Widget Recent Post No.

Μέλισσες χτίζουν πάνω σε ιερές εικόνες Αγιών: Ισχυρισμός παραπλανητικός και ψευδής;



Όλοι θυμόμαστε το θαύμα που είχε γίνει, όπου οι μέλισσες άφηναν ανέπαφα τα πρόσωπα των αγίων, χτίζοντας με κερι όλο το υπόλοιπο μέρος της εικόνας. Όπως παρατηρούμε, οι μέλισσες χτίζουν το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας, αφήνοντας πάντα το πρόσωπο άθικτο. Ενδεικτικά μερικές εικόνες....







Ωστόσο πρίν λίγες ημέρες, διάβασα μια ανάρτηση, όπου αναφέρει κατηγορηματικά, ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί και ψευδής. Εγώ σαν μελισσοκόμος, θεωρώ την μέλισσα ένα έντομο ευλογημένο, και έχω δεί πολλά θαύματα να συμβαίνουν στο μελισσοκομείο μου, και δε θα μπορούσα να μη πιστέψω ακόμη ένα απίστευτο γεγονός. Ξέρουμε ότι ο κόσμος τους είναι απλώς μαγικός. Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα οι απόψεις διίστανται, και ήθελα να σας παραθέσω τα όσα γράφτηκαν, (να ακούγεται και ο αντίλογος), ανεξάρτητα από τι πιστεύω ο ίδιος. Διαβάστε λοιπόν τα όσα γράφτηκαν...

Η σελίδα ellinikahoaxes.gr γράφει...
Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι μέλισσες «σεβάστηκαν» πρόσωπα Αγίων σε εικόνες που επικολλήθηκαν σε κυψέλες και δεν τα “ακούμπησαν”, αλλά ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός και ψευδής.

Ισχυρισμός:
Oι μέλισσες «σεβάστηκαν» τα πρόσωπα των Αγίων και τα άφησαν ακάλυπτα.

Συμπέρασμα:
Οι μέλισσες δεν “έχτισαν” πάνω στα πρόσωπα των αγίων καθώς οι εικόνες κάλυπταν το τυπωμένο ανάγλυφο μοτίβο, που δρα σαν οδηγός για την ολοκλήρωση της κηρήθρας.


Ενδεικτικά ιστολόγια που εντοπίσαμε το δημοσίευμα: newsthessaloniki , melissocosmos, diakonima.gr, doxaorfanakigreece.home.blog, ieramonopatia.gr, diaforetiko.gr, και agioskonstantinoschalkida.gr



Παλαιότερο δημοσίευμα:



Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του υπό εξέταση ισχυρισμού είναι καλό να εξετάσουμε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις κυψέλες των μελισσιών. Μέσα σε κάθε κυψέλη υπάρχει ένα σύστημα από ξύλινα πλαίσια. Οι μελισσοκόμοι συνήθως αγοράζουν φύλλα από καθαρό κερί μέλισσας, τα οποία τα στερεώνουν πάνω σ΄αυτά τα κινητά πλαίσια.

Τα φύλλα αυτά έχουν «τυπωμένα» ανάγλυφα, ένα μοτίβο το οποίο λειτουργεί σαν οδηγός χτισίματος για τις μέλισσες.



Σε κάθε κηρήθρα υπάρχουν κι από τις δυο πλευρές εξάγωνα κελιά. Το εξάγωνο σχήμα είναι εκείνο που, με ακριβείς μαθηματικούς υπολογισμούς, εκμεταλλεύεται κατά τον πιο αποδοτικό τρόπο μια επιφάνεια.


Έτσι, οι μέλισσες, με βάση την αρχή κατανάλωσης λιγότερης ενέργειας, επιλέγουν να χτίζουν μόνο στους επιθυμητούς, κινητούς, χώρους που τους παρέχουν οι μελισσοκόμοι κι όχι ανεξέλεγκτα. Ο μελισσοκόμος μπορεί κατόπιν να αφαιρεί αυτά τα πλαίσια, χωρίς να τα καταστρέφει, να παίρνει το μέλι (με φυγοκέντριση) και να τα επανατοποθετεί πίσω στην κυψέλη για να τα επαναχρησιμοποιήσει κάποιες φορές ακόμη.

Επομένως οι μέλισσες χτίζουν τις κερήθρες τους πάνω σε μια προδιαμορφωμένη πλάκα από κερί, που τοποθετούν οι μελισσοκόμοι ώστε να τις διευκολύνουν (αλλιώς τη φτιάχνουν μόνες τους εξαρχής) για να μην χάνουν χρόνο.

Εάν τυχόν κάποιος επιχειρήσει να τους κόψει, με οποιονδήποτε τρόπο, την επαφή με το κερί, είτε γιατί έχει τοποθετήσει εκεί μια εικόνα κάποιου Αγίου, είτε μια εικόνα οποιουδήποτε άλλου, είτε με κάποιο άλλο αντικείμενο οι μέλισσες θα αποφύγουν να “χτίσουν” εκεί (τουλάχιστον προσωρινά).

Για παράδειγμα το ιστoλόγιο bees, πριν από 2 χρόνια περίπου επιχείρησε να κολλήσει σε μια από τις πλάκες μια εικόνα του Κιμ Γιονγκ Ουν.



Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περιγράψαμε ήδη, οι μέλισσες “έχτισαν” το υπόλοιπο πλαίσιο αφήνοντας άχτιστη την περιοχή γύρω από τη φωτογραφία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι μέλισσες “σεβάστηκαν” το πρόσωπο του Κιμ και το άφησαν ανέπαφο, αλλά ότι έτσι λειτουργούν φυσικά τα πράγματα.



Κενά όμως μπορεί να δημιουργηθούν ακόμη κι όταν τα γαλβανισμένα σύρματα από σίδηρο ή αλουμίνιο που υπάρχουν στα πλαίσια δεν είναι καλά κεντραρισμένα κι ενσωματωμένα στο φύλλο κεριού, όπως στην πιο πάνω φωτογραφία .

Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν πρόσωπα σε φωτογραφίες, αλλά κάνουν τη δουλειά που είναι προκαθορισμένη από τη φύση τους, επιλέγοντας να σπαταλήσουν όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους, αφήνοντας εκτός του χτισίματος τον χώρο της εικόνας. Επιπρόσθετα, ουσίες που περιέχονται στα χρώματα των εικόνων θα μπορούσαν να έχουν απωθητική επίδραση.

Επομένως, ο ισχυρισμός ότι οι μέλισσες αναγνωρίζουν και σέβονται τις εικόνες των Αγίων γι΄αυτό δεν χτίζουν πάνω τους δεν ευσταθεί.

Νεότερη προσθήκη της 4/12/2019.

Μελισσοκόμος και φίλος της ιστοσελίδας, μας έστειλε σήμερα στο email μας την παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή
https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/12/03/bees-avoid-saints-faces-respect-fake/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια