Widget Recent Post No.

NOZEVIT + για τη Νοζεμίαση. Βήμα βήμα η θεραπεία στα μελίσσια...


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη. Ανάρτηση του 2018
Χρήση NOZEVIT + για καταπολέμηση Νοζεμίασης

Αισίως φτάσαμε και στο 2018!

Μετά από αρκετό καιρό αξιώνομαι να κάνω και πάλι μια ανάρτηση.
Τελείωσαν οι εργασίες στις ελιές και οι έξτρα υποχρεώσεις που είχα το τελευταίο διάστημα, τώρα είναι η εποχή που δειλά-δειλά αρχίζουν τα μελίσσια να χρειάζονται και πάλι περισσότερη φροντίδα.

Το πρώτο άνοιγμα της νέας χρονιάς έγινε ήδη εδώ στα νότια μια ηλιόλουστη ημέρα του Γενάρη και για να προστατευτούν τα μελίσσια από τη νοζεμίαση αποφάσισα φέτος αντί για θυμόλη που έβαζα όλα τα προηγούμενα χρόνια, να δοκιμάσω το NOZEVIT + για πρώτη φορά.

Η θεραπεία ήταν αφορμή για να καταγράψω τη διαδικασία εφαρμογής του, ώστε έτσι να γίνει παράλληλα και η πρώτη μελισσοκομική ανάρτηση του 2018...



Το Nozevit + είναι η εξέλιξη του απλού Nozevit, αναφέρεται στη συσκευασία του ότι παρασκευάζεται αποκλειστικά από φυσικά συστατικά με προσθήκη βιταμινών , αιθέριων ελαίων και κιτρικού οξέος.
Υπόσχεται ότι ως συμπλήρωμα διατροφής των μελισσών βοηθά στη καταπολέμηση της Νοζεμίασης (Nozema) που προκαλείται από την Nozeme apis και Nozeme ceranae.


Κυκλοφορεί σε συσκευασίες 50ml, 200ml, 500ml, 1L, 5L και διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Μελισσοκομικό εργαστήρι Κρήτης Ε.Π.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Μετά το άνοιγμα του διατηρείται στο ψυγείο, οπότε ανάλογα με τον αριθμό των κυψελών που έχουμε και το σύνολο των θεραπειών που θέλουμε να κάνουμε στο άμεσο χρονικό διάστημα, διαλέγουμε και τη κατάλληλη συσκευασία που ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Εμπεριέχεται στη συσκευασία δοσομετρητής για την ακριβή μέτρηση της ποσότητας που χρειαζόμαστε....



και οδηγίες χρήσης...



Προτείνεται 1 ml ανά αποικία μελισσών με ένα από τους ακόλουθους τρόπους:

1. Σε σιρόπι ζάχαρης: προσθέστε 1 ml Nozevit + σε 200 ml σιρόπι ζάχαρης (σε αναλογία 1:1),

2. Σε ζυμάρι από μέλι και ζάχαρη: προσθέστε 1 ml Nozevit+ σε 500 γραμμάρια,

3.Με ψεκασμό: προσθέστε 1 ml Nozevit + σε 200ml σιρόπι ζάχαρης και με αυτό ψεκάζουμε τις μέλισσες στην κυψέλη.

Ανεξάρτητα του τρόπου θεραπείας, προτείνεται να γίνεται εφαρμογή 2 φορές την Άνοιξη και 2 φορές το Φθινόπωρο με διάλειμμα 10 ημερών.

Σε μεγαλύτερη προσβολή της ασθένειας, προτείνεται πιο συχνή εφαρμογή.

Διάλεξα να τις ψεκάσω σαν τρόπο εφαρμογής για πρώτη φορά...

Έφτιαξα σιροπάκι 1:1 , γέμισα πλαστικά μπουκάλια νερού με αναλογία 7,5 ml Nozevit για κάθε μπουκάλι 1,5 L γεμάτο με σιρόπι και τα τοποθέτησα σε ειδικό σάκο για να παραμείνει χλιαρό το σιρόπι...δεν ήθελα να "ξεπαγιάσω" τις μέλισσες χειμωνιάτικα...




Με μια σύριγγα έβαζα μικρές ποσότητες θεραπευτικού σιροπιού σε ένα δοχείο ώστε να μην παγώνει στο σύνολο του...




και έκανα "χρήση" κάπως σαν την ενστάλαξη με το οξαλικό υπολογίζοντας τη δόση ανάλογα με το μέγεθος της κυψέλης...



Οι μέλισσες πρόθυμα και με ζήλο μαζεύτηκαν γύρω από το πεσμένο σιροπάκι που ήταν πάνω στα πλαίσια και άρχισαν να το ρουφούν λαίμαργα.




Ελπίζω να φτάσει σύντομα και στο στομαχάκι τους και να πραγματοποιήσει τα όσα υπόσχεται σχετικά με την αποτελεσματικότητα του...

Η Νοζεμίαση είναι μια ύπουλη ασθένεια που μόνο με εργαστηριακή εξέταση μπορούμε σίγουρα να κάνουμε διάγνωση, εξαντλεί το μελίσσι χωρίς να έχουμε εμφανή συμπτώματα (ιδιαίτερα στη Nozeme ceranae), χάνουμε πληθυσμό χωρίς καν να βλέπουμε πεθαμένες μέλισσες στο πυθμένα της κυψέλης, οπότε μια προληπτική θεραπεία είναι ενδεδειγμένη και απαραίτητη.


Εδώ στα νότια οι βασίλισσες έχουν πιάσει δουλειά νωρίς και ο σφραγισμένος γόνος κάθε μέρα επεκτείνεται όλο και περισσότερο.
Οι τροφές εξαντλούνται γρήγορα και χρειάζονται αντικατάσταση, έτσι μπήκε πάλι βανίλια πάνω από τα πλαίσια (μετά το "μπανάκι" με το σιρόπι)





με μια τρυπούλα στο κάτω μέρος της συσκευασίας ...





ώστε να λειτουργεί σαν "καπάκι" η τροφή πάνω από τη μελισσόσφαιρα για να μπορούν να τη φτάνουν οι μέλισσες όταν τη χρειάζονται...






Μια νέα χρονιά ξεκίνησε, η ηλιοφάνεια κάθε μέρα όλο και αυξάνει, ο Χειμώνας προχωρά, αλλά αργά ή γρήγορα θα φτάσει και η Άνοιξη, τα μελίσσια παίρνουν "εμπρός" σιγά -σιγά....





και ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά πάλι...

Στη μικρή μου μελισσοκομική πορεία, οι δυο τελευταίες χρονιές δεν μου πήγαν και τόσο καλά, εύχομαι επιτέλους το 2018 να μπει με το ...δεξί.

Καλή αρχή να κάνουν οι μέλισσες και καλή Χρονιά εύχομαι σε όλο το κόσμο!

Επιμέλεια κειμένου, Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια