Widget Recent Post No.

Έχω μια ορφανή παραφυάδα και ένα 7αρι πολύ δυνατό με βασιλισα: Τι πρέπει να κάνω;


Καλησπέρα, έχω μια ορφανή παραφυάδα που με το ζόρι κουνιέται και ένα 7αρι πολύ δυνατό με βασιλισα. Να αγοράσω και να βάλω βασίλισσα στο ορφανό και να περιμένω να πάρει τα πάνω του με τροφοδότηση η να τα κάνω συνένωση και να βάλω όροφο? Ευχαριστώ!
Απάντηση Ο.Μ:
Αυτή τη περίοδο (Απρίλιο) φίλε μου δεν ενώνουμε μελίσσια εφόσον χωρίζεις μια χούφτα και γίνεται 10άρι μελίσσι μέχρι το Καλοκαίρι. Το τι χειρισμό θα ακολουθήσεις εξαρτάται από την δυναμικότητα της παραφυάδας σου. Για παράδειγμα αν η παραφυάδα είναι ένα πλαισιάκι (με το ζόρι) καλό είναι να πάρεις άλλο ένα πλαίσιο με πλυθησμό απο το δυνατό σου μελίσσι και να το βάλεις μέσα. Αν θέλεις ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη μπορείς να διαλέξεις πλαίσιο που έχει σφραγισμένο γόνο έτοιμο να εκκολαφθεί. Δεν είναι δύσκολο για να το καταλάβεις. Απλώς δες ένα πλαίσιο που έχει μέλισσες που απελευθερώνονται απο το κελί τους. Αφού ενισχήσεις το μελίσσι μετά μπορείς να εισάγεις βασίλισσα με τον γνωστό τρόπο. Και τελικά έχεις κρατήσει και το δυνατό μελίσσι και την παραφυάδα!

 Αν είχες περισσότερα μελίσσια θα μπορούσες να δώσεις ένα σφραγισμένο κελί που έχεις μπολιάσει ή ένα κελί σμηνουργίας απο ένα μελίσσι που ετοιμαζόταν να σμηνουργήσει. Μια παραφυάδα με 1-2 πλαίσια πλυθησμού είναι ανίκανη να φτιάξει βασιλικά κελιά μόνη της. Για να κάνει ένα μελίσσι καλή βασίλισσα πρέπει να έχει τουλάχιστον 10 πλαίσια πλυθησμό και να είναι πολύ πολύ σφιχτό. Όσος περισσότερος ο πλυθησμός τόσο καλύτερη μάνα θα προκύψει απο αυτό το μελίσσι.

Ο μελισσοκόμος Γεράσιμος απαντάει...
γνομη μου-για να ενυσχισει την παραφιαδα είναι δωρο αδωρο.αν είναι 3 πλαισια μεχρι να βγάλει βασιλισσα(και τι βασιλισσα θα είναι αυτή από τρια πλαισια;)θα γονατισει τελειως -μη γηνει και αρενοτόκο!συνενωνεις με εφυμεριδα τα δυο σου μελισσια,φτιαχνεις ετσι ένα αξιοπτεπες μελισσι και παιρνεις πυθανων και λίγο μελακι από αυτό αν όλα πάνε καλα!μετα την ανοιξη αν εχεις ένα δυοροφο το κόβεις στη μέση-φιλικά Γεράσιμος από Αστακο!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια