσει εφόσον οι μέλισσες εξαντλούνται να παράγουν βασιλικό πολτό, να τον θερμαίνουν και όλη τη περιποιήση που χρειάζεται. Επιπροσθέτως για ένα κιλό κερί χρειάζονται οκταπλάσια ποσότητα σε μέλι αλλά και γύρη. Για τις μικρές παραφυάδες μας λοιπόν αλλά και όσα μελίσσια δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν για οποιαδήποτε λόγω απο μια ανθοφορία μελιτοφορία μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο...


Το συγκεκριμένο σιρόπι είναι αναλογίας 3 μέρη ζάχαρη 1 μέρος νερό. Το έφτιαξα τόσο πυκνό τελείως δοκιμαστικά, και είδα μεγάλη διαφορά στα μελίσσια. Συγκεκριμένα έλιωσα και κάποιες παλιές μελισσοτροφές που είχα αγοράσει παλαιότερα, και δεν είχα προλάβει να τις δώσω στα μελίσσια! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια