Widget Recent Post No.

Πρόβλημα στα μελίσσια και η λύση με τα πορτάκια...



Αδίστακτοι εχθροί του μελισσιού μπαίνουν και κλέβουν το ασφράγιστο μέλι. Την εποχή Νοέμβριο - Δεκέμβριο εισβάλλουν στη κυψέλη οι μεγάλες μέλισσες βομβίνοι και άλλα έντομα προσπαθώντας να ρουφήξουν όσο περισσότερο μέλι μπορούν. Για τα μελισσάκια μας αυτό δεν είναι καθόλου καλό γιατί αναστατώνονται και διαταράσσεται η ηρεμία τους μέσα στη ζεστή μελισσόσφαιρα. Μην ξεχνάμε ότι οι μέλισσες το χειμώνα πέφτουν σε μια καταστολή εργασιών, δεν δουλεύουν δεν συλλέγουν και κατά μια έννοια όπως υποστηρίζεται από πολλούς εντομολόγους πέφτουν σε μια είδους ημιχειμέρια νάρκη.

Γιατί μπάινουν οι βομβίνοι μέσα στη κυψέλη μας;
Οι βομβίνοι το χειμώνα χάνουν την οικογένεια τους. Όλη η κοινωνία καταρρέει και η προμήθειες τελειώνουν. Φυσικά δεν μπορούν να παραδώσουν τη ζωή τους έτσι εύκολα και τριγυρνάνε στους πέντε δρόμους δίχως τροφή και στέγη. Εν αντίθεση οι μέλισσες διατηρούνται το χειμώνα και έχουν τη κυψέλη τους γεμάτη προμήθειες. Για τους βομβίνους είναι ένα είδους σπιτικό και καμιά φορά μπαίνουν μέσα να κλέψουν μέλι.

Οι βομβίνοι δεν επιτίθενται στις μέλισσες παρά μόνο κλέβουν μέλι από τις παρατημένες κηρήθρες. Μερικά μελίσσια είναι αφοσιωμένα στη διατήρηση της σφαίρας (μπάλας από μέλισσες) και ότι βρίσκεται έξω από αυτή δε δίνουν και πολύ σημασία. Όμως ο βομβίνος μιας και είναι μια είδους μέλισσα ίσως γι αυτό δεν υπάρχει επιθετική συμπεριφορά ανάμεσα τους. Όπως για παράδειγμα με τις καταστροφικές σφήκες. Οι βομβίνοι έρχονται στις κυψέλες όταν κάνει κακοκαιρία, κρύο και δεν υπάρχει έξω τροφή. Μέχρι το τέλος του χειμώνα θα έχουν χαθεί όλοι και οι βασίλισσες τους θα κρυφτούν μέσα στο έδαφος για να ξυπνήσουν πάλι την άνοιξη και να ξανά χτίσουν από την αρχή τη κοινωνία.

Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα:
Το χειμώνα μπορούμε να βρούμε δεκάδες νεκρούς βομβίνους έξω απο την είσοδο στη κυψέλη. Οι μέλισσες δεν τους επιτρέπουν να μπουν μέσα και ψωφάνε απο το κρύο. Το μυστικό λοιπόν είναι να βοηθήσουμε τις μέλισσες να υποστηρίξουν την είσοδο τους, και να μικρίνουμε τις εισόδους. Σύμφωνα με πολλές εμπειρίες οι μεταλλικές είσοδοι έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα με πολύ μικρό άνοιγμα που δε χωράνε να μπουν μέσα. Επίσης και με τις ξύλινες εισόδους γίνεται δουλειά διότι και πάλι η χαραμάδα είναι μικρή για να περάσουν μέσα. Οπότε νομίζω οι περισσότεροι είμαστε καλυμμένοι. Δείτε τις φωτογραφίες από τον εισβολέα...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια