Widget Recent Post No.

Μια πολύ κρίσιμη περίοδος, για την εκτροφή του γόνου, και μερικές συμβουλές



Ο ιανουάριος είναι ο μήνας που τα μελίσσια ξεκινάνε την εκτροφή γόνου. Εξαίρεση αποτελούν οι Νότιες περιοχές, όπως πχ η Κρήτη, όπου τα μελίσσια κρατάνε όλο το χειμώνα γόνο σε ορισμένες περιοχές. Όπως και να έχει, η μεταβατική αυτή περίοδος, είναι πολύ κρίσιμη για το μελίσσι μας. Ο γόνος χρειάζεται 34 βαθμούς για να εκκολαφθεί σωστά, και αυτή η θερμοκρασία είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί σταθερή, μέσα στο Χειμώνα, ακόμα και για τα πιο δυνατά μας μελίσσια. Εμείς στην Ορεινή Μέλισσα έχουμε τοποθετήσει μέσα στα μελίσσια μας αισθητήρες θερμότητας, και έχουμε δεί ότι πολλά μελίσσια το Χειμώνα, δε καταφέρνουν να κρατήσουν την επαρκή θερμότητα. Πχ μια κρύα μέρα ο γόνος μπορεί να έχει 31 βαθμούς στη περίμετρο, ενώ μια μέρα που πέφτει νοτιάς, οι μέλισσες επανέρχονται στους 34 που είναι και το φυσιολογικό.

Όταν ο γόνος εκτεθεί έστω και για 24 ώρες στους 20 βαθμούς υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εκδύσεις (η μεταμόρφωση της μέλισσας). Το αποτέλεσμα λίγες ημέρες μετά, είναι πολύ σκόρπιος γόνος. Όσον αφορά τον ώριμο γόνο (πάνω απο 10 ημερών) οι προνύμφες είναι πιο ανθεκτικές αλλά εκκολάπτονται αργότερα μέχρι και την 27η ανάλογα με το χρόνο έκθεσης και τη διακύμανση της θερμοκρασίας. Δηλαδή η μέλισσα μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και μια εβδομάδα παραπάνω για να εκκολαφθεί. Εδώ παρατηρούμε μεγάλη έξαρση σε ασθένειες, πχ ασκοσφαίρωση σηψηγονίες που βρίσκουν αδύναμο το γόνο, και έκρηξη ανάπτυξης της βαρρόα, η οποία βρίσκει παραπάνω χρόνο για να γεννήσει έως και 2 φορές περισσότερο. Τέτοιες αδύναμες μέλισσες αργότερα είναι πολύ ευάλωτες και σε νοζεμίαση, ωστόσο λόγω της Άνοιξης η ασθένεια αυτή υποχωρεί, όχι όμως η βαρρόα.

Με το κρύωμα του γόνου παρατηρούμε μέλισσες στα κελιά με το κεφάλι προς τα έξω, που δε μπόρεσαν να βγούν.Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν θερμοκρασιακό στρές στο μελίσσι όπως απώλεια πληθυσμού από φυτοφάρμακα άκαιρη τοποθέτηση πατωμάτων, παραφυάδες με γόνο και λίγο πληθυσμό, μεταφορά σε ψυχρές περιοχές χωρίς θερμομόνωση και με ανοιχτές πόρτες και πολλά άλλα. Οι μέλισσες που θα εκκολαφθούν ζουν λιγότερο και δεν παράγουν.

Μια μέλισσα μέσα στη κυψέλη μπορεί με ειδικές θωρακικές κινήσεις να παράξει θερμότητα. Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, η μέλισσα αλλάζει το ρυθμό του μεταβολισμού της ανάλογα με την εργασία της. Ο δείκτης μεταβολισμού της μέλισσας είναι 3 για μια μέλισσα που ξεκουράζεται 25 για μια μέλισσα που τρέφει περιποιείται τον γόνο, 68 όταν δονεί τα φτερά της, περιστασιακά για να παράξει θερμότητα, και 460 για μια συλλέκτρια που δουλεύει την Άνοιξη πετώντας στα λιβάδια. Παρατηρήθηκε επίσης, ότι μια μέλισσα που παράγει θερμότητα, έχει σχεδόν ίδιο μεταβολισμό με μια μέλισσα που συλλέγει. Όσο μεγαλύτερο ρυθμό έχει ο μεταβολισμός της, τόσο πιο μικρή είναι και η ζωή της. Γι αυτό το χειμώνα πρέπει τα μελίσσια μας να έχουν καλή μόνωση, ζεστό χώρο για η παραγωγουν λίγη θερμότητα και να μη κουράζονται.

Αποφεύγουμε τροφοδοσίες με σιρόπια πρίν τις 10 Φλεβάρη, και τα μελίσσια πρέπει να έχουν για 1 πλαίσιο γόνου τουλάχιστον 3 πλαίσια πλυθησμό. Αν έχουμε μικρά μελισσάκια που έγιναν αδύναμα λόγω του κρύου, τους βάζουμε φελιζόλ και τα σφίγγουμε για να ζεσταθούν και να εκκολαφθεί σωστά ο γόνος. Μιλάμε για τεράστια διαφορά... Θα δείτε πόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθούν τα μελίσσια που έχουν μόνωση. Και αργότερα, μόλις ξεκινήσει η ανάπτυξη, όλα θα πάρουν το ρυθμό τους...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια