Widget Recent Post No.

Σούπερ μέθοδος για τοποθέτηση πατώματων στα μελίσσια νωρίς την ΆνοιξηΌπως έχουμε πεί η τοποθέτηση πατώματος νωρίς την Άνοιξη είναι ένας ριψοκίνδυνος χειρισμός. Όχι όμως πάντα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σηκώσουμε πάτωμα στο μελίσσι, ανάλογα με την εποχή. Πχ νωρίς την Άνοιξη δεν ανεβάζουμε γόνους επάνω, η αν θέλουμε μπορούμε σε σφιχτά μελίσσια να ανεβάσουμε 1 γόνο αντί για 2 γόνους. Σήμερα θα σας δείξουμε τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε εμείς και δείχνει αναλυτικά και ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης. Στην μέθοδο αυτή θα σας δείξουμε πως ανεβάζουμε πάτωμα χωρίς να ανεβάσουμε γόνους για νωρίς την Άνοιξη. Πάμε να τη δούμε λοιπόν!

Πως σηκώνουμε πάτωμα στα μελίσσια - Για νωρίς την Άνοιξη
Η μέθοδος έχει ως εξής. Αν ένα μελίσσι κατά τη περίοδο Φεβρουάριο -Μάρτιο δεκαρίσει, και έχει 8 γόνους, μπορούμε να κάνουμε το εξής. Συνήθως ένα 10άρι μελίσσι στα δύο ακρινά πλαίσια, έχει μέλια και γύρες. Επειδή αυτά τα πλαίσια συνήθως είναι μπλοκαρισμένα, εμείς θα τα πάρουμε και θα τα ανεβάσουμε στο πάτωμα, και στη θέση τους θα βάλουμε άδεια πλαίσια κτισμένα ή άκτιστα. Πχ. Σε ένα 10άρι μελίσσι παίρνουμε το 1ο πλαίσιο και το 10ο πλαίσιο, και τα αντικαθιστούμε με άδεια που έχουμε πάρει απο την αποθήκη. Τα δύο πλαίσια που πήραμε απο το μελίσσι με το μέλι και τη γύρη, τα αφήνουμε στο πάνω μέρος της κυψέλης στο πάτωμα. Μπορούμε να βάλουμε και επιπλέον πλαίσια στο πάτωμα, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μελίσσι μπορεί να αργήσει να ανέβει στο πάτωμα.

Γενικά ο χειρισμός αυτός είναι πολύ καλός για δύο λόγους:
1. Δίνουμε χώρο στη βασίλισσα να γεννήσει, ξεμπλοκέρνουμε το μελίσσι
2. Ο νέος χώρος που αισθάνεται το μελίσσι με το πάτωμα, προλαμβάνει τη σμηνουργία αργότερα

Όταν σηκώσουμε το πάτωμα με αυτό το τρόπο, συνήθως είναι το 1ο βήμα. Μερικές φορές δεν ανεβαίνει το μελίσσι να γεννήσει εύκολα, με αυτό το τρόπο. Γι αυτό 1 εβδομάδα μετά αν δεν έχει ανέβει το μελίσσι επάνω, ανεβάζουμε και 1-2 γόνους, έτσι ώστε να εξαναγκάσουμε τη βασίλισσα να έρθει επάνω. Αν ανεβάσουμε γόνους η βασίλισσα θα έχει το τέλειο δέλεαρ για να γεννήσει και στο πάτωμα. Γενικά η στιγμή που η βασίλισσα ανεβαίνει στο πάτωμα έχουμε "Εκρηξη ανάπτυξης" επειδή η βασίλισσα βρίσκει άπλετο χώρο, και γεννάει στο μέγιστο χωρίς να ψάχνει... Όλες οι κηρήθρες είναι άδειες και οι μέλισσες τις έχουν στρωμένο το έδαφος!

Εδώ βλέπουμε ένα παράδειγμα πως σηκώνει το πάτωμα ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης. Έχουμε αυτό το 10άρι μελίσσι. Δεν είναι ΠΟΛΥ σφιχτό, και ο πιο αποδοτικός τρόπος να σηκώσουμε το πάτωμα είναι όπως περιγράψαμε παραπάνω. Δηλαδή σηκώνοντας μέλια και όχι γόνους. Ο λόγος που δεν σηκώνουμε γόνους είναι επειδή ο Μάρτης κάνει σκαμπανευάσματα, και ο γόνος μπορεί να κρυώσει με μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας...
Παίρνουμε τα δύο ακρινά πλαίσια....


Στη συνέχεια μπορούμε να βάλουμε και άλλα χτισμένα πλαίσια στο επάνω μέρος. 

Δείτε και το βιντεάκι όπου φαίνονται όλα με κάθε λεπτομέρεια απο τη μέθοδο...

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Τοποθέτηση ορόφων: Κάποιες χρονιές που δεν είχα πολλά κτισμένα πλαίσια τοποθετούσα στον κάθε όροφο από 5 πέντε κτισμένα πλαίσια στο κέντρο του κάθε ορόφου. Δεν πείραζα καθόλου την γονοφωλιά. Εξάλλου δεν πρέπει να πειράζουμε την γονοφωλιά όπως την έχει οργανωμένη το κάθε μελίσσι. Δεν ανεβάζουμε ούτε γόνους αλλά ούτε και τα δύο ακρινά πλαίσια με τις γύρες και τα μέλια. Λίγο λίγο η βασίλισσα, κατά την κρίση του μελισσιού, αρχίζει να γεννάει στο κάτω μέρος των πλαισίων του ορόφου ώστε ο γόνος του ορόφου να είναι συνέχεια της σφαίρας του γόνου της γονοφωλιάς και με τον καιρό, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και έρχονται πολλά μέλια, επεκτείνεται η γέννα και στο υπόλοιπο μέρος των πλαισίων του ορόφου. Όταν έρθουν τα πολλά μέλια αρχίζουν τα μελίσσια να κτίζουν και τοποθετούμε άκτιστα πλαίσια δεξιά και αριστερά των πλαισίων του ορόφου. Όταν έχουμε αφθονία κτισμένων πλαισίων τότε τοποθετούμε τους ορόφους συμπληρωμένους με πλαίσια. Αν είναι προχωρημένη Άνοιξη τότε μόνο μπορούμε να ανεβάσουμε στους ορόφους τους δύο ακραίους γόνους από την γονοφωλιά και να συμπληρώσουμε τα δύο κενά με κτισμένα πλαίσια και όχι άκτιστα. Είναι αντιορθολογικό να συμπληρώσουμε με δύο άκτιστα πλαίσια τα δύο πλαίσια γόνου που αφαιρέσαμε από την γονοφωλιά. Στη συνέχεια, προχωρόντας η ανάπτυξη των μελισσιών, κάνουμε τις επιβαλόμενες επεμβάσεις όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα του κάθε μελισσοκόμου. Καλό βράδυ και καλή Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα είδα το βίντεο. Γιατί πειράζεις τη γονοφωλιά. Ενώ είναι οργανωμένο το μελίσσι, το αποδιοργανώνεις στο ξεκίνημα της Άνοιξης. Βάλε στον όροφο δύο πλαίσια με μέλι από την αποθήκη και άλλα τρία ή τέσσερα κτισμένα πλαίσια και έληξε το θέμα. Μπήκε όροφος στο μελίσασι. Από εδώ και στο εξής την κατάσταση την διαχειρίζεται το μελίσσι. Αυτό θα αποφασίζει για τις περεταίρω κινήσεις του. Θα το ελέγχουμε περιοδικά για να παρακολουθούμε την εξέλιξή του. Και μόνο οπτικά είναι ένας καλός έλεγχος. Ανοίγουμε το μελίσσι, βλέπουμε και αμέσως το κλείνουμε όταν δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι, για να κάνουμε έλεγχο σε όσο μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών. Και άλλο λάθος που κάνεις. Τα δύο πλαίσια που ανέβασες στον όροφο γιατί τα έσπασες παρεμβάλοντας κτισμένο άδειο πλαίσιο. Το επιχείρημα που χρεισιμοποιείς δεν ευσταθεί. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!