Widget Recent Post No.

Κόβωντας παραφυάδες μισό μέτρο δίπλα από τα μελίσσια: Για διπλασιασμό του μελισσοκομείου μας


Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να πολλαπλασιάσουμε τα μελίσσια μας και να φτιάξουμε δυνατές παραφυάδες. Αυτή η μέθοδος έρχεται από έναν πολύ έμπειρο μελισσοκόμο που την έχει εφαρμόσει πολλές φορές με μεγάλη επιτυχία. Στην ερώτηση που του θέσαμε "Ποια μέθοδο προτείνεις για κόψιμο παραφυάδων χωρίς μετακινήσεις, για ερασιτέχνες μελισσοκόμους" μας έδωσε τη συγκεκριμένη μέθοδο που έχει εφαρμόσει πολλές φορές...

"Παίρνεις επί τόπου τον λαό με τους γόνους που θες, τα τοποθετείς σε άδεια Κυψέλη και την τοποθετείς στη θέση του μελισσιού που πήρες τα τελάρα με τον λαό. Στη συνέχεια μετακινείς μισό μέτρο δίπλα το μητρικό μελίσσι και το γυρίζεις 180 μοίρες κατεύθυνση (να κοιτάει πίσω).  Ετσι κερδίζεις όλες τις συλλέκτριες και φτιάχνεις επί τόπου μια πολύ καλή παραφυάδα και οι μέλισσες που θα φύγουν από τη μητρική θα αναπληρωθούν πολύ γρήγορα απο τον γόνο που εκκολάπτεται".

Η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματικοί και έχει δύο οφέλη. Το πρώτο είναι οτι κερδίζουμε ένα επιπλέον πολύ καλό μελίσσι και το δεύτερο ότι προλαμβάνουμε τη σμηνουργία ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Μόλις χαθούν οι συλλέκτριες τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας θα κοπούν αυτομάτως απο την βασίλισσα. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η παραφυάδα να έχει ανοιχτό γόνο (μικρά σκουληκάκια) για να φτιάξει καινούργιες βασίλισσες.

Αν δούμε την επόμενη ημέρα ο πλυθησμός είναι περισσότερος απο τα πλαίσια που βάλαμε προσθέτουμε περισσότερα. Αφήνουμε το μελίσσι τουλάχιστον 25 ημέρες για να φτιάξει καινούργια μάνα να γονιμοποιηθεί και να γεννήσει.

Δείτε και ένα μίνι σκίτσο από τη μέθοδο...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια