Widget Recent Post No.

Μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση της βασίλισσας από τα διάφορα φάρμακα για τη βαρρόα;



Αυτό είναι κάτι που απασχολεί άμεσα όλους τους μελισσοκόμους. Και πιστέψτε με πάρα πολύ σοβαρό! Μπορούν οι εφαρμογές καταπολέμησης βαρρόα βιολογικές και μη, να επηρεάσουν τη βασίλισσα, να διακόψουν τη γέννα, να τη στειρώσουν οριστικά η ακόμη και να τη σκοτώσουν; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ένα ναι η με ένα όχι. Διότι μερικά φάρμακα είναι ακίνδυνα για τη βασίλισσα ενώ άλλα όχι. Άλλα έχουν παρενέργειες και άλλα όχι. Πολλές οι εμπειρίες των μελισσοκόμων, έτσι σήμερα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το θέμα όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται.
Το θέμα πρέπει να πιάσουμε μτο κάθε φάρμακο χωριστά για να κατανοήσουμε τη δράση του αλλά και τις παρενέργειες στο σμήνος. Προσωπικά τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιώ οξαλικό οξύ και δεν έχω παρατηρήσει κανένα τέτοιο σύμπτωμα σε μελίσσι. Δηλαδή να χαθεί βασίλισσα (ορφάνια). Φυσικά η εφαρμογή του γίνεται μόνο όταν η βασίλισσα έχει διακόψει τη γέννα της διότι το σκεύασμα δε δουλεύει σε μελίσσια με γόνο. Το οξαλικό οξύ περνά στο πρόλοβο στις εργάτριες και δηλητηριάζονται τα βαρρόα, δεν έχει κάποια επαφή με τη βασίλισσα για να επηρεαστεί.

ΕΙΚΟΝΑ: Νεκρή βασίλισσα
Περιστατικά για ορφανά μελίσσια και έντονα προβλήματα αναφέρονται για τις ταινίες περιζίν (perizin) της bayer με δραστική ουσία την κουμαφός (coymafos) αλλά και το τακ τικ που είναι μη εγκεκριμένο στην Ελλάδα και έχει δραστική ουσία την amitraz. Πιο συγκεκριμένα για τις ταινίες περιζιν έχω ακούσει πολλά περιστατικά, και φυσικά δεν τις έβαλα ποτέ στα μελίσσια μου. Αλλωστε έρευνες λένε ότι η δραστική ουσια κουμαφός, αφήνει πολλά υπολλείμματα στο κερί και στο μέλι.

Πολύ πρόσφατα ένας μελισσοκόμος έβαλε ταινίες Perizin στα μελίσσια του και όπως μας είπε μετά από λίγες μέρες είχε πολλές ορφάνιες πράγμα που τον προβλημάτισε έντονα για τις παρενέργειες του φαρμάκου στο σμήνος. Επίσης το τακ τικ με την αυξημένη δραστικότητα του και με τις υπερδοσολογίες των μελισσοκόμων μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό της βασίλισσας ακόμη και να την σκοτώσει. Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα το μελίσσι να μην μπορεί να αναπτυχθεί στο μέλλον και οι μέλισσες να προχωρήσουν σε αντικατάσταση.

Επίσης πρόβλημα με τη βασίλισσα παρουσιάζεται με τη χρήση θυμόλης και τη λανθασμένη εφαρμογή της, με περισσότερη δόση και σε υψηλές θερμοκρασίες. Η γρήγορη εξάτμιση μπορεί να ενοχλήσει το σμήνος να σκοτώσει μέλισσες και φυσικά να στειρώσει τη βασίλισσα. Η θυμόλη καταπολεμά τη βαρρόα στο αναπαραγωγικό, όμως οι παρενέργειες προεκτείνονται και στη βασίλισσα η οποία παθαίνει ζημιά πολλές φορές. Σύμφωνα με το ΑΠΘ η θυμόλη πρέπει να αποφεύγεται για χρήση κατά της βαρρόα επειδή βλάπτει τις μέλισσες και τη βασίλισσα.

Έπεται συνέχεια...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια