Widget Recent Post No.

Συμφέρει να βάλω λίγα μελίσσια για το σπίτι



Πριν ασχοληθώ με τη μελισσοκομία, πάντα σκεφτόμουν να βάλω λίγα μελισσια για να βγάζω το μέλι της οικογένειας. Το όνειρο μου ήταν να πάρω λίγα μελίσσια και να τα πάω στο χωριό μου, στην Ευρυτανία, και να βγάλω ελατίσιο μέλι, για μένα, την οικογένεια και τους φίλους μου. Καθώς άρχιζα να ρωτάω απο εδώ και απο εκεί, μόνο αρνητικά σχόλια άκουγα. Έβρισκα μελισσοκόμους, και αυτό που με συμβούλευαν ήταν να μη πάρω ποτέ μελίσσια, δε συμφέρει μου έλεγαν, θα πεθάνουν, δε γνωρίζεις το επάγγελμα, και όλα τα σχετικά. Μόνο απογοήτευση, και καμία ενθάρρυνση, να κάνω τα πρώτα μου μελίσσια. Όχι μόνο δε μου έλεγαν, αλλά δεν μου πουλούσε κανένας. Εγώ δεν το έβαλα κάτω, και αποφάσισα να μην ακούσω κανέναν, αλλά ότι μου έλεγε η καρδιά μου. Έτσι δεν άργησε ο καιρός που πήρα στα χέρια μου τα πρώτα δύο μελισσάκια.

Το ερώτημα που μου θέτουν οι περισσότεροι φίλοι, είναι αν συμφέρει να βάλει κάποιος λίγα μελίσσια. Πχ 2-3 για αρχή, για το μέλι της οικογένειας. Η απάντηση μου είναι, ανάλογα πως το σκέφτεται κάποιος. Αν πχ κάτσεις με χαρτί και με στυλό να μετρήσεις τα έσοδα έξοδα κλπ, άστο είσαι χαμένος απο χέρι. Όμως το ίδιο ισχύει με όλες τις αγροτικές δραστηριότητες. Πχ αμα βάλετε κήπο για ντομάτες, μόνο το νερό να υπολογίσεις τα έξοδα είναι υπέρογκα. Με τα μελίσσια όμως είναι πολύ διαφορετικά. Γιατί εκτός απο το μέλι, παράγουν και αγαλλίαση στη ψυχή, ηρεμία, και όμορφα συναισθήματα, τα οποία είναι ναρκωτικά για τη ψυχική ηρεμία θα έλεγα.

Όποιος τα αγαπάει και θέλει πραγματικά να ξεκινήσει με λίγα μελισσάκια, πρέπει να το κάνει, και να το βάλει στόχο απο αυτή την Άνοιξη κιόλας. Κανένας δεν πρέπει να "κωλώνει" στα έξοδα - αν υπάρχουν φυσικά τα χρήματα. Το μόνο που θα πρέπει να σταματήσει κάποιον απο το να ασχοληθεί με τη μέλισσα, είναι η τεμπελιά και η αδιαφορία για το χόμπι αυτό. Δηλαδή αν κάποιος δε του αρέσει και τόσο και απλώς θα ήθελε λίγο μέλι. Το μελισσάκι θέλει αγάπη, περιποίηση, ενασχόληση και διάβασμα, για να το χειριζόμαστε σωστά. Τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να υπάρχει θέληση και ζήλος. Δε χρειάζεται να μάθει κάποιος δίπλα σε παλιό μελισσοκόμο, τώρα μέσω ιντερνέτ υπάρχουν ένα σωρό βίντεο, αλλά και μελισσοκομικά blogs, όπως και μελισσοκομικά περιοδικά, με απεριόριστη γνώση.

Εγώ τη πρώτη χρονιά ξεκίνησα με 2 μελίσσια. Δε μου κόστισαν πολύ ακριβά, 50 ευρώ είχαν οι μάσκες, καπνιστήρια και τα παρελκόμενα, και 200 ευρώ τα μελίσσια περίπου. Την πρώτη Άνοιξη κατάφερα να τα αναπτύξω και να τα κάνω πολύ μεγάλα, βγάζοντας συνολικά 30 κιλά μέλι, στον Έλατο. Το μέλι αυτό διατέθηκε εξολοκλήρου στην οικογένεια μου και τους φίλους μου, και η ευχαρίστηση ήταν τεράστια. Δε περιγράφονται τα συναισθήματα, όταν τρως ένα δικό σου προϊόν, και ξέρεις πόσος κόπος κρύβεται απο πίσω, το δάσος που τρύγησες το μελάκι και όλα αυτά που κάνουν το προϊόν σου μοναδικό!

Μια κυψέλη που την έχουμε "Στάσιμη" σε μια μεριά, μπορεί να βγάλει περίπου 10 - 15 κιλά μέλι σε ένα χρόνο. Η παραγωγή αυξάνεται όταν πηγαίνουμε σε μεριές που δίνουν μέλι, όπως πχ τα Ελατοδάση τον Μάιο, και τα Πευκοδάση το Σεπτέμβριο. Εκεί η παραγωγή μπορεί να φτάσει πάνω απο 30 κιλά ανα μελίσσι.


Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια...
Όποιος ξεκινάει με 2-3 μελίσσια, απο το πάθος του για το εκπληκτικό αυτό χόμπι, αυξάνει συνεχώς τα μελίσσια, και στο τέλος απο 1-2 φτάνει να έχει 20 ακόμα και 50 μελίσσια. Πολλοί έφτασαν να γίνουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι με αυτό το τρόπο. Πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι ακόμα και γιατροί δικηγόροι έχουν μελίσσια για τις ανάγκες του σπιτιού τους. Μάλιστα ακόμα και ηθοποιούς έχουμε δει τελευταία να καταπιάνονται με τη μελισσοκομία.

Η μελισσοκομία είναι σα ναρκωτικό...
Κάθε χρόνο θες περισσότερα μελίσσια. Και όσο αυξάνεις τα μελίσσια, τα έξοδα διογκώνονται. Ένας που ξεκινάει μόνος του τη μελισσοκομία και δεν έχει κάποιο στήριγμα πχ πατέρα παππού με μελίσσια, η αρχή είναι δύσκολη, όχι απο θέμα δουλειάς, αλλά απο θέμα εξόδων. Κυψέλες μεταφορές, τροφές για το χειμώνα, κηρήθρες, πλαίσια, μελιτοεξαγωγέας κλπ τα έξοδα είναι πάρα πολλά, και δυστυχώς ένας που είναι απο απ έξω δε μπορεί να τα δει. Δεν θα πρέπει όμως να "σταματήσουν" κανέναν αυτά τα έξοδα, γιατί θα έρχονται σιγά σιγά και στο τέλος δεν θα φαίνονται. Ειδικά αν υπάρχει μια δεύτερη δουλειά να "τροφοδοτεί" με χρήματα τη δουλειά, είναι το πλέον ιδανικό!

Εγώ δηλώνω ένας ακόμα "τρελός" μελισσοκόμος, με πάθος για τη μέλισσα και τα προιόντα της, και θεωρώ πως το ξεκίνημα μου, ήταν πολύ εύκολο! Ξεκίνησα χωρίς καμία βοήθεια και βαθίζω συνεχώς προς τα πάνω... Και να ξέρετε όταν υπάρχει θέληση και αγάπη για τη δουλειά, όλα γίνονται πιο εύκολα.

Στη μελισσοκομία δεν υπάρχει στάνταρ παραγωγή. Εξαρτάται τι καιρό κάνει όταν είναι ανθισμένα τα λουλούδια. Με ζέστη και νοτιάδες παίρνουμε πολύ μέλι, ενώ με βροχές και κρύο πέφτει η παραγωγή. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν καλές και κακές χρονιές. Μια κακή χρονιά μπορεί να πάρουμε πολύ λίγο μέλι, ενώ μια καλή χρονιά να δούμε απροδόκιτα αποτελέσματα στη παραγωγή μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια