Widget Recent Post No.

Η Ελλάδα ζητά αναθεώρηση της νομοθεσίας στην ετικέτα μελιού...


Ένα φλέγων ζήτημα σήμερα στο blog Ορεινή Μέλισσα
16 Χώρες, μαζί και η Ελλάδα, ζητούν απο την ευρωπαική Ένωση την αναθεώρηση των κανόνων στην ετικέτα μελίού, όπως πχ η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης, εφόσον τα τελευταία χρόνια η καταστροφή στην αγορά των ντόπιων προιόντων είναι αλόγιστη. Συμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο ποσοστό του μελιού που κυκλοφορεί στην Ελληνική Αγορά, είναι κινέζικο, το οποίο στη συνέχεια ανακατεύεται με άλλα μέλια, και στο τέλος ονομάζεται μέλι απο Ε.Ε, εφόσον εισάγεται απο άλλες χώρες. Μέλια διηθημένα χωρίς χωρα προέλευσης.... Με ανυπολόγιστη ζημιά στην τοπική αγορά...


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση...
Η κοινή δήλωση 16 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναφορικά με την επισήμανση της προέλευσης στην περίπτωση των μειγμάτων μελιού, έκαναν την Κομισιόν να «ξανασκεφτεί» το ζήτημα της μη πλήρους και υποχρεωτικής αναγραφής των χωρών προέλευσης, καθώς και των ποσοστών συμμετοχής των ποσοτήτων τους στα μείγματα μελιού που διακινούνται εντός της κοινότητας.


Πρόκειται για ένα κείμενο που συνυπογράφουν τα κράτη-μέλη: Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Κύπρος, Εσθονία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα από την πορτογαλική και τη σλοβένικη
αντιπροσωπεία.

Αυτή η κοινή δήλωση ήρθε μόλις μερικές ημέρες μετά την απάντηση του νέου Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σε σχετική ερώτηση της Ισπανίδας ευρωβουλευτή Κλάρα Αγκιλέρα, όπου ο ίδιος δήλωνε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι επαρκής στο ζήτημα της επισήμανσης του προϊόντος.

Τα όσα επισήμαναν οι υπουργοί των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο Υπουργών, φαίνεται ότι τελικά μετέπεισαν τον επίτροπο, ο οποίος αναγνώρισε την κρισιμότητα του ζητήματος από τις τοποθετήσεις των ομιλητών που «θα πρέπει να τεθεί ως υψίστης προτεραιότητας, βελτιώνοντας την πληροφόρηση των καταναλωτών». Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μάλιστα, παρότι δεν άπτεται των δικών του αρμοδιοτήτων, εφόσον υπάγεται στο χαρτοφυλάκιο της Στέλλας Κυριακίδου, επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των τροφίμων, σημείωσε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του διαλόγου για τη νέα στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ζητούν δίκαιο ανταγωνισμό για τους παραγωγούς και επαρκή πληροφόρηση των καταναλωτών

Αθέμητος ανταγωνισμός από φθηνότερα εισαγόμενα μέλια, ζητήματα νοθείας και απάτης που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών, ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, αλλά και δικαίωμα των καταναλωτών στην ενημέρωση και μάλιστα για ένα προϊόν που μπορεί να έχει σημαντική διαφορά τιμής λόγω των φθηνότερων εισαγόμενων, είναι μερικά από όσα διατυπώθηκαν κατά τις τοποθετήσεις των ομιλητών.

«Η επισήμανση θα πρέπει να εναρμονιστεί εξασφαλίζοντας δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών» υπογράμμισε η σλοβένικη αντιπροσωπεία, υποστηρίζοντας ότι η ξεκάθαρη επισήμανση θα μπορούσε να είναι σημείο-κλειδί στην Πράσινη Συμφωνία και ένα σημαντικό σημείο της νέας στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ο Έλληνας υπουργός, Μάκης Βορίδης κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη σύνδεση που έχει η χώρα προέλευσης με την ποιότητα του προϊόντος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλι που παράγεται εντός ΕΕ, ενώ, από πλευράς Ιταλίας, η υπουργός, Τερέζα Μπελανόβα, μίλησε για την ανάγκη ελέγχων των εισαγωγών από χώρες όπου οι ποιοτικές προδιαγραφές δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πηγή ypaithros.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια