Widget Recent Post No.

Φύγαμε για τα μελισσάκια, πρέπει να τροφοδοτήσω και να προσθέσω πλαίσια...



Μια ανάρτηση για μια όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα του Μαρτίου!
Ο Μάρτιος είναι Μήνας με πολλές αλλαγές... Ήλιος ζέστη αλλά και πολλές βροχές! Η βασίλισσα του μελισσιού ξυπνάει, και μας δείνχει τη δύναμη της! Οι επιθεωρήσεις αρχίζουν να πληθαίνουν, και ο μελισσοκόμος να αρχίζει να "τρελαίνετε". Ακόμα θυμάμαι ένα μελισσοκόμο, που με χιομουριστικό Ύφος, μου έλεγε, ότι την Άνοιξη θέλει να σμηνουργήσει, μαζί με τα μελίσσια του. Πάντα όταν το άκουγα γελούσα..

Ο βασικός χειρισμός των ημερών είναι η προσθήκη πλαισίων. Βάζουμε ενταντικά πλαίσια σε όλα μας τα μελίσσια, για να έχει χώρο να γεννήσει η βασίλισσα.  Εννοείται όταν θα πάμε στα μελισσάκια, πρέπει να τροφοδοτήσουμε και να προσθέσουμε πλαίσια, και μάλιστα με ιδιαίτερη φροντίδα στα αδύναμα μας μελίσσια. Η προσθήκη πλαισίων είναι μια υπόθεση που χαιρόμαστε να τη ζούμε κάθε χρονο. Εκεί που η αποθήκη μας γέμιζε με πλαίσια, τώρα σιγά σιγά αδειάζει. Και γεμίζουν με μέλισσες.



Η τροφοδοσία με αραιό σιρόπι για διέγερση είναι απαραίτητη. Και θα σας εξηγήσουμε αμέσως γιατί. Όταν δώσουμε σιρόπι στο μελίσσι, οι εργάτριες το διαμοιράζουν με τις προβοσκίδες τους σε κάθε γωνιά της κυψέλης. Όλες οι μέλισσες μαζί σαν "ενα σώμα" επεξεργάζονται το σιρόπι για να ταίσουν τον γόνο, και να το αποθηκεύσουν. Κατά τη διαδικασία αυτή αμέσως ενεργοποιούνται οι υποφαριγγικοί αδένες, και παράγουν βασιλικό πολτό. Η απότομη αύξηση στη παραγωγή βασιλικού πολτού, έχει σαν αποτέλεσμα η βασίλισσα να ταίζεται κυριολεκτικά με το ζόρι. Όπου και να πάει οι μέλισσες την περιποιούνται και την ταίζουν εφόσον έχουν μεγάλες ποσότητες μέσα τους. Η βασίλισσα ότι βάζει μέσα της, το παράγει σε αυγά, και έτσι απο τη 1η κιόλας ημέρα που θα ταίσουμε η γέννα αυξάνεται. Για να δούμε αποτελέσματα χρειάζονται τουλάχιστον 21 ημέρες που θα αρχίζει να σκάει ο γόνος. Όμως αν κάνουμε καλή δουλειά, δε ξέρω πως γίνετε, αλλά φαίνεται και νωρίτερα!

Οι βροχες δεν μας πιραζουν το Μάρτη. Τις χρειαζόμαστε περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο, και όλα εξαρτώνται απο αυτές. Το Μάρτη είναι η δίψα που έχει το χώμα για νερό! Όλα τα λουλούδια τρελαίνονται για νερό. Το νερο ειναι πλουτος να το ξερετε, αν βρεχει θα εχουν πολύ νέκταρ τα λουλουδια. Και ένα μυστικό απο ένα παλιό. "Όλες τις χρονιές που παράγεται το Ανοιξιάτικο μέλι, τα κλαριά έχουν βραχεί, και το έδαφος έχει χορτάσει απο νερό"



Τα πλαίσια που θα χρειαστούν τα μελίσσια μας είναι πολλά! Γενικά βάζουμε 1 πλαίσιο ανα 5 ημέρες. Και μόλις φτάσει 10άρι το μελίσσι βάζουμε 2 πλαίσια ανα 5 ημέρες. Αυτό σας το λέω στο περίπου για να καταλάβετε πως αναπτύσσετε ένα μελίσσι την Άνοιξη. Μέχρι τον Μάρτιο τις κηρήθρες τις βάζουμε έξω απο τον γόνο, ενώ τον Απρίλιο βάζουμε και σφήνες χωρίς κανένα πρόβλημα. Σφηνα εννοούμε όταν τοποθετούμε τη κηρήθρα μέσα στον γόνο πχ στο κέντρο. Έτσι τη γεννάει πιο γρήγορα η βασίλισσα... Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω απο 16 βαθμούς, το χτίσιμο των πλαισίων γίνεται ιδανικό για τις μέλισσες. Φυσικά όταν έχουμε κρύο οι μέλισσες δεν χτίζουν. Και το βασικό να υπάρχει μπόλικη τροφή!

Επίσης μια τελευταία λεπτομέρεια για σήμερα. Προσέχουμε όλα μας τα μελίσσια να έχουν προμήθειες μέσα, και τα στεφάνια πάνω απο τον γόνο να έχουν μέλια. Επίσης προσέχουμε να υπάρχει και γύρη μέσα στις κηρήθρες. Αν υπάρχουν όλα αυτά και έχουμε καλή βασίλισσα μέσα στο μελίσσι μας, φύγαμε απο θέμα ανάπτυξης. Και αυτά που έρχονται είναι ακόμα καλύτερα... Γιατί πάντα ξημερώνει μια πιο ωραία ημέρα, και για εμάς τους μελισσοκόμους είναι ένας βασικός κανόνας αυτός!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια