Widget Recent Post No.

Μπορεί το μελίσσι να μπλοκάρει από τροφή και να μην έχει χώρο να γεννήσει η βασίλισσα;



Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου η υπερβολική τροφή που δίνουμε ξεπερνά την ποσότητα που μπορεί να καταναλώνει το μελίσσι και η βασίλισσα διακόπτει τη γέννας της εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Σπάνια έχει συμβεί να χαθεί μελίσσι με αυτό το τρόπο, όμως η διακοπή της γέννας είναι πολύ πιθανή όταν δίνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής συνεχόμενα, και ο γόνος είναι λίγος. Γενικά όταν ένα μελίσσι έχει πολλά πλαίσια γόνου που σημαίνει ότι έρχεται γύρη και νέκταρ απο έξω όση τροφή και αν δώσουμε καταναλώνεται. Όμως αν το μελίσσι δεν φέρνει γύρη η εκτροφή του γόνου μειώνεται.

Κατά αρχήν δεν είπαμε πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι 7 πλαισίων και δίνουμε τρία λίτρα σιρόπι τη μέρα χωρίς να κοιτάμε πόσο γόνο έχει τι αποθέματα φτιάχνει κλπ. Αν το μελίσσι παίρνει τόσο μεγάλη ποσότητα σιροπιού κάθε ημέρα και δεν έχει πολύ γόνο να το διαθέσει είναι φυσικό να αρχίσει να γεμίζει τις κηρήθρες σιρόπι πράγμα που αρχίζει να περιορίζει τη γέννα της βασίλισσας. Κάθε μέλισσα που εκκολάπτεται το κελί γεμίζει μέλι και η βασίλισσα δεν προλαβαίνει να το γεννήσει. Έτσι λοιπόν σε μικρό διάστημα μπορούμε να θανατώσουμε το μελίσσι μας εφόσον η βασίλισσα δεν θα έχει που να γεννήσει - μηδέν ανάπτυξη.

Το φαινόμενο του μπλοκαρίσματος με τροφή συμβαίνει κυρίως με τροφοδοσία σιροπιού και όχι ζυμαριού. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν βάλουμε 3 λίτρα σιρόπι το μελίσσι το παίρνει όλο κατευθείαν μέσα σε λίγες ώρες ενώ με τη βανίλια χρειάζεται πολλές μέρες για να καταναλωσεί ολόκληρη. Και ξέρετε όσο πιο αργά έρχεται η τροφή τόσο περισσότερη καταναλώνει ο πεινασμένος γόνος. Συνεπώς λέγοντας σας όλα αυτά θέλω να σας υπενθυμίσω να μην κάνετε υπερβολικές τροφοδοσίες χωρις να κοιτάτε την εξέλιξη που έχουν τα σμήνη. Διότι ενώ μερικές φορές έχουμε στόχο την ανάπτυξη τα αποτελέσματα μπορεί αν είναι τελείως διαφορετικά.

Πριν κλείσω την σημερινή ανάρτηση θέλω να σας πω ότι τα μελίσσια έχουν μεγάλη ανάγκη τις τροφοδοσίες μας για να ταίσουν τον γόνο και να αναπτυχθούν. Για παράδειμα αν δώσουμε τρία λίτρα σιρόπι (2 λίτρα νερό - 1 κιλό ζάχαρη) σε ένα καλό 10άρι μελίσσι με πολύ γόνο, το πιθανότερο είναι την επόμενη ημέρα να μην βρούμε ούτε μια σταγόνα αποθηκευμένη. Αν όμως βάλουμε πάλι τρια κιλά, και επαναλάβουμε για 4 συνεχόμενες ημέρες θα δούμε οτι το μέλι αποθηκεύεται και δεν καταναλώνεται. Γενικά η εμπειρία λέει ότι αν δώσουμε 3 λίτρα σιρόπι σε ένα 10άρι μελίσσι κάθε 4 ημέρες δεν προλαβαίνει να το αποθηκεύσει. Αλλά αυτό εξαρτάται και από τις προμήθειες που έρχονται από έξω.

Γενικά όταν τροφοδοτείτε τα μελίσσια να ρίχνετε και μια επιθεώρηση να βλέπετε αν όντως πιάνει τόπο το σιρόπι και αν ρίχνουν γόνους τα μελίσσια. Ο σωστός μελίσσοκόμος πρώτα βλέπει και μετά πράττει! Για να έχουμε ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει εσωτερικά...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια