Widget Recent Post No.

Σημαντική συμβουλή για τα πατώματα στα μελίσσια, αυτή τη περίοδο...



Παρουσιάζοντας τη μέθοδο για την τοποθέτηση πατωμάτων χωρίς να ανεβάσουμε γόνους, μόνο με χτισμένες κηρήθρες, ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης έκανε μια πολύ σημαντική παρατήρηση, την οποία δημοσιεύουμε για να γνωρίζουν όλοι οι μελισσοκόμοι.


Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να πάρουν όλα μας τα μελίσσια πάτωμα. Η μπορεί να συμβεί μερικά μελίσσια ενώ αναπτύσσονται καλά, κάποια στιγμή να "κλατάρουν" και να μην επεκταθεί ο πλυθησμός τους. Πχ έχουμε ένα 4άρι μελίσσι το Γενάρη. Αυτό αναπτύσσετε και γίνετε 9άρι τον Απρίλη, και μετά σταματάει δηλαδή δεν αναπτύσσετε περισσότερο. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί να βάλουμε πάτωμα, και το μελίσσι να μη προχωρήσει επάνω. Αυτό συμβαίνει λόγω τις βασίλισσας. Υπάρχουν μερικές βασίλισσες κάθε χρόνο, που δε τραβάνε... Η συμβουλή ενός παλιού μελισσοκόμου λέει "Το μελίσσι θα δείξει τη δύναμη του την Άνοιξη. Μόνο τότε ο μελισσοκόμος μπορεί να αξιολογήσει, μια καλή ή μια κακή βασίλισσα".
Πάνω σε αυτό το θέμα μας έγραψε λίγα λόγια ο Επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης....

Καλησπέρα Χάρη και σ'ευχαριστώ για την ωραία ανάλυση.
Θέλω μόνο να σου πω ένα σημείο που το βλέπω διαφορετικά.
Επειδή πολλές φορές η βασίλισσα έχει (φάει τα ψωμιά της), κοινώς δεν μπορεί να ανέβει στο πάτωμα γιατί δεν μπορεί να το υποστηρίξει, δεν ανεβάζω γόνο σε αυτά τα μελίσσια ποτέ.
Αυτά τα μελίσσια αντίθετα τα κόβω και τοποθετώ γονιμοποιημένες βασίλισσες.
Θέλω να πω δηλαδή ότι οι βασίλισσες που δεν ανεβαίνουν μόνες τους έχουν το λόγο τους κι εγώ σαν μελισσοκόμος έχω τους αντίστοιχους χειρισμούς.

Ο Πέτρος Ηλιάδης, όπως μας αναφέρει, δεν "ζορίζει" τα μελίσσια που δε τραβάνε. Δηλαδή όσα μελίσσια δεν εχουν καλή βασίλισσα, δεν θα τα "ζορίσει" ανεβάζοντας γόνους επάνω. Σε όλα τα μελισσοκομεία κάθε χρόνο υπάρχουν μερικά κακά μελίσσια. Αυτά τα μελίσσια το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα κόψουμε σε παραφυάδες. Δηλαδή... Πχ απο τα 100 μελίσσια τα 15 δεν μας ικανοποιεί η ανάπτυξη τους. Αυτά τα μελίσσια θα τα διαθέσουμε για πολλαπλασιασμό, την Άνοιξη.

Το μυστικό όταν κόβουμε παραφυάδες είναι να προσέχουμε τα γονίδια που θα μεταφέρουμε. Πχ στη περίπτωση των "αχρηστων" μελισσιών μας, δεν πρέπει να αφήσουμε να φτιάξουν δικές τους βασίλισσες. Καλύτερα να τους δώσουμε έτοιμα βασιλοκελιά, για να είμαστε σίγουροι ότι θα γεννηθούν βασίλισσες απο επιλεγμένη βασιλοτροφία.

Πως διαχειρίζομαι εγώ, τα μελίσσια που δεν παίρνουν πάτωμα...
Αφού διαπιστωθεί ότι το μελίσσι έχει μείνει πολύ πίσω στην ανάπτυξη, και υπάρχει καθαρά θέμα με τη βασίλισσα πχ παλιά μάνα, ταλαιπορημένη μάνα, τραυματισμένη κλπ... Τότε υπάρχουν δύο επιλογές
1. Την σκοτώνουμε και αντικαθιστούμε με νεά μάνα
2. Κόβουμε παραφυάδες απο αυτό το μελίσσι

Και ένα τελευταίο μυστικό. Όταν έρθει η Άνοιξη, πάντα προσπαθούμε να αυξήσουμε το μελισσοκομείο μας φτιάχνοντας παραφυάδες. Πολλοι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξάνουμε τα μελίσσια μας κατά 50% έτσι ώστε να πετύχουμε το εξής... Οι νέες παραφυάδες που φτιάξαμε να είναι τα μελίσσια της επόμενης χρονιάς, και τα υπόλοιπα μελίσσια αυτά που θα "ταλαιπορήσουμε" στο έλατο στο πεύκο στο θυμάρι κλπ... Οι παραφυάδες που θέλουμε για την επόμενη χρονιά, τις κρατάμε ξεκούραστες, με νέες γερές βασίλισσες, και έτσι πετυχαίνουμε μέγιστες αποδόσεις στη παραγωγή μας.

Για να διαβάσετε για τη μέθοδο που λέμε στην ανάρτηση όπου προσθέτουμε πάτωμα χωρίς να ανεβάσουμε γόνους, πατήστε το σύνδεσμο...
Σούπερ μέθοδος για τοποθέτηση πατώματων στα μελίσσια νωρίς την Άνοιξη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια