Widget Recent Post No.

Ο απόλυτος χειρισμός ανάπτυξης μελισσιών τον Φεβρουάριο: Τον εφαρμόζουν μεγάλοι μελισσοκόμοι!!!



Ο καιρός είναι ακόμα κρύος, και η θερμοκρασία πέφτει αρκετά το βράδυ. Όμως η μέρα μεγαλώνει και τα μελίσσια παίρνουν το ερέθισμα για να αυξήσουν σιγά σιγά τον γόνο τους, εφόσον αρχίζει να τους μυρίζει Άνοιξη! Η άνοιξη είναι η εποχή που τα μελίσσια τρελαίνονται σε θέμα ανάπτυξης, μπορούν να γεμίσουν ακόμα και σε 4ορόφους μέλισσες, δηλαδή πάνω απο 30.000 μέλισσες συνολικά. Ωστόσο μεγάλο ρόλο στο να πετύχουμε μέγιστη ανάπτυξη, είναι οι χειρισμοί που κάνουμε την πρώιμη Άνοιξη, δηλαδή τώρα. Τα μελίσσια δεν είναι ακόμα έτοιμα για προσθήκες πατωμάτων πλαισίων, τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Υπάρχει όμως ένα στρατηγικός χειρισμός που εφαρμόζεται κατα κόρον απο τους επαγγελματίες μελισσοκόμους, και κανένας δε το λέει.
Επειδή ξέρω ότι 1000 λόγια είναι μια φωτογραφία, θα σας δείξω μια εικόνα για να καταλάβετε το σημαντικότερο χειρισμό που κάνουμε τον Φεβρουάριο αλλά και τον Μάρτιο για μέγιστη ανάπτυξη των μελισσιών χωρίς κανένα ρίσκο. Βλέπετε αυτό το πλαίσιο;



Είναι ένα μελίσσι που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες περίπου την εκτροφή γόνου. Όπως βλέπουμε και μόνο απο αυτό το πλαίσιο, η βασίλισσα είναι καλή και θέλει να επεκτείνει τον γόνο της. Τι κάνουμε λοιπόν για να βοηθήσουμε τη βασίλισσα να γεννήσει; Μα φυσικά σπάμε τη σφράγηση, του μελιού που βρίσκετε στο στεφάνι πάνω απο τον γόνο. Δηλαδή όσο μέλι είναι σφραγισμένο γύρω απο τον γόνο, χρειάζεται με το ξέστρο, να δημιουργήσουμε "μικρές πληγές" όχι πολύ μεγάλες, οι οποίες αμέσως θα δώσουν εντολή στις μέλισσες να ανοίξουν χώρο. Δηλαδή με απλά λόγια παίρνουμε με το ξέστρο και ξεσγαλάμε τη σφράγηση του μελιού, σε πολλά σημεία, χωρίς φυσικά να χυθεί μέλι, δεν πιέζουμε πολύ ελάχιστα, ίσα να δημιουργηθούν πληγές στο κερί. 

Στη φωτογραφία βλέπουμε με τα βελάκια που πρέπει να τρυπήσουμε το σφραγισμένο μέλι για να αυξήσει την γέννα της η βασίλισσα. Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός χειρισμός στις αρχές της Άνοιξης


Μόλις οι μέλισσες δούν πληγωμένη τη κηρήθρα τους, αμέσως ρουφούν το μέλι, αδειάζουν το χώρο, και επιδιωρθώνουν τις "ατασταλίες" που κάναμε εμείς με το ξέστρο. Αμέσως λοιπόν έχουμε δύο πλεονεκτήματα, με ένα σμπάρο δύο τριγώνια που λέμε:
1. Η βασίλισσα βρίσκει άδειο χώρο να επεκτείνει τη γέννα της ακόμα περισσότερο
2. Οι προμήθειες που απελευθερώθηκαν, και το μέλι που μετακινήθηκε είναι πλέον διαθέσιμο για κατανάλωση. Οι μέλισσες άλλωστε συνηθίζουν να μη σπαταλάνε εύκολα το σφραγισμένο μέλι, ενώ το ανοιχτό πάντα το τρώνε με μεγάλη ευκολία.

Φυσικά όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημα, είναι ότι δεν παίρνουμε κανένα ρίσκο, ως προς τη ψύξη του γόνου. Δηλαδή σπάζοντας τη σφράγηση απλώς ωθούμε τη βασίλισσα να γεννήσει περισσότερο, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να κρυώσουν οι μέλισσες. Αυτό το τόνισε ιδιαίτερα και ένας πολύ μεγάλος μελισσοκόμος σε σεμινάριο που έγινε, και όπως είχε πεί είναι ο πιο ασφαλής χειρισμός για πρώιμη ανάπτυξη. Η προσθήκη πλαισίων για να γεννήσει η βασίλισσα ακόμα και στην άκρη του γόνου, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα νωρίς την Άνοιξη. Έχετε σίγουρα τις παροιμίες:
1. Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μα κι αν δώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει 
2. Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης

Με λίγα λόγια τόσο τον Φεβρουάριο, όσο και τον Μάρτιο ο καιρός μπορεί να γυρήσει, και εκεί που επικρατούσε Άνοιξη και ζέστη, να γυρήσει σε κρύο με βορεινούς ανέμους. Συνεπώς δεν πρέπει να ανοιγόμαστε με τα μελίσσια προσθέτοντας πλαίσια. Πρέπει να έχουμε υπομονή και αν εφαρμόζουμε σωστούς χειρισμούς χωρίς επιπόλαιες κινήσεις!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια