Widget Recent Post No.

Βασίλης Λιάκος: Η μάστιγα της βαρρόα στα μελίσσια! Όλα τα μυστικά απο τον μεγάλο καθηγητή μελισσοκομίας!



Άρθρο απο την Ορεινή Μέλισσα
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη βαρρόα! Αυτά τα πράγματα ίσως να μη τα έχετε ξανά ακούσει ποτέ, σε κανένα blog και σε καμία ομιλία έως σήμερα! Εδώ στην Ορεινή Μέλισσα κρατώντας σημειώσεις απο τον μεγάλο καθηγητή μελισσοκομίας Βασίλη Λιάκο και την ομιλία του, θα αναλύσουμε μυστικά για τη βαρρόα, τις παρενέργειες στα μελίσσια, τρόπους για να κρατήσουμε υγιή τα μελίσσια, πως θα διατηρούμε τη βαρρόα σε χαμηλά επίπεδα, την σωστή αντιμετώπιση κλπ. Επειδή ο μεγάλος καθηγητής είπε πολλά ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα, θα τα γράψουμε όσο πιο περιληπτικά γίνετε, και θα σας τα παρουσιάσουμε σε δύο αναρτήσεις. Το πρώτο μέρος δημοσιεύεται σήμερα!




Όπως γνωρίζουμε η βαρρόα είναι ένα άκαρυ που παρασιτεί στον γόνο και στις ενήλικες μέλισσες. Στον γόνο πολλαπλασιάζεται, και στις μέλισσες επιβιώνει όσο δεν υπάρχει γόνος. Η βαρρόα έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο κηφηνόγονο. Διασπείρετε απο μέλισσα σε μέλισσα, μπαίνοντας καβάλα στη πλάτη, και διασπείρετε, απο μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο ταχύτατα. Μάλιστα η βαρρόα παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη τους μήνες μάρτη απρίλη μάη όπως γίνετε και με τα μελίσσια. Το μυστικό όμως είναι το εξής... Τους μήνες που εκτρέφεται γόνος, τότε είναι που αναπτύσσετε με τους γρηγορότερους ρυθμούς.



Τυχαίνει πολλές φορές να ανοίγουμε κηφηνόγονο και μέσα να "βράζει" απο τη βαρρόα. Όταν ο κηφηνόγονος εκκολαφθεί, όλος ο πλυθησμός βαρρόα διασπείρετε σε όλα τα εργατικά κελιά, και κάνει ζημιά. Όταν ο γόνος του μελισσιού αρχίζει να λιγοστεύει, με το μπλοκάρισμα του μελιού, τότε παρουσιάζονται η βαρρόα πάνω στις μέλισσες. πχ. Είναι μερικοί μελισσοκόμοι που λένε πήγα εκεί στις καστανιές για να μαζέψουν γύρες, και ένας κερατάς με μόλυνε τα μελίσσια μου με βαρρόα. Μέγα λάθος! Η βαρρόα ήταν μέσα στο γόνο, στα δικά του μελίσσια, και εμφανίστηκε μόλις εκκολάφθηκε ο γόνος.



Πότε η βαρρόα μεταδίδει παθογόνους ιούς
1. Όταν έχουμε πολύ βαρρόα και όταν υπάρχει έντονος παρασιτισμός
2. Όταν το μελίσσι δεν διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούς
3. Όταν το μελίσσι εξασθενίσει πολύ απο τη βαρρόα, δε βρίσκει τις γύρες που πρέπει, και οι μέλισσες γίνονται ευκολότερα θύματα στους ιούς.
4. Όταν διαταραχθεί η ισσοροπία συλλεκτριών - οικιακών μελισσών - γόνου. Για παράδειγμα στο πεύκο.

Συμπτώματα της βαρρόα


Δεν φαίνονται συμπτώματα αν δε "παραπερισσέψει" η ασθένεια. Αν δε παραπερισσέψει το παράσιτο. Πολλές φορές βλέπουμε διάσπαρτο γόνο και το μυαλό μας πάει σε σηψηγονίες. Όμως η βαρρόα ευθύνεται.



Πολλές φορές βλέπουμε προνύμφες κομμένες στη μέση, ξεσκέπαστο γόνο. Οι μέλισσες τις έκοψαν και τις πέταξαν. Μπορεί να δούμε μέλισσες με στριμμένα φτερά. Ανάπυρες μέλισσες, φταίει ο ιός των παραμορφωμένων φτερών και άλλα παθογόνα που μεταφέρονται απο τη βαρρόα.



Και φυσικά αν περισσέψει το κακό.. Φεύγουν τα μελίσσια. Στις μέρες μας όμως δε προλαβαίνει να γίνει κάτι τέτοιο. Πεθαίνουν νωρίτερα... Φτάνουμε όμως στο σημείο να έχουμε τόση βαρρόα που τα μελίσσια να μη ξεχειμωνιάζουν σωστά, να μη ξεκινάνε σωστά την άνοιξη, και να χάνουμε τη παραγωγή.



Όταν βλέπουμε βαρρόα...
Όταν εντοπίσουμε μέλισσες με βαρρόα στο θώρακα τότε είναι σημάδι ότι παραπερίσσεψε το πρόβλημα. Αμα πιάσουμε μέλισσες απο το φτερό και τις κοιτάξουμε απο κάτω μπορεί να έχουν 2 και 3 βαρρόα η κάθε μια. Η προσβολή έχει προχωρήσει...



Συμπτώματα στο γόνο - Η βαρρόα περίσσεψε
Ανοίγεις κελιά γόνου και βλέπεις βαρρόα να περπατάνε. Αλίμονο σου αν συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν παθογόνοι ιοί που μεταδίδονται απο τη βαρρόα, και αν προχωρήσει η κατάσταση δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα. Ακούμε για μεθόδους που παίρνουμε 100 μέλισσες σε ένα μπουκάλι τις βουτάμε στο οινόπνευμα και μετράμε τη βαρρόα. Αυτά είναι πράγματα δύσκολα για το μελισσοκόμο και πολλές φορές χωρίς αξία.



Αυτό που επείγει είναι να αντιμετωπίσουμε σωστά την αρρώστια. Πως γίνετε όμως κάτι τέτοιο; Το μυστικό είναι να διατηρήσουμε τη βαρρόα σε χαμηλά επίπεδα όλο το χρόνο.

Πως θα κρατήσουμε τη προσβολή σε χαμηλά επίπεδα
1. ΠΡΩΤΟΝ Περιορισμός του κηφηνόγονου. Όλα τα μελίσσια θρέφουν κηφηνόγονο ακόμα και σε κανονικές κηρήθρες. Όμως αμα η βασίλισσα είναι νέα και οι κηρήθρες καλές, οι κηφήνες είναι περιορισμένοι.
2. ΔΕΥΤΕΡΟΝ Να κόβουμε παραφυάδες τη περίοδο της σμηνουργίας. Έχουμε μικρότερα μελίσσια, οι παραφυάδες πολλαπλασιάζουν γρηγορότερα τον αριθμό των εργατριών, και με τη συνέννωση αργότερα παίρνουμε περισσότερα μέλια
3. ΤΡΙΤΟΝ Χρησιμοποιούμε κυψέλη με κινητό πυθμένα. Οι βαρρόα πέφτουν κάτω και δε ξανα γυρίζουν στο μελίσσι.
4. ΤΕΤΑΡΤΟΝ Χρήση καλών ακαρεοκτόνων για τη βαρρόα
5. ΠΕΜΠΤΟΝ Σωστή χρήση των φαρμάκων. Θεραπεία όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο. Κανένα φάρμακο δε σκοτώνει τη βαρρόα μέσα στο γόνο. Κάτι είχε ακουστεί για το μυρμικικό οξύ αλλά όχι κάτι σπουδαίο.

Η συνέχεια πολύ σύντομα...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Θυμίζω ότι ο κ. Λιάκος είναι ο πρώτος διδάξας τη χρήση του τακ τικ στην καταπολέμηση της Βαρρόα σε σεμινάριο που μας έκανε στην Αβερώφειο σχολή στη Λάρισα, στα πρώτα χρόνια που προυσιάστηκε η Βαρρόα στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!